Kerkez Milos a Benficánál 100 millió eurós játékos lehet. Szoboszlai mégis marad Lipcsében? – átigazolási hírek

2023. június 13. 19:57

A RB Leipzignek sakkoznia kell a fizetésekkel, ha meg akarja tartani a kiemelkedő szezont futó Szoboszlai Dominikot. A Benfica eközben trükkös szerződéssel vinné Kerkez Milost.

2023. június 13. 19:57
null
Pálfy Dániel Ábel

Úgy tűnik, a Benfica mégis leigazolja Kerkez Milost

100 millió euró – a hírek szerint ennyi lesz a magyar válogatott ifjú balszélsője, Kerkez Milos kivásárlási ára, amennyiben a Benficához igazol. Márpedig a klubváltás szinte biztos, a Transfermarkt szerint 93 százalék a valószínűsége, hogy a labdarúgó aláír a portugál csapathoz. 

Ez eddig a legmagasabb kivásárlási ár lehet, amit magyar játékos szerződésében rögzítettek. Magasabb még Szoboszlai Dominik átigazolási áránál is.

Persze lehet, hogy csak ideiglenesen, hiszen a magyar válogatott csapatkapitányáért szintén nagy az érdeklődés, de erre még visszatérünk. 

A mindössze 19 éves Kerkez Milossal nagyot fordult a világ az elmúlt egy évben.

Június elején kapott először meghívót Marco Rossitól a felnőtt válogatottba, és a szeptemberi a németek ellen idegenben 1–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen mutatkozott be, ahol kezdőként végigjátszotta a találkozót. Azóta pedig a válogatott minden mérkőzésén játszott, egy kivételével kezdőként. Idén az Észtország és Bulgária elleni győztes mérkőzéseken is végig a pályán volt. 

De nem csak a válogatottban nyújtott kiváló teljesítményt, klubjában a holland AZ Alkmaar-ban is beverekedte magát a kezdőbe, 52 mérkőzésen játszott a szezonban (ebből 33 bajnoki), és

balhátvédként 8 gólpasszt adott és 5 gólt is szerzett. 

Köztük például egy ilyet: 

Óriási gólt lőtt a magyar válogatott játékos a holland bajnokságban (videó)

Kerkez Milos félpályáról indulva szerzett szólógólt a Fortuna Sittard elleni mérkőzésen.

Az európai konferencialiga nyolcaddöntőjében pedig az ő gólja döntött a Lazio ellen. 

A magyar labdarúgó játékjogának értéke tavaly nyáron a Transfermarkt szerint „mindössze” 700 ezer euró volt, idén viszont már 10 millióra (!) emelkedett, ami a fenti teljesítményt elnézve nem csoda, de nagyon komoly eredmény. Az sem meglepő, hogy ezt látva ajánlatot tett érte a Benfica, ám a portugálok először sokallták az AZ által megállapított 20 millió eurós árat. 

Persze a holland csapat sem véletlenül kér ennyit Kerkezért,

A Correio da Manhã nevű portugál lap információi szerint a Benfica és az AZ végül meg tudtak egyezni.

A lap szerint 

Kerkez Milos 5 éves szerződést köt a Benficával, kivásárlási ára pedig egészen hihetetlen, 100 millió euró lehet.

Összehasonlításképp: a magyar játékosok közül jelenleg Szoboszlai Dominiké a legnagyobb szerződésben megállapított rá, ez 70 millió euró.

A transzfer olyan konstrukcióban valósul meg, hogy a labdarúgó játékjogának 15 százaléka az alkmaari csapat tulajdona marad, azaz ha időközben harmadik klubhoz igazol, az érte kapott bevételből ilyen arányban részesülnek. Ezért cserébe valószínűleg engedtek valamit az átigazolási árból, hogy létrejöhessen az üzlet. 

Szoboszlai mégis marad Lipcsében?

Újabb fordulat következhet be Szoboszlai Dominik esetleges átigazolásának ügyében is, ugyanis a hírek szerint a RB Leipzig csapata szeretné megtartani a játékost és ezért készek új szerződést ajánlani neki a jelenlegi, 2026-ig szóló helyett. Ez persze nem csoda, hiszen Szoboszlai az elmúlt évben óriási teljesítményt nyújtott: 

az 50. legértékesebb labdarúgó, és a 7. legértékesebb támadó középpályás lett.

Ezek után nem csoda, hogy a legnagyobb német sportlap, a Kicker főszerkesztője lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Szoboszlai kimagaslik a Bundesligából.

Természetes, hogy egy ilyen játékos számos klub érdeklődését felkelti. A legtöbbet az arab tulajdonoshoz kerülve a világ egyik legerősebb pénzügyi háttérrel rendelkező klubjává vált Newcastle United érdeklődéséről lehetett hallani, de a hírek szerint a Liverpool és az Arsenal is erősen figyelemmel követte Szoboszlait, korábban pedig pletykák szintjén felvetődött az Inter, a Chelsea, a Milan és a Bayern is, mint érdeklődő klubok. 

Egyelőre semmi biztosat nem tudni, a játékos érthetően nem nyilatkozik konkrétumokról, de azt egyértelművé tette az Indexnek adott interjúban, hogy amennyiben megfelelő lehetőség jön, kész újabb szintre lépni. 

Szoboszlai csapata 70 millió euró alatt nem válna meg a játékostól, de amennyiben tényleg új szerződést köt a klubbal, lehet, hogy még magasabb kivásárlási árat állapítanak meg. A Leipzig idén már elveszítette egy középpályását, Konrad Laimer ugyanis a Bayern Münchenbe igazolt. 

Szoboszlai helyzete azért érdekes, mert a klub éppen most hosszabbított szerződést a spanyol válogatott Dani Olmóval, aki azonos poszton játszik a magyar labdarúgóval. A Szoboszlainál négy évvel idősebb Olmó iránt szintén van nemzetközi érdeklődés, őt a hírek szerint 60 millióért engedné el a klub. 

Leipziger Volkszeitung cikke szerint az Olmo, Szoboszlai Gvardiol hármas mindegyikét már csak a fizetési sapka miatt sem lesz képes a csapat megtartani, ha emelésre lesz szükség. Márpedig mindhárom játékos igen kelendő a piacon, így másként nem lesz könnyű dolguk.  A lap szerint a megoldást Christopher Nkunku nagyon valószínű távozása jelentheti, hiszen a csatár felszabaduló béréből jutna pénz Szoboszlai jelenlegi, 4,2 millió euróra becsült fizetésének emelésére.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2023. június 14. 06:22
Úgy tűnik,a válogatottunk rendben van. Jó lenne,ha a klubfocink is előre lépne. Jelenleg az NB I. egycsapatos. Ott csak a fradi győzhet,csak ő nyerhet bajnokságot,a legtöbb állami támogatást is ez a klub kapta. Még a szabálytalanul elvégzett büntetőt is érvényes gólnak ítélték(Zalaegerszeg 2023.) Tavaly Kovácséknak majdnem sikerült az Újpestet kivásárolni a Belga tulajdonostól,aki csak lábtörlőnek használja a patinás klubot. Néhány befektető a covid miatt visszalépett,ezért a tranzakció kútba esett. A kormány a kisujját sem mozdította. Bezzeg amikor az FTC bajban volt az angol tulajdonosnál,komoly állami segítséggel lett megvásárolva. Ezzel a diktatúrával a nemzetközi porondon sem leszünk sikeresek. Állandó részvevő az FTC egy,két kör után kiesik. El kellene jutni odáig az NB I. _ben,hogy az a csapat nyeri meg a mérkőzést,amelyik jobban játszik. Onnét kezdve a tippmixen is többen fogadnának a magyar bajnoki meccsekre.
JMoflicheque
2023. június 14. 05:42
Kezd a magyar foci kiemelkedni a mocsárból. Tavaly még nem sokan tudtuk, hogy ki ez a kerkez gyerek. SzNoboszlai sem ezen a polcon ült.
DrPepper
2023. június 13. 22:18
Hosszú még az átigazolási időszak, szerintem Szoboszlai átigazolásában is lesz még fordulat. Az új szerződésről szóló hírek lehet hogy csak a 70 milás kivásárlási ár alkalmi jellegére hívják fel a figyelmet.
Ben Jeremiah
2023. június 13. 21:42
" de az öt éves szerződés kicsit soknak tűnik." Az semmit nem jelent - csak annyit, hogy a 2., 3. évben jó áron lehet még eladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!