„Nem vagyok egy fenomén, nem is próbálok az lenni, de…” - Marco Rossi őszinte vallomása a válogatott mérkőzések előtt

2023. március 14. 15:33

A szövetségi kapitány az Észtország elleni barátságos meccs és a Bulgária elleni Eb-selejtező előtt tartotta meg sajtótájékoztatóját, és szokásához híven, őszintén beszélt a csapatról és – saját magáról is…

2023. március 14. 15:33
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A keret új játékosairól

– Négy hónap után találkozunk újra, az elmúlt időszakban sikerült kiérdemelnünk némi hírnevet, a jövőben ennek is meg kell felelnünk. Ahogy látható, vannak újoncaink, mindenek előtt a kapusok között. Köztudott, hogy Gulácsi Péter hiánya miatt szenvedünk leginkább, ám több poszton is vannak hiányosságaink, ez az oka, hogy több új játékost is behívtunk.

Mindegyik döntésünket alaposan megfontoljuk, akár a magyar, akár a külföldi bajnokságokból válogatunk. Ferenczi János a sérült Nagy Zsolt helyett lett újra válogatott kerettag, jól ismerjük őt, a Debrecenben hosszabb ideje átlagon felüli teljesítményt nyújt, csak úgy, mint a kapus, Demjén Patrik a Zalaegerszegben, a 20 éves Hegyi Krisztián pedig inkább a jövő embere. Csoboth Kevin stabil kezdő az Újpestben, kiemelkedően teljesít, ráadásul kivételes sebességgel rendelkezik, szerintem manapság nincs is nála gyorsabb játékos az NB I-ben! A paksi Varga Barnabás – azon  túl, hogy rendkívül eredményes – azt is bizonyította: tudja értelmezni a játékot, átlátja a különböző szituációkat, gólpasszokat is adhat, tehát ő több poszton, több szempontból is érdekes lehet számunkra.

Övék (is) a jövő! Szoboszlai Dominik, Németh András, Kerkez Milos és Szalai Attila, kép: mlsz.hu
Övék (is) a jövő! Szoboszlai Dominik, Németh András, Kerkez Milos és Szalai Attila, kép: mlsz.hu

„Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán mögött a negyedik helyen állni hatalmas öröm és megtiszteltetés!”

Marco Rossi az Észtország elleni barátságos mérkőzésen ül 50. alkalommal a nemzeti csapat kispadján, és már csak olyan legendás elődök előzik meg, mint Baróti Lajos (117 mérkőzés), Sebes Gusztáv (69 mérkőzés) és Mészöly Kálmán (61 mérkőzés). E tényről így vélekedik az olasz szakember:  

– Mindig is mondtam, és ez nem a vesszőparipám, hanem meggyőződésből állítom: amikor leülök a magyar válogatott kispadjára, mindig érzem a felelősséget a játékosaim, a szurkolók és Magyarország iránt. Amikor 2018 szeptemberében, Finnország ellen levezényeltem az első mérkőzésemet, nem hittem volna, hogy ennyi mérkőzésem lesz a magyar válogatott kispadján. Ez nekem és a stábom számára is egy óriási eredmény! Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán mögött a negyedik helyen állni hatalmas öröm és megtiszteltetés! Egyelőre csak a következő két találkozóra összpontosítok, de természetesen nagyon örülnék, ha a 2025-ig szóló szerződésemet sikerülne kitöltenem.

„Esélyesként is az életünkért kell küzdenünk!”

Ismert: a közelmúlt sikereinek köszönhetően a magyar válogatott az első kalapból várhatta az Eb-selejtezőcsoportok sorsolását. Marco Rossi arról is beszélt, miként kell elviselnünk az esélyesség terhét Szerbia, Bulgária, Montenegró és Litvánia ellen.   

– Azzal együtt, hogy az első kalapból sorsoltak minket – mint említettem -, valamennyien tisztában vagyunk a hatalmas felelősséggel – pláne, hogy a szakmai stábban nem mind vagyunk magyarok! Az eddig elért eredményeinknek köszönhetően a csoport favoritjainak számítunk Szerbia mellett! Amikor pedig favoritként vágsz neki egy sorozatnak, a szurkolók természetesen győzelmekre számítanak az összes vetélytárs ellen. De mint azt közvetlenül a sorsolás után is elmondtam:

Bulgária a közelmúltban szövetségi kapitányt váltott, és akárcsak a szerbek és a montenegróiak, minden egyes labdáért úgy küzdenek, mintha az életük múlna rajta! Tehát ha nem hasonló felfogásban játszunk, minden egyes mérkőzést megszenvedünk majd! Még nem állt össze a Bulgária elleni kezdőcsapat, ezért is lesz fontos az Észtország elleni barátságos találkozó, hiszen az első Eb-selejtezőnkön már biztosra kell mennünk, ott már nem lesz idő a kísérletezgetésekre. Tudom magamról, hogy nem vagyok egy fenomén, nem is próbálok az lenni, de a múltbéli hibáimból mindig tanultam –remélem, ez a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is igaz marad rám.

Szoboszlai góllövő cipőire az Eb-selejtezőkön is nagy szükség lesz! kép: MTI/Illyés Tibor
Szoboszlai góllövő cipőire az Eb-selejtezőkön is nagy szükség lesz! kép: MTI/Illyés Tibor

A magyar labdarúgó-válogatott kerete az Észtország elleni barátságos és a Bulgária elleni Eb-selejtező mérkőzésekre:

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Demjén Patrik (ZTE FC), Hegyi Krisztián (West Ham United)

Védők: Balogh Botond (Parma), Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)

Középpályások: Ferenczi János (DVSC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Loic Nego (MOL Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (FTC)

Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburger SV), Sallai Roland (Freiburg), Varga Barnabás (Paksi FC) 

Nyitókép Marco Rossi - ezúttal is nagy a felelősség! Fotó: mlsz.hu

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
255075
2023. március 17. 03:46
Hajrá magyarok!
Falcon-HU
2023. március 15. 11:07
Magyarok vagytok
hini
2023. március 14. 20:02
így van
Czápa
2023. március 14. 19:15
Bízom Marcoban és a CSAPATban. Hajrá Magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!