Az Aranycsapat nem sporttörténelem, hanem történelem – 70 éves a 6:3

2023. november 25. 11:58

Az Aranycsapat és a 6:3 búvópatakként, a tiszta öröm forrásaként él bennünk. Rákosi közben „érkezett” és foglalta el helyét a kollektív tudattalanban, a közösségi-történelmi élmények oszlopcsarnokában, ahol aranytartalékként nyugszik azóta is. Kovács Gergő írása.

2023. november 25. 11:58
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Aki azt gondolja, hogy az Aranycsapat léte, benne a hathármas, világraszóló sikerrel nem történelmi jelentőségű, csupán sporttörténelmi, az félreérti, vagy nem akarja érteni a történelem lényegét: mert 

a történelem, ahogy a jó irodalom és a művészetek, a szimbólumokban bomlik ki – és élő időben az emberek szívében születik, majd az emlékezetben újra meg újra.

A valódi történelmet sem a politikatörténet sulykolása, sem a társadalomfétis ventillálása, sem a többi megközelítés nem hozza közelebb. Ez a történelem leírhatatlan, megint csak úgy, mint a minőségi szépirodalom: ebben a szavak csak evőeszközök, amelyek a szánkba juttatják az ételt. Ettől persze még lehetnek aranyból.

Napra pontosan 70 éve „történt meg” a 6:3 a londoni Wembley Stadionban, erre emlékezünk. A napot 1993-ban a magyar labdarúgás napjává nyilvánították, de valójában mindig is több volt annál. Szerényebb olvasatban 

a pozitív, valamiért és nem valami ellen kibomló nemzeti büszkeség fontos állomása, 

a szimbólumok szintjén pedig az összetartozás ünnepe, még hétköznapibban, maga a boldogság.

Új fejezet a világ labdarúgásában

A szikár tények: „1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta «az évszázad mérkőzését» az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzött 6:3 arányban. A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le Angliát” emlékezett meg korábban az MLSZ.

Kevesebben tudják, hogy az eseményhez – amit a szigetországi szövetség fennállásnak 90. évfordulója alkalmából rendeztek – 

Rákosi Mátyás engedélye is kellett. Az aggódó diktátort Sebes Gusztáv szövetségi kapitánynak kellett megnyugtatnia, 

hogy nem okoznak csalódást és budapesti visszavágó is lesz. Így történt.

A legendás londoni mérkőzés kezdője: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Jegyezzük meg: a klasszikus Aranycsapat kezdőként mindössze négy alkalommal lépett pályára veretlensége idején, vagyis 1950. május 14. és 1954. július 4. között.

A szakértők szerint az Aranycsapat új fejezetet nyitott a világ labdarúgásában. A Wembley-ben az angolok is esélytelennek bizonyultak az addig ismeretlen formációban játszó Aranycsapat ellen. „Sebes Gusztáv játékosai ugyanis 

villámgyorsan tudtak támadásból védekezésbe, majd visszaváltani, 

a középpályás sor előrébb és hátrébb elhelyezkedő játékosai segítségével pedig mindkét esetben hatékonyabban tudtak játszani az ellenfélnél” – írják. A teljesség igénye nélkül az újítások közé tartozott még a védőknek besegítés középpályáról, Hidegkúti hátravont szerepe középcsatárként, és az akkoriban általános kötött posztok megbontása: Czibor balszélsőként olykor a jobbszélen cikázott, a balösszekötő Puskás meg a jobbösszekötő helyén tűnt fel.

Az Aranycsapat  (fotó: Erky-Nagy Tibor)

„Költők, írjatok verseket!” – korabeli sajtóvisszhang

A mérkőzés estéjén az angol Evening Standard magyar címmel közölt cikket, ékezetek nélkül: „Micsoda csapas”, írták a fekvő kapus képe fölé. A Times ezt írta: „A magyarok történelmet írtak azzal, hogy földön, levegőben és taktikában egyaránt megverték Angliát.” A Daily Mail pedig ezt: „Az angol játékosokban csalódott 

közönség bámulattal adózott a magyarok lenyűgöző labdaművészetének. 

Húsz éve nem láttak olyan labdarúgást Angliában, mint amilyent a magyarok bemutattak, akik klasszisokkal múlták felül az angolokat.”

Íme, az olasz Corriere Dello Sport kommentárja: 

„Ami nem történt meg 90 évig, arra most elég volt 90 perc. A magyaroknak elegendő volt egy félóra, hogy a szó szoros értelmében megsemmisítsék a brit oroszlánt”.

 „Költők, írjatok verseket!” – kiáltotta Szepesi György a meccs végén. A reakció árulkodó: hatszáz verset postáztak a Népsport szerkesztőségébe! Zelk Zoltánt versének kezdősorait idézzük:

„Alighogy átszállt a határon

a győzelem, az a hat-három

s fáradtan a nagy drukkolástól

ledőlnék, egyszer csak rámszól

a rádió és arra biztat, hogy verset írjak…

Hát írok is. Miért ne tenném,

miért ne váljon ez az eredmény

ez a diadal verssorokra,

miért ne mondhassam rímmel szólva,

hogy milyen szívvidítóan jó volt

hallani azt a hat magyar gólt!

S a nagyképűség, ha legyintne?

Mit tudja ő, mily kedves kincse

a felnőtt embernek a játék!”

Mohács, Trianon, kommunisták, Aranycsapat

Az Aranycsapat és a 6:3 búvópatakként, a tiszta öröm forrásaként él bennünk, legalábbis az ország nagyobb részében: Muhi, Mohács, Világos, Trianon, a nyilasok után, 

Rákosi közben „érkezett” és foglalta el helyét a kollektív tudattalanban, a közösségi-történelmi élmények oszlopcsarnokában, ahol aranytartalékként nyugszik azóta is.

Az Aranycsapat-jelenség elementáris erejét semmi sem bizonyítja jobban, mint a tragédia, amit a világbajnoki döntő elveszítése okozott a németek ellen, 1954-ben, és amely vereség „országos gyászt” okozott. (Máig fáj.)

Ám a végső szó a boldogságé: a 6:3-ban kicsúcsosodó történelmi esemény 

kezdetben talán szépségtapasznak tűnt, de kiderült róla, hogy tőkesúly 

– egyensúlyt biztosít, ott segít, ahol kell. Szerény véleményem szerint 

a hasonló mozzanatokra támaszkodva emelkedhetünk ki az öröknek hitt nemzeti (nem pedig nemzethy) gyászból, 

a hasonló momentumok biztosítanak energiát ahhoz, hogy újrafessük az önmagunkról fekete-barna-szürke színekkel alkotott képet, hogy kezeljük a folyton és kizárólag magunkat hibáztató, magunkat lesajnáló, magunkat megvető pszichózisunkat.

Ezekből a senki ellen nem irányuló, mások mellett önmagunkat is szeretni képes nemzetegyesítő mozzanatokból kevés van, évszázadonként egy-kettő, vagy annyi se. Becsüljük meg őket.

Íme, az „évszázad mérkőzése” teljes egészében:

Nyitókép: Képernyőmentés, MLSZ

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 25. 16:00
Ezt az országot lassan átnevezhetnék Futbóliánk. Nyomorult az az ország, amelynek a sport a történelme. :-( https://www.youtube.com/watch?v=AzcY33DvqkE
lájkbajnok
2023. november 25. 14:03
Senkinek nem hiányzik az az időszak, az 50-es évek. Az Aranycsapat pedig csak a magyaroknak mond még valamit, a világ Messivel és Ronaldóval foglalkozik.
Novicsok-5
2023. november 25. 13:39
Dicsőséges pillanat a legsötétebb időkben.
Zolotarjov
2023. november 25. 12:40
3:6..mivel idegenben nyertünk..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!