Elkerüljük a románokat, de kaphatjuk egyszerre a spanyol-holland-olasz triót! Szoboszlaiék találkozhatnak Luka Modricsékkal is – Mandiner-összegzés

2023. november 22. 05:58

Véget értek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők. Horvátországnak és Olaszországnak is rezgett a léc. A nagyok 103-3-ra verték a kicsiket.

2023. november 22. 05:58
null
P. Fülöp Gábor

Amikor kedd este Neco Williams a 7. percben megszerezte a vezetést a házigazda Wales-nak a már biztos továbbjutó Törökország ellen, s közben Zágrábban még nem született gól, Wales kijutásra állt, Horvátország a harmadik helyre csúszott vissza a D jelű ötösben. Újabb 22 perc elteltével majdnem nagyobb bajba kerültek Luka Modricsék, ám Dominik Livakovics kapus óriásit védett az egyedül vele szemben álló, a kapust átemelni akaró Hovhannisyan ziccerénél. A félidő hajrájában Sosa baloldali centerezéséből a védőjét megelőző Ante Budimir az örmények kapujába fejelt, s máris vezettek és élre álltak Zlatko Dalics fiai. A párhuzamosan zajló mérkőzések 71. percében a törökök egalizáltak Cardiffban, s végül az 1-1-gyel megnyerték a csoportot a szintén továbblépő horvátok előtt. A világbajnoki bronzérmes gólparádét rendezhetett volna, de mindent elpuskázott a második félidőben, s csak a 1-0-ra győzött.

Kevés volt az izgalom

Nem volt hiány fordulatokban, jó mérkőzésekben (olasz – angol 1-2, skót – spanyol 2-0, szerb – magyar 1-2, magyar – szerb 2-1, olasz – ukrán 2-1), ám összességében drámai végjátékra a 10 csoport egyikében sem volt példa. Hétfőn lehetett volna, ha az ukránok a végén büntetőhöz jutnak, és egy abból szerzett győztes góllal legyőzik Olaszországot, s akkor a címvédő pótvizsgára kényszerül. A 93. percben Mihajlo Mudryk esése (és Bryan Cristante „védekezése”) azonban nem ért 11-est, így a korábban a Ferencvárost irányító Szerhij Rebrov csapata csatázhat majd tavasszal a kijutásért. Ezt leszámítva az utolsó játéknapok különösebb izgalmak nélkül teltek, legalábbis a 2 továbbjutó pozíció nem igazán forgott veszélyben. 

Jellemző, hogy az Erling Haaland-féle Norvégiára 6 pontot vertek a csoportmásodikként kijutó skótok, a svédek 9-cel kullogtak az osztrákok mögött, Luxemburg 5 pontos távolból irigykedett a szlovákokra.

 A norvég gólzsák már foglalhatja a nyaralását júniustól július közepéig, mert válogatottja biztosan nem vehet részt az Eb-n. Jelen állás szerint egy másik sztárcsatár, Robert Lewandowski is lemarad a jövő nyári németországi kontinensviadalról, bár ehhez még lesz egy-két szava.

Ez nagyon fájhat – újabb világversenyről marad le Erling Haaland és Norvégia
Fotó: AFP/NTB/Cornelius Poppe

Mi az a pótselejtező?

Nagyképűen feltehetnénk a köztes címben szereplő kérdést a magyar válogatottal kapcsolatban. Az előző két selejtezővel ellentétben nem hogy nem kényszerülünk (illetve akkoriban még örültünk a lehetőségnek) pótselejtezőre, egyenesen csoportgyőztesként, a december 2-i sorsolást a második kalapból várhatjuk. 

Biztosan elkerüljünk a románokat, a törököket, az osztrákokat, az albánokat és a dánokat, miközben a harmadik kalapban a hollandok és a horvátok, a negyedikben az olaszok leselkednek... 

Emlékeznek még a 2015-ös norvég reakcióra, amikor „álom-sorsorsolás”-nak titulálták, hogy Magyarországot kapták pótslejtezős ellenfélül? S végül kettős vereséggel foszlottak szerte az álmaik. Ezúttal bennünket nem érint a szerda déli sorsolás. A 12 reménykedőt (köztük Lengyelország, Ukrajna, Észtország, Görögország, Kazahsztán) 3 darab négyes csoportba sorsolják, az elődöntők utáni finálék győztesei jutnak ki az Európa-bajnokságra. 

Nagyon kiütötték a kicsiket

Tudják, mi a közös Magyarországban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Romániában és Portugáliában? 

A selejtezőkben elindult 53 UEFA-tagállam közül mindössze a felsorolt 6 ország labdarúgó válogatottja vívta meg veretlenül a selejtezőket. Szoboszlai Dominikék tehát illusztris társaságba kerültek,

 s tegyük hozzá, hogy oda-vissza legyőzték a jóval magasabban jegyzett Szerbiát, míg több csoportban nem volt ilyen kaliberű riválisa az első helyezettnek. Olyannyira, hogy a Cristiano Ronaldóval száguldozó portugálok például mind a 10 mérkőzésüket megnyerték, 36 lőtt góljukra kettővel tudtak válaszolni az ellenfeleik. A 7 győzelem, 1 döntetlen mutatóval záró vb-ezüstérmes franciák 29-3-mal zártak, a hollandokat 4-0-lal intézték el. Kylian Mbappéék megdöntötték a kvalifikációs gólrekordot is a gibraltáriak 14-0-s lemészárlásával. Ezt is beleszámítva, a Mandiner gyűjtése alapján volt 16 olyan találkozó az idei Eb-selejtezőkön, amelyeken legalább öt gólt rúgott a győztes. Az összesített mérleg  mindezeken 103 találat mindössze 3 ellenében. Az önállóságukra és nemzeti öntudatukra büszke miniállamok az erőviszonyokat figyelembe vevő Nemzetek Ligájában egymás között játszhatnak majd valódi meccseket jövő ősszel.

Fehéroroszország – Svájc 0-5
Liechtenstein –Izland 0-7
Luxemburg – Portugália 0-6
Svédország – Azerbajdzsán 5-0
Finnország – San Marino 6-0
Anglia – Észak-Macedónia 7-0
Georgia – Spanyolország 1-7
Észtország – Svédország 0-5
Görögország – Gibraltár 5-0
Portugália – Luxemburg 9-0
Spanyolország - Ciprus 6-0
Belgium – Észtország 5-0
Bosznia-Hercegovina – Portugália 0-5

Olaszország – Észak-Macedónia 5-2

Franciaország – Gibraltár 14-0

Gibraltár – Hollandia 0-6

Nyitókép: AFP/Denis Lovrovic

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2023. november 22. 18:40
Azért inkább a románok, mint a hollandok. Már csak a plusz motiváció végett is.
Turán
2023. november 22. 11:45
Hát kapjuk. Kiscsapatok ellen ugyis csak kinlódunk. + löketet adna.
Derek Zoolander
2023. november 22. 09:17
Nemsokára már Magyarországot is csak úgy fogják említeni hogy " Szoboszlai országa". A Földet meg " Szoboszlai bolygója". A Tejútrendszert meg "Szoboszlai galaxisa". Legalábbis ezirányba haladunk.
states-2
2023. november 22. 08:52
Szoboszlaiék jól elcseszték a stadionozó komcsik mindennapjait azzal, hogy újra naggyá tették a magyar focit. Kell ennél nagyobb elégtétel, látni ahogy fulladoznak a nyálukban, ahogy őrjöngenek tehetetlen dühükben, látván a zsúfolásig megtelt, fantasztikus látványt nyújtó Puskást, aminek az építését is minden aljas eszközzel akadályozták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!