Izrael melletti kiállás és egy magyar szempontból fontos szavazás miatt is emlékezetes lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése

2023. október 16. 16:03

Nagyüzem van Mumbaiban, a NOB 141. ülésszakán, ahol az Olimpiai Chartát is átírnák, hogy Thomas Bach harmadik ciklusát követően is elnök maradhasson, és kedden a szervezet tagjává választhatják Fürjes Balázst.

2023. október 16. 16:03
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, sportágak és persze sportdiplomaták szempontjából is kulcsfontosságú döntések születhetnek Mumbaiban, a Nemzetközi Olimpiai bizottság (NOB) jelenleg is zajló 141. kongresszusán. Bizonyos szempontból megnyugtató a műfaj képviselőinek és rajongóinak, hogy két klasszikus – bár részben megújuló – sportág, a súlyemelés és az öttusa – utóbbi az akadályfutásos formájában –, túlélte a billegő státuszt és a közgyűlés hétfői döntése értelmében bizonyosan szerepelni fog a 2028-as Los Angeles-i olimpia programján.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Olimpiai Charta-t is átírnák Thomas Bach kedvéért?

Hivatalosan felvettek öt új sportágat is, amely sokak szerint nagyon is tükrözi az amerikai preferenciákat, hiszen ezek közül négy, 

a flag football (az amerikai futball ütközésmentes változata), a lacrosse, a fallabda valamint a baseball/softball az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, míg a krikett, 

a programba kerülésével a szakértők szerint több mint 100 millió dollárral növelheti csak az indiai közvetítési jogok értékét, ami plusz bevétel a NOB számára. A boksz sorsa jelenleg – mivel nincs hivatalosan el ismert státuszú nemzetközi szövetsége – bizonytalan, habár a NOB-elnök minden fórumon kijelenti, hogy nem a sportággal van baja, hanem a vezetéssel (ezen belül is vélhetően az orosz Kremljevvel, de ezt nem szokta hozzátenni). 

A NOB 141. közgyűlése MUmbaiban, ahol bemutatkozott, és programot ismertetett a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőbizottsága
Fotó: Indranil Mukherjee/AFP

Apropó, NOB-elnök! Ugyan nem példa nélküli, mindenképp váratlan fordulat, hogy 

az algériai Mustapha Berraf, az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének elnöke a harmadik elnöki ciklusát töltő német sportvezető, Thomas Bach újrázásáért szólalt fel, amely az Olimpiai Charta megváltoztatását igényelné. 

A jelenlegi szabályozás szerint Bach 12 éves mandátuma letöltése után, 2025-ben nem indulhatna újra az elnökségért. Az ugyanakkor mindenképpen beszédes, hogy Berraf kezdeményezését olyan „jelentős” olimpiai múlttal bíró NOB-tagok támogatták, mint Luis Mejía Oviedo, a Dominikai Köztársaság Olimpiai Bizottságának elnöke és Aïcha Garad Ali, Dzsibuti képviselője. A nagy sportnemzetek képviselő közül sokaknak egészen más elképzelése volt eddig a NOB 2025 utáni jövőjéről, mégpedig azért, mert 

ha Bach indulhatna egy újabb ciklusért, az szinte biztosan szétfoszlatná más, szintén komoly aspiránsnak számító NOB-tagok reményeit, akik pedig örömmel lépnének a helyébe.

Ide tartoznik a kétszeres olimpiai aranyérmes brit Sebastian Coe, az Atlétikai Világszövetség (World Athletics) elnöke, valamint a spanyol Juan Antonio Samaranch, akinek apja 1980 és 2001 között vezette a NOB-ot, s akik közül mindketten nagy eséllyel futnának egy megüresedő elnöki székért.

Fürjes Balázs holnap NOB-tag lehet

Mi, magyarok azonban a keddi napon leszünk igazán érintettek, hiszen a NOB-tagjelölő bizottságának támogatásával és a végrehajtó bizottság javaslatára 

Fürjes Balázs neve is szerepel azon a listán, amelyen hét másik új tagjelölttel együtt várjuk a közgyűlés döntését.

A NOB mindig is figyelt arra, hogy tagsága a lehető legszínesebb, legszélesebb összetételű legyen, azaz a szervezet rangját ne csupán az egykori nagy bajnokok adják, de legyenek köztük az élet egyéb területein jártas tapasztalt üzletemberek, sportversenyek rendezésében jártas szakértők, megfelelő kapcsolati tőkével bíró személyek – akár egykori diplomaták, kormányzati vagy diplomáciai képviselők, illetve uralkodóházak tagjai. 

Világhírű színésznő, üzletember, városvezető és sportdiplomata is van a jelöltek között

Ennek megfelelően a 99 tagból 38 egykori, vagy jelenlegi olimpikont találni (egyharmad), és 48 olyan tagot – ez a tagok fele –, akinek nincs élsportolói múltja – vagyis az élet más területein ért el kiemelkedő sikereket, ugyanakkor valamilyen módon mégis kötődik az olimpiai mozgalomhoz. A most felterjesztett nyolc tag között két egykori olimpikon van, az izraeli cselgáncsozó Yael Arad és a perui röplabdázó Cecilia Tait. 

Fürjes Balázs és a német Michael Mronz a nemzetközi sportversenyek rendezéséhez és a városfejlesztéshez, sportberuházásokhoz kötődő szakértelmet képviseli.

Van a jelöltek között világhírű filmszínésznő is, az Oscar-díjas Michelle Yeoh, aki a – nevezzük így – kulturális elköteleződést testesíti meg. Yeoh volt az úgynevezett Bond-girl  az 1997-es „A holnap markában” című James Bond-filmben, de talán annak is lehet némi jelentősége esetében, hogy nemrég házasodott össze Jean Todt-tal, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével. 

Tovább haladva a jelöltek listáján, a nemzetközi szövetségekben betöltött elnöki tisztségénél fogva lehet 

kedden NOB-tag Petra Sörling (asztalitenisz) és Kim Jae-Youl (korcsolya) – utóbbi egy koreai üzletember, nem mellesleg a Samsung egyik vezetője.

 Van még egy, szinte magától értetődő jelölési útvonal, ez pedig az, amikor a nemzeti olimpiai bizottságok elnökei közül jelölnek tagot, ezúttal például a tunéziait vezető Mehrez Boussayenet.

Izrael melletti nyilvános kiállás az amerikai Wassermantól a NOB-közgyűlésen

Erőteljesen és sokakat nagyon meglepve kezdte beszédét a Los Angeles 2028-as szervezőbizottság amerikai elnöke, Casey Wasserman, aki a NOB közgyűlése előtt nyilvánosan kifejezte támogatását Ukrajna és Izrael mellett – írta meg az insidethegames.

„Nincsenek olyan szavak, amelyek teljesen kifejezhetnék az október 7-i izraeli mészárlás okozta pusztítást és megdöbbenést. A világ a holokauszt óta legnagyobb zsidó életekben bekövetkező veszteségét szenvedte el.

Egyértelműen szolidáris vagyok Izraellel, de hadd legyek egyértelmű, hogy a gázai ártatlan civilekkel is szolidáris vagyok, akik nem ezt a háborút választották” – tett meglepően erős politikai nyilatkozatot Casey Wasserman, amely okozott is egy nem várt turbulenciát a NOB-tagok körében. A pakisztáni Syed Shahid Ali például nem értett egyet Wasserman a Los Angeles-i olimpiai programbemutatójának elején közölt váratlan politikai üzenetével, mert szerinte 

a politikai tartalom hajlamos lehet beárnyékolni a szakmai bemutatót. 

A NOB-tagok között valószínűleg nem ez az első és utolsó vita a háborús helyzetek valamint a sport kapcsolatáról, mint ahogy arról többen is megemlékeztek a témában. 

Nyitókép: INDRANIL MUKHERJEE / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. október 16. 20:56
A zsidók sunyi csicskáivá lett züllesztve a NOB. Is. Szégyen!
Akitlosz
2023. október 16. 17:48
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság saját magát köpi szembe, amikor beleavatkozik a politikába, nem a sporttal foglalkozik, hanem a politikával. Ez ellentétes a saját elveivel. Úgyhogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már csak egy eszköz bizonyos politikai erők kezében. Nem a nemzetek közötti béke előmozdítója, hanem éppen ellenkezőleg. A politizáló NOB tagokat azonnal ki kellene rúgni, különben lejáratják és hiteltelenítik az egész szervezetet és az olimpiai eszmét. Az olimpiát, csakúgy, mint a demokráciát, az ókori görögök csinálták jól és helyesen. Amit a modern korban olimpiának és demokráciának neveznek az mindegyik szemfényvesztés, csalás, hazugság, nem az, aminek mondják.
Mandiner444hu
2023. október 16. 16:12
Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!