Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

„Orbán Viktor sokkal jobban ért a focihoz, mint én a politikához” – Marco Rossi a Mandinernek 1. rész

2023. december 17. 12:54

Marco Rossi szövetségi kapitánnyal készült interjúnk első részében többek közt Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról, a magyar állampolgárság felvételéről, és arról beszélgettünk, hogy milyen célokat tűzött ki a válogatott számára a következő évekre.

2023. december 17. 12:54
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya interjút ad a Mandinernek

Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával készült interjúnk eredetileg a Mandiner 2023. december 14-i lapszámában jelent meg. A beszélgetést a következő napokbana Mandiner online felületén,  több részletben előfizetéssel nem rendelkező olvasóink számára is elérhetővé tesszük. Íme az 1. rész!

Gratulálunk a magyar állampolgárság megszerzéséhez, több millió honfitársammal együtt mondhatom: Isten hozta köztünk! Milyen út vezetett az októberi eskütételig?

Egy évvel ezelőtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke megkérdezte, hogy szeretném-e felvenni a magyar állampolgárságot, én pedig igent mondtam. Büszkeséggel tölt el, hogy magyar állampolgár lehetek, részben a gyerekkori kötődésem miatt, részben pedig azért, mert tényleg otthon érzem magam Magyarországon. Ez főleg az emberek attitűdjének köszönhető, mindenki kifejezetten kedves velem, és nem csak az utóbbi években. Annak ellenére, hogy külföldi vagyok, a magyarok kezdettől fogva nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak. Biztosan akad, aki nem így érez, de azt tapasztalom, hogy az emberek nagy többsége azért kedvel, és ez nagy-nagy büszkeséggel tölt el.  

Miről beszélgettek a ceremónián a köztársasági elnökkel?
Nagyon kedves volt, elmondta, hogy nagyra értékeli a munkát, amit a nemzeti együttesért végzünk, hiszen ezt Magyarországért tesszük, és szurkol nekünk. A legjobbakat kívánta a hátralévő mérkőzésekhez, a soron következő, Szerbia elleni találkozóhoz pedig külön is sok sikert kívánt.

A miniszterelnök szintén gratulált önnek az állampolgárság felvételéhez. Beszélt vele mostanában?
Igen. Korábban is többször találkoztunk mérkőzéseken a stadionban vagy egyéb eseményeken. Orbán Viktor egyébként tényleg szakértője a labdarúgásnak, ezt azonnal érzi az ember, ha a fociról beszélget vele. Ez persze nem azt jelenti, hogy valaha is tanácsot adott volna azzal kapcsolatban, mit és hogyan tegyek. Mindig kedves volt, és értékelte a munkánkat. Úgy érzem, jó kapcsolatom van vele. Igaz, én sosem beszélek a politikáról – nem is értek hozzáMondjuk úgy, hogy a miniszterelnök sokkal jobban ért a focihoz, mint én a politikához. 

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya interjút ad a Mandinernek
„Otthon érzem magam Magyarországon!” 
Forrás:  Mandiner / Ficsor Márton

Az állampolgárság felvétele lehet szimbolikus gesztus, de aki az eskü szavait kimondja, biztosan érzi, hogy ez sokkal több ennél: „Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom.” Ez erős elköteleződést jelent.
Természetesen. De ezt – anélkül, hogy akkor kimondtam volna e szavakat – attól a pillanattól kezdve így érzem, hogy ezt a tisztséget viselem. Emlékszem, az egyik első interjúban, amit szövetségi kapitányként adtam, a céljaimról kérdeztek, és úgy válaszoltam, hogy szeretnék nyomot hagyni a válogatott vezetőjeként.

Sikerült.
Talán igen. (Nevet) Ma kimondhatjuk, hogy elértünk valamit, de még sok fontos cél lebeg előttünk. Szeretnénk letenni Magyarország jövőbeli válogatottjának alapjait. A következő két év nagyon fontos lesz. Konkrét céljaink vannak: először is egy jó szereplés az Európa-bajnokságon, majd a Nemzetek Ligájában, a legfontosabb pedig, hogy szeretnénk sikerrel zárni a vb-selejtezőt.

Én mint a nyolcvanas években született, „árván maradt” szurkológeneráció tagja nem az Eb-selejtezőn évtizedek óta nem látott sikertől vagyok a legboldogabb, hanem attól, hogy nem kell többé gyomorgörccsel néznem a meccseket, tudva, hogy ha kapunk egy vagy két gólt, az biztos vereséget jelent. A mentalitás változott meg látványosan, hiszen rendszeresen vesztes állásból fordít vagy ment döntetlenre meccseket a válogatott – idén négyet. Mi volt az ön szerepe ebben?
Az, hogy ez sikerült, annak köszönhető, hogy minden játékos tökéletesen megérti a stáb által elmondottakat és alkalmazza az utasításainkat. Mi is és ők is minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, az emberek pedig ezt szeretnék látni a válogatottól. Minden játékos és stábtag a szívét-lelkét beleteszi a meccsekbe, és a szurkolók díjazzák ezt a hozzáállást és az erőfeszítéseinket. Azt szeretnénk, hogy méltóképpen képviseljük őket és ezáltal Magyarországot, a játékosoknak ez a prioritás.

Folytatjuk! Beszélgetésünk következő részét december 17-én vasárnap olvashatják a Mandineren.

Nyitókép:  Mandiner / Ficsor Márton

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 17. 18:05
54 európai ország ( nemcsak az EU- és NATO-tagok) egyetértenek abban, nem szeretnék, ha az Orosz Birodalom Nyugat felé terjeszkedne. ORBÁN, a RUBELJOBBOLDAL vezére, a Putyin által megvett hazaáruló ebben a kérdéseben is elszigetelődött. Rossi a politikában is simán verné a Hájas Döbrögit.
Tommaso
2023. december 17. 17:51
Már az is szép erdmény, hogy ilyen alacsony szintű állománnyal kijuttatta a csapatot az EB-re. Az előzetes várakozások TÚLZOTTAK. (" a németek hullámvőlgyben, a másik kettőnél meg jobbak vagyunk") Nos ez BAROMSÁG. 1., amig 7 magyar játszik a TOP-bajnokságokban, addig németből 170. 2., Svájc az utóbbi 30 évben mindig megvert bennünket, 6-ból 5 VB-n is ott voltak. A magyarok 1986 óta egyen sem. 3., A skótok feljövőben, a selejtezőkön ugyanúgy szerepeltek mint mi. Negativum, hogy a brit, rakkolós, fejelős stilus nem igazán fexik nekünk.
Tommaso
2023. december 17. 17:45
szegény komcsi states-2 még akkor sem lenne képes mentegetni a Felcsúti Hájas Disznó Pártállami Diktatúráját, ha legalább néhány osztályt elvégzett volna, no de igy?!?! states-2! Ha nem könnyű komcsinak lenned, akkor miért nem hagyod abba?
Tommaso
2023. december 17. 17:41
Rossi túl szerény és ebben TÉVED is. Orbán ugyanis a focihz SEM ért. A Felcsúti Akadémiája 15 év alatt nem nevelt ki egyetlen EU-szintű futballistát sem. A felnőttcsapat pedig alapból téves elképzelés. Abban nem külföldieknek és idős magyaroknak kellene játszaniuk, hanem végzett akadémistáknak. Amig a magyar NB I nincs Európa legjobb 32 bajnoksága között, addig a Rossi vezette válogatott simán befér a legjobb 16-ba. Az Orbán vezette diktatúra, Európa legutolsója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!