Miért nem mehetnek drukkereink Bulgáriába? – Reakciók a magyar szurkolók megmagyarázhatatlan száműzetésére

2023. november 07. 05:36

A bolgárok a sajátjaiktól félnek, de a zárt kapuval a történelmi siker kapujában álló Szoboszlaiékat és drukkereiket büntetik.

2023. november 07. 05:36
null
P. Fülöp Gábor

Milyen rendkívüli körülmények”-et fogadott el az UEFA? Rendkívüli körülmények Ukrajnában vannak és Izraelben. Nem pedig Bulgáriában!!! – egy velős vélemény a sok közül az Internetről.

Teljes joggal háborognak a magyar szurkolók. Nem csak azok, akik időt és pénzt nem sajnálva elkísérték volna a nemzeti csapatot Szófiába, hogy Marco Rossi fiaival együtt kiküzdjék és közösen megünnepeljék a régóta várt nagy sikert. Labdarúgó válogatottunknak egyetlen árva pontocska (döntetlen) is azt jelentené, hogy 1985 után ismét egyenes ágon, pótselejtező nélkül vívná ki a részvételt egy világversenyen. Nem elég, hogy olasz-magyar szövetségi kapitányunk számos alapemberére nem számíthat, még hétfőn robbantotta a bombát a bolgár szövetség: biztonsági okokból (az ellenük tüntetésre készülő, őket lemondásra felszólító szurkolóik elől menekülve) Szófia helyett Plovdivban és nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezik meg a Bulgária – Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt. Mindezt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) engedélyével, a magyarok semmibevételével. Botrány a javából!

Ártatlanul bűnhődünk

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szűkszavú kommünikében jelezte, hogy hirtelen minden megváltozott, nem ott, nem akkor és nem úgy rendezik a magyar csapat és szurkolói számára kiemelt jelentőségű mérkőzést. Nem csak bolgár, vendég, azaz magyar szurkolók sem lehetnek ott a lelátókon.

A Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) azt kezdeményezte, hogy a november 16-i Bulgária–Magyarország Eb-selejtező mérkőzést Szófia helyett Plovdivban rendezhesse meg, az eredetileg meghirdetett – magyar idő szerinti – 20.45 óra helyett 18 órás kezdéssel. Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontban, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre tekintettel a találkozó zárt kapuk mögötti rendezését elfogadta

 – áll az MLSZ első közleményében.

Bolgár források szerint a magyar szövetség nem csupán elfogadta a kedvezőtlen döntést, egyenesen – ahogy a bfunion.bg-n, azaz az ottani szövetség hivatalos oldalán szerepel, kommunikált a bolgár féllel („komunikatsiya s Ungarskata futbolna federatsiya”). Így vagy úgy, a drukkerek nem tudják elfogadni a helyzetet, s az MLSZ Facebook-oldalát elárasztották kendőzetlenül őszinte és kritikus hozzászólásaikkal. 

Inkább azon kellene dolgoznia az MLSZ-nek, hogy a magyar szurkolók valahogy bejuthassanak a meccsre...” – utalt az egyik fanatikus arra, hogy ha már Magyarország vétlen ebben a helyzetben, akkor hasonlóan ahhoz, ha egy pályaválasztót például korábbi fegyelmi vétség miatt köteleznek zárt kapus rendezésre, a vendégszektort akkor is meg kell nyitnia. Ezt vetette fel egy másik érvelő is.

„Csak ha annyira a bolgár szurkolói tüntetéstől féltek, akkor nem értem, miért nem mehetnek vendég szurkolók?” 

– olvasható a logikus, mégis megválaszol(hat)atlan kérdés.

Ha kikapunk az emelesz lelkén fog száradni. Mert eggyel kevesebben leszünk, mert nem lesz ott a 12. Játékos, mert szó nélkül elfogadta a döntést” – jelezte egy kommentelő, hogy a csapatot is hátrány éri a támogatás nélkül, még akkor is, ha a hazaiak sem kapnak majd buzdítást az övéiktől.

Ki téríti meg az anyagi kárt?

Az erkölcsi kár felbecsülhetetlen, az anyagi sem csekély. Tekintve, hogy 2000 magyar szimpatizáns vett jegyet a mérkőzésre (ezek árát visszatéríti az MLSZ), több százmillió forintos is lehet a veszteség a lefoglalt repülőjegyek, kisbuszok, szállások jórészt vissza nem igényelhető költsége miatt. Az illetékesek jelezték, amiben tudnak segítenek, egyeztetnek a szolgáltatókkal.

Az MLSZ emellett azt javasolja az utazást tervezett szurkolóknak, hogy a hivatalos iratok gondos megőrzése mellett mondják le az esetlegesen már megvásárolt repülő- és vonatjegyeket, valamint szállásfoglalásukat, és kérjék vissza azok árát. Az MLSZ felvette a kapcsolatot az érintett légitársaságokkal annak érdekében, hogy ez a folyamat megfelelő ütemben menjen végbe.

Az MLSZ ezúton jelzi, hogy a mérkőzés lebonyolításáért és a kialakult helyzetért a bolgár szövetség a felelős” – olvasható a második közleményben.

Később megszólalt az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is, aki hiába az UEFA és a FIFA alelnöke, gyakorlatilag nem tehet semmit az ügyben.

Az MLSZ-nek a szabályok szerint nincs módja elutasítani az UEFA döntését. Ha ezek után esetleg nem veszünk részt a mérkőzésen, 

akkor 3–0-s bolgár győzelemmel írják jóvá az eredményt, 

és további büntetés is várhat a magyar csapatra. Mindezek ismeretében – továbbá hangsúlyozottan a magyar csapat játékosainak a védelmében is –, kényszerűen tudomásul vettük a döntést. 

Bár a meccsélményt nem lehet visszaadni, az MLSZ mindent megtesz, hogy a szurkolók kártalanítása rendben, igazságosan megtörténjen” – fogalmazott Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak.

Nyitott kérdések köre

Miért nem vette el az UEFA a pályaválasztói jogot a buleszoktól?” – hangzik az első hallásra abszurd felvetés az MLSZ Facebook-oldalán, ám mégsem teljesen ördögtől való az ötlet, ha már a derék bolgárok – saját szurkolóik tüntetésétől, 2 ponttal a sor végén kullogva, népharagjától tartva – nem tudják garantálni a biztonságot. „Nem tudnak focizni és fèlnek a saját szurkolóiktól! Szánalmas egy banda!” – szúr oda egyet keserűségében egy magyar, mások azt javasolják, rendezzék Budapesten a meccset.

10 nappal a meccs előt??? Normálisak ezek??? Normális az, aki ezt megengedi nekik??? Ha nem képesek mérkőzést rendezni, akkor ki kell zárni őket...Másodszorra bukjuk el a szófiai szállás árát, kb -400.000.-nél járunk a 7 fős társaságunkra vetítve” – írta egy csalódott, válaszokra váró drukker.

Ami biztosnak látszik, a koronavírus-járvány után ezúttal a bolgár önkény-karantén fosztja meg a magyarokat attól, hogy a csapattal együtt a helyszínen éljék át a kijutást a labdarúgó Európa-bajnokságra. 2020 novemberében Szoboszlai Dominik a kovid miatt üres Puskás Arénában lőtte ki a kontinensviadalra a mieinket az Izland elleni drámai pótselejtezőn, ezúttal pedig a távoli Plovdivra vethetjük vigyázó tekintetünket.

És reménykedhetünk, hogy – ha semmi rendkívüli nem jön közbe – november 19-én, telt házas nemzeti stadionunkban, a Montenegró elleni utolsó mérkőzésen tényleg önfeledten ünnepelhetjük labdarúgó-válogatottunkat. Bolgárok és botrányok nélkül...

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 08. 17:42
A rohadék picsányi elélvezett ismét. A magyarok szopatása az élete értelme.
Zuárd73
2023. november 08. 14:25
Mi ez már megint, talán plovdivban nem tudnak tüntetni a bunkók?
rugovics tibusz
2023. november 08. 12:18
Miért nem adják nekünk a pályaválasztói jogot, mi meg tudtuk volna rendezni nézők előtt.
Mich99
2023. november 08. 10:57
Ezt bulgár visszalépésnek kellett volna értékelni! 3-0...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!