Bayern? Chelsea? Milan? Inter? – Hová igazoljon Szoboszlai Dominik?

2023. március 31. 19:50

A csapatkapitány a válogatottban és klubjában is kiváló teljesítményt nyújt, nem csoda, hogy egyre nagyobb iránta az érdeklődés. Megnéztük, hová lenne érdemes igazolnia. És Ön mit gondol?

2023. március 31. 19:50
null
Pálfy Dániel Ábel

A magyar válogatott álomrajttal kezdte az EB-selejtezőket a bolgárok elleni háromgólos sikerrel. A nemzeti tizenegy minden tagja kiváló játékkal rukkolt elő, de gyönyörű szabadrúgásgóljával és kiemelkedő mezőnyjátékával

egyértelműen a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik nyújtotta a legjobb teljesítményt,

akinek esetleges átigazolásáról az elmúlt időszakban is számos találgatás megjelent. Nem csoda, hogy a futballstatisztikákkal foglalkozó Sofascore portál beválasztotta az Eb-selejtezőforduló legjobbjai közé

Még ennél is komolyabb elismerés, hogy a mértékadó labdarúgópiaci portál, a Transfermarkt.de jelentősen megemelte a játékos aktuális piaci értékét. Ez ugyanis nem csak ennek az egy mérkőzésnek, hanem Szoboszlai elmúlt időszakban nyújtott teljesítményének értékelése.

Ezzel a még mindig csak 22 éves magyar labdarúgó játékjoga már 40 millió eurót ér, ami kétszer annyi, mint a világ valaha volt egyik legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo jelenlegi értéke (nem mellékes körülmény, hogy CR7 már 38 éves, de ez nem kisebbíti Szoboszlai teljesítményét), és pontosan ugyanannyi, mint a Barca csatáráéé, Robert Lewandovskié.

Az Inter, a Bayern és a Chelsea is az érdeklődők között?

Nem csoda, hogy újra felélénkültek a pletykák a játékos esetleges átigazolásáról, és

rengetegen találgatják, melyik topcsapathoz mehet Szoboszlai.

Még egy hónap sem telt el azóta, hogy arról jelentek meg hírek, hogy a Chelsea FC közel áll a magyar labdarúgó szerződtetéséhez. Az új tulajdonossal a nyári átigazolási időszakban óriási nagybevásárlást csapó londoni kékek azonban egyelőre hiába reménykednek, ugyanis Szoboszlai ügynöke lehűtötte a kedélyeket

Januárban még az olasz Internazionale érdeklődéséről jelentek meg hírek, ám azóta csend van az ügyben. A másik nagy milánói csapatnál azonban  lenne igény Szoboszlai leigazolására. Legalábbis a klub portugál balszélsője, Rafael Leao részéről biztosan, amit legutóbb a magyar játékos meccs előtt közzétett „Hajrá magyarok!” – posztjához írt hozzászólásban egyértelművé tett. 

Újabban pedig arról is napvilágot láttak pletykák, hogy a nemrégiben Thomas Tuchelt és Lőw Zsoltot is leigazoló Bayern München is szívesen megszerezné Szoboszlait.

Maradni, vagy menni – ez itt a kérdés

Egy labdarúgó karrierjében mindig nehéz kérdés az esetleges klubváltás. Kvalitásait és szorgalmát tekintve nem kérdés, hogy Szoboszlai Dominiknak minden esélye megvan, hogy a legnagyobb klubokban játsszon. Ám az átigazolás komplex ügy, nem csak a célpontot, hanem a pillanatot is jól kell megválasztani. Ahhoz, hogy egy labdarúgó a legjobbat hozza ki a karrierjéből, nagyon sokat segít, ha rendszeres játéklehetőséghez jut.

Szoboszlainak ez Lipcsében most adott.

A magyar játékos 22 évesen a mérkőzések 84 százalékán a RB Leipzig kezdő tizenegyében szerepelt.

A Bajnokok Ligájában minden meccsen ő kezdett, és a Bundesligában is csak kétszer volt csere. A német bajnokság a világ négy topbajnokságának egyike, csapata, a RB Leipzig stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, tehát minden adott, hogy a legmagasabb szinten rendszeresen pályára léphessen.

Persze a labdarúgás nem csak erről szól, minden játékos szeretne bajnokságokat, kupákat nyerni. Az pedig látszik, hogy a Bundesliga két óriása, a Bayern és a Dortmund mellett nem egyszerű, és a Lipcse egyelőre nem akkora csapat, hogy komolyabb európai kupagyőzelemre reális esélye lenne. Tehát a képlet egyszerű, ha nyerni akar előbb-utóbb lépni kell.

Megvan azonban a kockázata, hogy egy „hosszabb paddal” rendelkező nagycsapatnál nem lesz adott a rendszeres játéklehetőség.

Szoboszlai úgy tűnik egyre keresettebbé válik, lehet, hogy érdemes még várni a legjobb lehetőségre. Mindehhez, jön még, hogy milyen futballkultúra fekszik legjobban egy adott játékosnak, ki az edző, milyen poszton lenne helye a csapatban, beszéli-e a nyelvet, egyáltalán hogy érezné magát az adott klubban, szóval egy csomó egyéb szempont. 

Hová igazoljon Szoboszlai Dominik?

A fenti szempontokat figyelembe véve az ismert érdeklődők közül jelenleg a Bayern jó választásnak tűnhet. Ismert nyelvi és szakmai közegben maradna, az egyesület játéka passzolna a stílusához. Ráadásul Lőw Zsolt személyében magyar másodedző van a csapatnál, aki nem mellesleg korábban edzőként ugyanazokat a csapatokat járta be, amelyeket Szoboszlai játékosként (FC Liefering, Red Bull Salzburg, RB Leipzig).  Ugyanakkor

a bajoroknak Szoboszlai szerepkörére több játékosa is van, kezdőként pedig a 20 évesen 110 millió eurós értékű Jamal Musiala szerepel a kedvenc posztján,

aki komoly versenytárs lehet, és nem tudni elférnének-e együtt a pályán.

Hasonló a helyzet a Chelsea-nél is, ahol Kai Havertz és Mason Mount lennének a konkurensei, bár utóbbi jelenleg sérült, és ha teljesül a csapattól épp a Bayernbe igazoló Thomas Tuchel kívánsága, lehet, hogy követi is őt Münchenbe.

„A labdarúgásban az egyik legfontosabb, hogy mindig jó helyen legyen az ember” – fogalmaz Pataky Tibor, a labdarúgók képviseletével foglalkozó CMG menedzseriroda egyik tulajdonosa. A szakember szerint fiatalon ideális, ha egy olyan nagy klubnál nevelődik a játékos, ahol minden adott a fejlődéséhez, megvan a megfelelő szakmai, infrastrukturális és pénzügyi háttér, és biztosított az egészséges versenyhelyzet. A felnőttkorba való adaptáció idején viszont ideálisabb egy kisebb klubnál játszani, ahol nem akkora a konkurencia, több a játéklehetőség.

A legnagyobb klubokhoz akkor lehet és érdemes igazolni, ha egy ilyen közegből tartósan ki tud emelkedni a játékos – hangsúlyozza. Pataky Tibor szerint

Szoboszlai eddigi csapatválasztásai tökéletesen szolgálták a fejlődését, és bár valóban lassan időszerű lesz, hogy egy topklubhoz igazoljon, nincs oka siettetni a dolgot.

A CMG tulajdonosa úgy látja, a fiatal magyar labdarúgó jó helyen van, a megfelelő ütemben fejlődik, biztosan lesznek bőven ajánlatai. Persze az is igaz, hogy vannak lehetőségek, amelyek nem mindennap adódnak. Ha a Manchester United vagy a Barcelona megkeres, arra nehéz nemet mondani – teszi hozzá. Pataky szerint Szoboszlai Dominik képességei alapján szinte bármilyen futballközegben fel tudná venni a versenyt a legjobbakkal, de az ideális számára talán épp maga a német vagy az olasz bajnokság lehetne. 

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kép: Ronny Hartmann / AFP


 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2023. április 01. 19:08
remélhetőleg nem valami Dzsuzsák stílusú Anzsi Mahacskala lesz a következő állomás, különben meg ha egy csapatban jól megy a játék nem feltétlenül kell váltani
akkor ki
2023. március 31. 22:49
Maradjon még, van ideje, ha 25-26 évesen lép, akkor sem késő még. Menjen biztosra, kispadozással vége a karrierjének és nehéz lesz visszamenni Lipcsébe. Olyan poszton érzi jól magát, ahol az Európai TOP csapatokban rengeteg konkurense van. Várni kell, ha megüresedik az a poszt, akkor kell lépni, mégha az elején nem is kaszálnak nagyot, de idővel bejátsza magát a kezdőbe, akkor stabil helye lehet.
Rodolfo
2023. március 31. 22:16
Esetleg Szoboszlait kéne megkérdezni vagy a menedzserét. Nem jó neki ott ahol most van?
clansman
2023. március 31. 21:47
Már kezditek túltolni a biciklit...már ami Szoboszlait illeti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!