Futballtörténelmi esemény: a játékvezető fehér lapot mutatott föl egy hivatalos mérkőzésen!

2023. január 26. 12:44

A nem mindennapi jelenet a Benfica – Sporting női kupamérkőzésen történt.

2023. január 26. 12:44
null
Vámos Tamás

Ennek kapcsán mindenek előtt egy kis sportági történelemóra, hiszen a FIFA illetve a szervezet szabályalkotó testülete, az International Board folyamatosan dolgozik azon, hogy a labdarúgó-mérkőzések egyre élvezhetőbbek - és ezzel szoros összefüggésben – egyre sportszerűbbek legyenek.

Mérföldkőnek számított, amikor 1970-ben bevezették a sárga és piros lapok alkalmazását,

majd a játék gyorsítása érdekében 1991-ben egy fontos változás történt: ettől az évtől kezdve a szándékosan hazaadott labdát nem foghatta meg a kapus.

A digitális forradalom természetesen a labdarúgásra is hatással volt, hiszen rengeteg újdonságot vezettek be. a játékvezetők 1998-ban alkalmazták először az úgynevezett „BIP”-es zászlót, amely segítségével az asszisztensek a zászlójukba épített kis gomb segítségével jelezték a vezetőbírónak, hogy „esemény” van!

A 15 ezer szurkoló hatalmas üdvrivalgással fogadta a játékvezető ítéletét Fotó: Getty/Images
A 15 ezer szurkoló hatalmas üdvrivalgással fogadta a játékvezető ítéletét Fotó: Getty/Images

A 2006-os év azért volt jelentős, mert megjelent a kommunikációs szett, amely révén a játékvezetők folyamatosan megbeszélhették az eseményeket – akár prevenciós jelleggel is.

A következő jelentős esztendő a 2009-es volt, ekkor jelentek meg az alapvonali játékvezetők az Európa Ligában, a következő évben pedig a Bajnokok Ligájában is üdvözölhettük már őket.

A 2014-es brazíliai világbajnokságon vezették be a gólvonaltechnológiát, amelyet természetesen már a 2016-os franciaországi kontinensviadalon is alkalmaztak.

A 2016-os esztendőnek további magyar vonatkozása: a Japánban megrendezett klubvilágbajnokságon tesztelte először a FIFA a videóbírós rendszert (ezen az eseményen a Kassai Viktor, Ring György, ifjabb Tóth Vencel hármas képviselte a honi játékvezetést),

amelyet a 2018-as oroszországi világbajnokságon már élesben is láthattunk!

2019-ben a Bajnokok Ligájában, majd 2021-ben az NB I-ben is megjelent a VAR, és bár sokan szidják, illetve lassúnak tartják, egyértelműen kimutatható: a videóbírós rendszer bevezetésével mintegy 80 százalékkal csökkent a hibás ítéletek száma.

A legutóbbi, 2022-es futball-vb pedig azért jelentett mérföldkövet, mert Katarban alkalmazták először – egy labdába épített chip segítségével - a félautomata lestechnológiát.

Így érkeztünk 2023. január 21-hez: múlt hét szombaton játszották a Benfica - Sporting portugál női kupamérkőzést, amelynek a 44. percében a játékvezető, Catarina Campos (a sportszerűséget elismerve)

azok után mutatott fel fehér lapot mindkét csapat stábjának, miután elsősegélyben részesítettek egy nézőtéren rosszul lévő szurkolót.

A történtek után egyáltalán nem meglepő, hogy a jelenlévő 15 ezer drukker (!) vastapssal díjazta a jelenetet.

A fehér lap bevezetése Portugáliában egyelőre tesztelés alatt van, a célja, hogy a tisztességet, a sportszerűséget is népszerűsítsék a labdarúgópályákon. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a mindenképpen pozitív üzenetet magában hordozó rendelkezésre mennyire lesz nyitott a FIFA illetve az International Board? Mindenesetre az is tény: Magyarországon már évekkel ezelőtt – egy-egy utánpótlás-rendezvényen - kifejezetten kérték a szervezők, hogy a kiemelkedően sportszerű jeleneteket zöld kártyával jutalmazzák a játékvezetők.

A végén, a hitelesség kedvéért azért jegyezzük meg: az ominózus Benfica – Sporting meccset a hazaiak 5-0-ra nyerték meg, és így bejutottak a Portugál Kupa döntőjébe.          

Nyitókép Villant a fehér lap - a sportszerűség jegyében Fotó: Canal11/Twitter 

 

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2023. január 28. 22:05
nagy magyarország molinók is megkapják majd a lelátónkon
kamasuka
2023. január 28. 22:05
FOS szalagcím: "Fehérterror a focipályán a tavalyi Holland-Argentín sárgaterrorja után!"
magichorze
2023. január 28. 22:05
White supremacy!!
hatvanas
2023. január 28. 22:05
Nem lesz ebből baj, hogy fehér?!! Hogy CSAK fehér, és ráadásul pozitív üzenetet hordoz?!! Nem lenne jobb fekete kártyára cserélni? Vagy esetleg pepitára?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!