Pesti balhé: tíz éve vadásznak a Sevilla-drukkerekre a sértett lengyel ultrák

2023. június 01. 18:15

Több lengyel szurkolót is előállított a rendőrség verekedés miatt Budapesten a Sevilla-Roma Európa-liga-döntő előtt. De mit kerestek itt? Mint kiderült, a bosszúvágy vezérelte őket.

2023. június 01. 18:15
null
Sal Endre

Minden ott kezdődött, hogy 2013 augusztusában az Európa-liga selejtezőjében összesorsolták a Sevilla és a lengyel Slask Wroclaw együttesét. A sevillai találkozón a vendégcsapat Ave Silesia (Üdvözlégy Szilézia) névre keresztelt ultrái kitették a szurkolói zászlókat a stadion kerítésére. Azokat azonban a sevillai ultrák, a Biris Norte tagjai letépték. A találkozót amúgy 4–1-re a Sevilla nyerte, ám a zászlószaggatás még jobban fájt a lengyel ultráknak.

Sok szurkolója van a wroclawi csapatnak. Fotó: AFP/Krzysztof Zatycki/NurPhoto
Sok szurkolója van a wroclawi csapatnak. Fotó: AFP/Krzysztof Zatycki/NurPhoto

Azóta vadásznak a sevillai szurkolókra, pénzt és időt nem kímélve, bárhová elmennek Európában, ahol az andalúz együttes játszik. Így történt, hogy 2014-ben Szlovéniáig utaztak, hogy a Maribor–Sevilla találkozó előtt és után verekedjenek egy kicsit. Az ötven-hatvan lengyel ultra támadásai miatt több spanyol drukker is kórházba került.

Még ugyanebben az évben a Cardiffban rendezett Real Madrid–Sevilla Szuperkupa-döntő alkalmával is rajta ütöttek a sevillai drukkereken, egy évvel később pedig a Varsóban rendezett Sevilla–Dnipro Euroliga-találkozó kapcsán is rátámadtak a spanyol szurkolókra.

És nem volt vége a bosszúnak. 2015-ben, mikor a Manchester City–Sevilla Bajnokok Ligája-csoportkörös mérkőzést rendezték, pont

ugyanaz volt a forgatókönyv, mint Budapesten az Európa-liga-döntő előtt.

Sörözgető Sevilla-drukkereket támadtak meg, ott egy ember súlyos fejsérülést szenvedett. Az Ave Silezia ultracsoport budapesti akciójáról már előzetesen tudni lehetett, hiszen több fórumon is meghirdették a vadászatot, még plakátot is gyártottak azzal a felirattal, hogy Mindenki menjen Budapestre.

Mikor 2018-ban a Sevilla Budapesten járt és az Újpest ellen játszott, akkor is akcióba lépett volna az Ave Silezia, ám alig volt vendégszurkoló. Gyanítható a lengyel ultrák már alig várják az augusztust, amikor a Sevilla Szuperkupa-döntőt játszik Athénban. Talán már az utazást tervezik tegnap óta…  

Nyitókép: A Slask Wroclaw címere.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik