Már visszasírják az oroszok Kassai Viktorékat!

2023. április 24. 13:23

Korábbi első számú FIFA-játékvezetőnk, egykori asszisztensével, Ring Györggyel jelenleg a bolgár futballbírók szakmai vezetőjeként tevékenykedik, de hogy korábbi munkahelyén, Oroszországban sem dolgozott rosszul, bizonyítja: a helyi szakértők ma már követendő példaként emlegetik azt az időszakot.

2023. április 24. 13:23
null
Vámos Tamás

A közelmúltban az egyik legismertebb orosz sportújságíró, Alekszandr Bobrov nyílt levelet írt Alekszander Gyukovnak, az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFS) elnökének a helyi élvonalbeli játékvezetés színvonalának folyamatos gyengüléséről a legjelentősebb helyi sportnapilap, a Szport-Expressz internetes felületén.

Bobrov az első számú orosz sportoldal vezető szakértője, aki már több mint 20 éve folyamatosan figyelemmel követi az orosz élvonal, a Premjer Liga összes mérkőzését, mivel 

A témában való jártasságát az is bizonyítja, hogy 2019 végén elsőként ő írt arról, hogy honfitársaink, Kassai Viktor és Ring György veszik át az orosz bírók szakmai vezetését, hetekkel megelőzve a hivatalos bejelentést.

Az említett nyílt levélben Bobrov hosszasan elemzi az orosz játékvezetés jelenlegi helyzetét, és a cikkben bemutatott, évekre visszamenő statisztikái közül egy szívet melengető érdekességre figyelhetünk fel. Eszerint az orosz Premjer Liga 2020-21-es idényében teljesítettek a játékvezetők a legjobban, a 238 mérkőzésen mindössze 54 alkalommal hibáztak. Egy évvel később (a 2021/22-es szezonban) 244 élvonalbeli meccsen már 87 rossz döntés született, míg a jelenlegi pontvadászatban már 21. forduló után tartott 87 tévedésnél a számláló (168 bajnoki találkozót követően), azaz már hetekkel ezelőtt annyi volt belőlük, mint a tavalyi bajnokságban összesen.

Kassai Viktor és Ring György ma már a bolgár játékvezetésben dolgozik Fotó: Mandiner/Vámos Tamás
Kassai Viktor és Ring György ma már a bolgár játékvezetésben dolgozik Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Mindennek számunkra azért van jelentősége, mert mint ismert, a jelenleg a bolgár játékvezetők szakmai irányításával megbízott Kassai Viktor (egykori játékvezető-asszisztensével, Ring Györggyel) 2020. januárjában vette át az orosz bírók szakmai irányítását. Tehát Alekszandr Bobrov kimutatása és egyértelmű statisztikája alapján tevékenységük első féléve alatt

Az „orosz kaland” Kassaiék számára azonban 2021. szeptemberében véget ért, a következő szezon 7. fordulója után jöttek el Moszkvából. Érdekesség: Kassai Viktort és Ring Györgyöt szintén egy korábban a világ legjobbjai között számon tartott játékvezető, a portugál Vitor Melo Pereira váltotta, aki mindössze fél év után (!) szintén távozott Oroszországból, és azóta újra a helyi szakemberek vették át a játékvezetés irányítását, amely Bobrov szerint tehát folyamatosan romlik.

További érdekesség, hogy a szakújságíró közzétett egy olyan listát is, amely szerint az orosz futballbírók az elmúlt időszakban, meccsenként átlagosan hány súlyos hibát követtek el. Ennek a „ranglistának” nem túl hízelgő, képzeletbeli dobogóján – tehát akik a legtöbbet hibáztak – két olyan játékvezető is szerepel, akiket anno Kassaiék a teljesítményük és képességeik miatt visszaminősítettek a másodosztályba, távozásuk után azonban ismételten az élvonalba kerültek.

Alekszandr Bobrov összegzése alapján tehát elmondható: az orosz élvonalbeli bírók Kassai Viktorék irányítása alatt működtek a legszínvonalasabban, honfitársaink távozása óta viszont folyamatosan és jelentősen romlik a helyi játékvezetés minősége. Nem véletlen, hogy a szakújságíró szerint szakmai körökben egyre inkább követendő példaként emlegetik, és visszasírják azt az időszakot, amikor honfitársaink az orosz játékvezetés irányítói voltak.

A Kassai Viktorral készült szófiai interjúnkat itt, a segítőjével, a Ring Györggyel készült beszélgetést pedig itt olvashatják el.

Nyitókép: Kassai Viktor aktív játékvezetőként is tudta, melyik a helyes irány Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Itt mindennapos, hogy valakinek a fejét követelik - beszélgetés Szófiában Kassai Viktorral

Kassai Viktor 2022. február 1-jétől az orosz után a bolgár futballbírók szakmai vezetését látja el. A közelmúltban Szófiában lezajlott játékvezetői továbbképzésen kaptuk mikrofonvégre, hogy szakmai kihívásokról és a hazatérés lehetőségéről is kérdezzük az utóbbi idők legjobb magyar játékvezetőjét. Vámos Tamás interjúja a Mandiner hetilapban.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. április 24. 14:33
Az orosz szurkolók azt az időt sírják vissza, amikor csapataik, a putyini agresszió, és tömeggyilkosságok miatt még nem voltak kitiltva a nemzetközi porodról.
JMoflicheque
2023. április 24. 13:52
Én is sírok, amikor visszagondolok Kassaira!
Tommaso
2023. április 24. 13:46
Az orosz szurkolók azt az időt sírják vissza, amikor csapataik, a putyini agresszió, és tömeggyilkosságok miatt még nem voltak kitiltva a nemzetközi porodról.
bunko_jobbos
2023. április 24. 13:34
Ez elég sok területen előforduló hiba: a haverok kitúrják a minőséget és változást képviselőket. EZ nem csak a ruszkiknál létezik, hanem mindenhol. Nyilván minél alacsonyabb egy ország szellemi szintje, annál sűrűbben. Pl. az araboknál képtelenség helyi bírókat megbízni, mert KÖTELEZŐ a rokonságot segíteni. Nem rossz dolog ez feltétlenül, de technikai társadalmat nem lehet vele építeni. Mentálisan erőset viszont igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!