Szentségtörés? – Összehasonlítottuk Puskás, Albert és a többi magyar legenda teljesítményét Szoboszlaiéval

2023. október 25. 06:19

Megnéztük, hol tartottak karrierjükben a magyar labdarúgás történetének legnagyobb játékosai, amikor annyi idősek voltak, mint most Szoboszlai Dominik. Szubjektív összefoglalónk.

2023. október 25. 06:19
Pálfy Dániel Ábel

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgás jelenlegi legnagyobb klasszisa október 25-én tölti be a 23. életévét. Ennek apropóján megnéztük, mit ért el eddigi karrierje alatt a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és hol tartottak karrierjükben ennyi idős korukban a magyar futballtörténet legnagyobbjai. A válogatás szubjektív, Puskás Ferenc, Kubala László, Albert Flórián, Nyilasi Tibor és Détári Lajos mellett még sok olyan labdarúgónk van, akiknek helye volna a listán. Az összehasonlítás természetesen nem lehet tökéletes, hiszen amellett, hogy Szoboszlai még pályafutása elején jár, a felsorolt öt világklasszis labdarúgó közül négyen más poszton, csatárként szerepeltek. Az is nyilvánvaló, hogy a különböző korszakokban a sportág számos elemében óriási különbségek mutatkoznak, és persze az sem mellékes, hogy a XX. századi történelem komolyan meghatározó volt sok magyar labdarúgó karrierjének alakulásában. Mindennek tudatában érdemes helyén értékelni gyűjtésünket. 

Liverpool, 2023. szeptember 28.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Leicester City elleni angol Ligakupa-mérkőzésen a liverpooli Anfield Stadionban 2023. szeptember 27-én.
MTI/AP/Jon Super
Szoboszlai Dominik, a liverpooli Anfield Stadion közönségének új kedvence
Forrás: MTI/AP/Jon Super

Szoboszlai Dominik, a XXI. századi középpályás megtestesítője

Az ünnepeltet jó ideje nem csak a születésnapján magasztalják, hiszen idén nyáron nagyot fordult vele a világ. Szoboszlai Dominik júniusban a Liverpool FC-hez igazolt, amivel önmagában beírta magát magyar labdarúgás történetébe, és nem pusztán azért, mert ekkora összeget (70 millió euró) még egyetlen magyar labdarúgóért sem fizettek. Szoboszlai már a nyári felkészülési időszakban is jól teljesített, de a szezon kezdetével valóságos villámrajtot vett, és nem véletlenül vált alig két hónap alatt az Anfield új kedvencévé. 

A magyar klasszis gond nélkül vette az akadályt, és nemhogy nem esett nehezére felvenni, hanem egyes mutatók alapján túlzás nélkül állítható, hogy lassan ő diktálja a a világ jelenleg talán legerősebb bajnoksága, a Premier League tempóját. 

Szoboszlai első hét bajnoki meccsén 83,6 kilométert futott, a legtöbbet az egész bajnokságban, a Wolves ellen pedig megmutatta, hogy nem csak sokat, gyorsan is tud futni, 36,76 km/h-s sprintje a Premier League 30 éves történetének második leggyorsabbja (!) volt. Emellett – bár középpályásként nem ez az elsődleges feladata – rúgott két remekbe szabott gólt is, amelyeknek tényleg csodájára járt a világ. Nem csoda, hogy beigazolódott a jóslatunk, és a Transfermarkt óriásit emelt a labdarúgó játékjogának értékén, ahogy az sem, hogy az elmúlt hónapokban az ő mezéből fogy a legtöbb Liverpoolban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szoboszlai jelenleg a világ egyik legnagyobb labdarúgóklubjának megbecsült tagja, és stabil kezdőjátékosa. Minden esélye megvan, hogy a nemzetközi klubfutball csúcsára érjen. 

Szoboszlai Dominik 2019-ben alig több mint 18 évesen mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban, amelynek több mint egy éve, azaz még 21 évesen a csapatkapitánya lett.

Eddigi felnőtt karrierje során négy egyesületben játszott, a Liverpool előtt sorrendben az osztrák másodosztályban az FC Lieferingben, az osztrák első ligában a Red Bull Salzburgban, valamint német első osztályban, az RB Leipzigben szerepelt. A két Red Bull családhoz tartozó klub színeiben már négy szezonban szerepelt a Bajnokok Ligájában, és összesen 6 gólt és 3 jegyzett eddig a legrangosabb európai versenysorozatban, és az Európa-ligában is ez a negyedik idénye.

A válogatott csapatkapitánya eddig 36 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben és 8 gólt szerzett. Ausztriában négyszer nyert bajnokságot és háromszor kupát, 2020-ban pedig az év játékosa címet is elnyerte. A német Bundesligában egy negyedik helyezése és egy bronzérme van, emellett kétszer nyert német labdarúgókupát. 2022-ban Magyarországon az év játékosává választották.

Puskás Ferenc

Így egyszerűen – hiszen a valaha élt legnagyobb magyar labdarúgó neve mellé bármilyen jelző felesleges. Az Aranycsapat kapitányát, a száguldó őrnagyot az egész világ ismeri ma is, hiszen olyan pályafutás volt az övé, amivel a legnagyobbak közé emelkedett. De hol tartott Puskás 23 évesen, 1950-ben?

Amennyiben egy másik országba, vagy más korba születik, valószínűleg már nagyon magas szinten játszott volna, hiszen alig 20 éves volt, amikor 1947 júniusában a Juventus szerette volna szerződtetni,

 és 40 ezer dollárt sem sajnált volna érte kifizetni. Még azt is felajánlották, hogy akkori edzőjét, édesapját, idősebb Puskás (Purczeld) Ferencet is alkalmazzák, hogy ne kelljen új trénert megszoknia. Apja azonban nemet mondott, így Puskás is a maradás mellett döntött. De megpróbálta leigazolni az Internazionale is, amely az MLSZ-t is megkereste, ám a szövetség elzárkózott a dologtól.  

Puskás 16 évesen mutatkozott be a Kispest felnőttcsapatában, 18 évesen pedig debütált a válogatottban. 

Ekkor lett stabil tagja a kispesti klubnak is, ahol egészen hihetetlen mennyiségben rugdosta a gólokat. 1950-ben 23 évesen pedig már ő volt a válogatott csapatkapitánya. A születésnapját követően nem sokkal már kétszeres magyar gólkirály volt, az 1947/1948-as szezonban 50 góllal nyert, és sokat elmond a magyar labdarúgás akkori színvonaláról, hogy a következő idényben szerzett 46 gólja nem volt elég, hogy megvédje a címét.

23 éves korára Puskás 219 gólt szerzett a magyar labdarúgó-bajnokságban, és 29-et a válogatottban, amelyeket 27 mérkőzésen ért el. (Itt fontos megjegyezni, hogy a magyar válogatott ebben az időszakban a jelenleginél valamivel kevesebb mérkőzésen szerepelt.) Puskás Ferenc 23 évesen nyert először felnőtt bajnokságot, ez volt az első profi címe.

Az Aranycsapat. Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkúti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László, guggol: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula.
Puskás Ferenc (az alsó sorban középen) az Aranycsapat kapitányaként
Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Kubala László, a Barcelona legendája

A magyar, szlovák és lengyel gyökerekkel rendelkező Kubala László szintén 1927-ben született, és karrierjét nagyban befolyásolta a XX. századi történelem, amire jó példa, hogy három különböző nemzeti csapatban, a csehszlovák, a magyar és a spanyol válogatottban is szerepelt.

Kubala viszonylag fiatalon, a kommunista hatalomátvételt követően még 1949-ben, azaz 22 évesen külföldre menekült, és először Olaszországba ment, majd pár nappal a 23. születésnapja előtt Spanyolországba, az FC Barcelona csapatához igazolt.

Korábban három magyar és egy szlovák klubcsapatban szerepelt. Pályafutását 11 évesen a Ganz TE együttesében kezdte, ahonnan 18 évesen szerződött a Ferencvároshoz, majd egy rövid pozsonyi kitérő következett, a Slovan Bratislava csapatában, ahonnan a Vasasba került. 23 éves koráig 119 felnőtt bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett, és a csehszlovák bajnokságban egy harmadik helyezést ért el a pozsonyi csapat mezében.

Válogatott szinten ekkor 9 mérkőzésnél járt. A magyar nemzeti együttesben mindössze 3 találkozón szerepelt még 1948-ban, gólt nem szerzett. Érdekesség, hogy összesen két mérkőzésen játszott együtt Puskás Ferenccel, az október 24-én Románia ellen 5:1-re megnyert meccsen, és két héttel később amikor 1:0-ra kikaptunk a bolgár válogatottól.

Kubala karrierje ezt követően azonban meredeken felfelé ívelt, 

és ha nem is érte el Puskás szintjét, a Barcelonában olyan legendává lett, hogy sokan még Messinél is többre tartják a magyar labdarúgót, akinek szobra most is ott áll a Camp Nou stadion előtt, amelynek építésébe egyébként részben az épp miatta megnőtt nézőszám miatt kezdtek bele.  

Budapest, 2017. december 11.
Albert Flórián Aranylabdája a pályafutását bemutató kiállításon a Bálnában 2017. december 11-én. Az FTC legendás labdarúgója 50 évvel ezelõtt, 1967-ben nyerte el az európai labdarúgás legrangosabb egyéni elismerését.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Albert Flórián Aranylabdája
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Albert Flórián, az egyetlen Aranylabdás magyar labdarúgó

Az egyetlen magyar Aranylabdás, Albert Flórián Hercegszántóról indulva nagyon fiatalon, 16 évesen került a Ferencváros utánpótlás csapatából a felnőttek közé. Labdarúgásunk egyik legnagyobb alakjának tehetsége a kezdetektől megkérdőjelezhetetlen volt, nem csoda, hogy mindössze 17 évesen debütált a felnőtt válogatottban – ezzel még Puskás Ferencet is megelőzi. 

A nemzeti együttesben gyorsan akklimatizálódott, hiszen még ugyanebben az évben, 1959. október 11-én élete harmadik válogatott mérkőzésén három gólt szerzett a jugoszláv válogatott ellen. 

23 éves korára 42 válogatott mérkőzésen szerepelt és 20 gólt szerzett. Az olimpiai csapattal bronzérmes lett az 1960-ban rendezett római játékokon, majd részt vett az 1962-es Chilében rendezett világbajnokságon, ahol 4 gólt szerzett, és ezzel öt másik labdarúgóval – többek közt a brazil Garrinchával – holtversenyben a vb gólkirálya lett, és elnyerte a legjobb fiatal játékos címet. Az 1964-ben rendezett dániai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a magyar válogatottal. 

A Ferencvárosban 1958. november 2-án játszott először a felnőttek között, és első mérkőzésén mindössze 17 évesen máris két gólt szerzett. 

23 éves koráig kétszer nyert bajnokságot, és kétszer a gólkirályi címet is megszerezte; 1960-ban 27 góllal, 1961-ben pedig 21 góllal lett a legjobb. Az 1963/1964-es szezonban a Ferencvárossal a Vásárvárosok Kupájában bronzérmes lett, egy évvel később pedig meg is nyerték a versenysorozatot a zöld-fehérek. 

Bánó András TV riporter Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitánnyal és Nyilasi Tiborral készít riportot a TV Híradónak.
Nyilasi tibor (jobbra) a magyar labdarúgó-válogatott támadója Mészöly Kálmán szövetségi kapitánnyal nyilatkozik a Magyar televízió riporterének
Forrás: Koppány György/Rádió és Televízió újság

Nyilasi Tibor, az ezüstcipős Fradi-legenda, aki befért volna az Aranycsapatba

A szintén Fradi-legenda, Nyilasi Tibor Alberthez hasonlóan koraérett gyerek volt – és ezt nem csak az bizonyította, hogy 14 évesen már 180 cm magas volt és 46-os cipőt hordott, hanem az, hogy 15 évesen, amikor a Ferencvároshoz került az utánpótláscsapatban a két évvel idősebb korosztállyal játszott. Az Úttörő stadionban nevelkedett Fradi-drukker játékos ferencvárosi szerződésében tehetsége mellett az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv is szerepet vállalt. Ő ezt mondta róla: 

„Játéktudása, futball-érettsége, kombinatív készsége, társainak helyzetbe hozása, cselező és gólszerző tudását nézve bármikor, bármelyik csatár- vagy fedezetposzton helye lett volna az én híres, sokak által aranycsapatnak nevezett, aranyos, csibész tizenegyemben…”

A felnőtt csapatban 18 évesen, 1973 márciusában mutatkozott be, és a következő idényben rögtön bajnoki címet is nyert. 23 éves koráig emellett kétszer megnyerte a Magyar Kupát is. 

A magyar válogatottban 20 évesen, 1975-ben debütált, és második mérkőzésén az osztrák nemzeti csapat ellen gólt is szerzett. A következő 3 évben összesen 24 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben, és 17 gólt szerzett. 1978 október 19-én a luxemburgi válogatott ellen 8:1-re megnyert mérkőzésen 5 gólt ért el. A később európai ezüstcipőt nyert játékos tíz évig tartó ferencvárosi pályafutása alatt 243 mérkőzésen 131 góllal örvendeztette meg a szurkolókat. 

Budapest, 1986. március 16.
Alemao (j) és Détári Lajos (j) harca a labdáért a Magyarország - Brazília válogatott labdarúgó mérkõzésen a Népstadionban. A mérkőzés végeredménye: 3:0.
MTI Fotó: Németh Ferenc
Détári Lajos 1986-ban a brazilok elleni 3-0-ra megnyert felkészülési találkozón
Forrás: MTI/Németh Ferenc

Détári Lajos, a 20. század utolsó magyar sztárja a nemzetközi labdarúgásban

Az 1963-ban született Détári Lajos a Budapest Honvéd csapatánál nevelkedett, és egészen 24 éves koráig a klubot erősítette. A felnőtt együttesben 1980-ban, 17 évesen játszott először, és a gólerős középpályás a következő években 132 mérkőzésen 72 gólt szerzett a csapatban. A Honvéddal 1983-tól zsinórban 3 bajnoki címet nyert, és 23 éves koráig kétszer, 1985-ben és 1986-ban az NB I gólkirálya lett 18 illetve 27 góllal (1987-ben is ő volt a gólkirály 19 találattal). 

1985-ben megnyerte a Magyar kupát, az év játékosává választották, és ugyanebben az évben 21. lett az Aranylabda-szavazáson. 

A magyar válogatottban 1984-ben, 21 évesen lépett először pályára egy Eb-selejtezőn, és azonnal gólt is rúgott a holland válogatottnak, amelyet a magyar csapat le is győzött 2:1-re. 23 éves koráig 17 mérkőzésen szerepet a válogatottban és 5 gólt szerzett. Ekkor már ő volt a nemzeti együttes irányítója. 1986-ban a Mezey-féle válogatott tagjaként szerepelt a Mexikóban rendezett világbajnokságon, és Kanada ellen ő rúgta nemzeti csapatunk máig utolsó vb-gólját.

Détári válogatottban szerzett góljait itt tekintheti meg:

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. november 10. 23:54
Jól emlékszem, amikor Albertnek kórusban üvöltötték: Szúrd ki, mert pattog!
pipa89
2023. október 25. 07:57
Nem szentségtörés. A teljesítmények mérlegre rakhatók, de miért versenyeztetjük őket egymással?! Mind magyar, mind a miénk! Jó volt az egyéni történeteket újraolvasni. Magam Puskásra csak a Népstadionban való fogadására emlékszem és a felvételek persze. Ragadt hozzá a labda. Szoboszlai, az Szoboszlai. Kiváló játékmester a pályán. Öröm nézni a játékát.
Akitlosz
2023. október 25. 06:41
"Szentségtörés?" Nem, hanem kattintásvadászat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!