Az Európát végigverő labdarúgó-válogatott, az EL-csoportgyőztes Ferencváros vagy az Euroligát megnyerő Sopron Basket az év csapata? Szavazzon!

2023. január 04. 15:51

Január 9-én, igazán impozáns helyszínen, a Magyar Állami Operaházban tartják az idei Év sportolója-gálát. A legtöbb szavazatot kapó Év férfi és női után következzenek a csapatok!

2023. január 04. 15:51
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A legesélyesebb férfi versenyzőkről itt olvashatnak, míg a hölgyekről itt írunk, a hagyományos Év csapata-kategóriában a labdarúgó-válogatott, a Ferencváros futballcsapata valamint a Sopron Basket kosarasai lehetnek a befutók!

A magyar labdarúgó-válogatott

2022 elején két barátságos mérkőzéssel, a vb-résztvevő Szerbia (0-1) valamint az Észak –Írország elleni (1-0) barátságos találkozókkal melegített az immár a Nemzetek Ligája A-divíziójába feljutott magyar válogatott, de bármennyire bizakodó volt a hangulat, azt

senki nem gondolhatta komolyan, hogy az Európa-bajnok Olaszország, az Eb-ezüstérmes Anglia, valamint a négyszeres világbajnok Németország ellen bármilyen keresnivalója lehetne Szalai Ádáméknak. Pedig mi az, hogy!

Szerencsére nem volt ritka jelenet: magyar gólöröm! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szerencsére nem volt ritka jelenet: magyar gólöröm! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Már az is csodaszámba ment, hogy az örök mumus Angliát Szoboszlai Dominik tizenegyesgóljával legyűrtük a Puskás Arénában (hiszen utoljára 60 évvel ezelőtt, az 1962-es chilei vb-n győztük le a Háromoroszlánosokat tétmérkőzésen), az olaszok elleni 2-1-es idegenbeli vereség belefért, de hogy továbbra is jó úton jár a nemzeti csapat, bizonyítja: a szintén futballnagyhatalomnak számító németek is alaposan megszenvedtek ellenünk (1-1) Budapesten. Ám a hab a tortán csak ezután jött: Wolverhamptonban Sallai Rolandék sporttörténelmet írtak, hiszen korábban sosem győztük le az angolokat négy góllal (a legendás 6:3-as siker volt az eddigi csúcs), ráadásul ellenfelünk még semelyik riválisától sem szenvedett négygólos vereséget hazai környezetben. S ha egy üzlet beindul – ősszel sem volt megállás! A németeket Szalai Ádám szenzációs oxigóljával Lipcsében is vertük (1-0), s bár az olaszokkal hazai környezetben, a 86-szoros válogatott legenda búcsúmérkőzésén, telt ház előtt sem bírtunk (0-2), maga az a tény, hogy egy ilyen bombaerős négyesben a második helyen végeztünk, csodaszámba ment!

A megállíthatatlan Aissa Laidouni nem csak a vb-résztvevő tunéziai válogatottnak, hanem a Fradinak is kulcsjátékosa Fotó: MTI/Illyés Tibor
A megállíthatatlan Aissa Laidouni nem csak a vb-résztvevő tunéziai válogatottnak, hanem a Fradinak is kulcsjátékosa Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Európa Liga-csoportgyőztes Ferencváros

Az FTC-drukkerek 2022-ben nem csak a válogatott, hanem kedvenceik sikereinek is örvendezhettek. A Fradi sorozatban negyedszer nyerte meg a bajnokságot, így újra indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Sokan arra számítottak: akárcsak két éve, ismét összejön a Bajnokok Ligája-főtábla, ám ezúttal a kazah Tobol (0-0; 5-1), valamint az ősi rivális, a szlovák Slovan Bratislava kiverése (1-2; 4-1) után az azeri bajnok Qarabag megállította Dibusz Déneséket (1-1; 1-3), akik így az ír Shamrock Rovers legyűrését követően (4-0; 0-1)  a második számú kupasorozat, az Európa Liga főtábláján folytathatták. A sorsolás után (az első kalapból a szerb Crvena zvezda, a másodikból a francia Monaco, míg a negyedikből a török Tranzbonspor került a Ferencváros neve mellé), sokan egy fikarcnyi esélyt sem adtak volna Sztanyiszlav Csercseszov legénységének arra, hogy megélik a tavaszt – még úgysem, hogy az első két helyezett mellett most már a csoportharmadikok sem búcsúznak a nemzetközi porondtól, hiszen a harmadik számú kupsdorozat, az Európa-konferencialiga  rájátszásában vehetnek részt. Nos, a magyar bajnok már a sorozat elején alaposan átírta a papírformát: győzelem a Groupama Arénában a török bajnok, Trabzonspor ellen (3-2), majd a „monacói hercegeket” idegenben verték Laidouniék (1-0), így a Fradi hamar a H-csoport élére állt. Ezek után még az utolsó helyen álló Crvena zvezda elleni 4-1-es vereség is belefért, és mivel kedvezően alakult a többi eredmény (tudjuk, jó csapatnak szerencséje is van), a Monaco elleni hazai döntetlent (1-1) követően a zöld-fehérek már csoportelsőként szenvedhettek vereséget a Trabzon otthonában (0- 1).

Mindez azt jelenti, hogy 18 év után marad életben újra egy magyar csapat a kupatavaszra, ráadásul a Ferencváros csoportelsőként rögtön az EL legjobb 16 együttese közé került,

így már csupán három párharcra van a finálétól. Amelyet 2023 májusában történetesen éppen Budapesten, a Puskás Arénában rendeznek meg… 

Fegyverneky Zsófia és a Sopron Basket 2022-ben megállíthatatlan volt az Euroligában Fotó: Sopron Basket/Tóth Zsombor
Fegyverneky Zsófia és a Sopron Basket 2022-ben megállíthatatlan volt az Euroligában Fotó: Sopron Basket/Tóth Zsombor

Az Euroliga-győztes Sopron Basket

Török Zoltán ügyvezető majdnem 30 éve vezeti már a klubot, amely 2022-ben ért fel a kontinens csúcsára a legrangosabb kupa, az Euroliga megnyerésével – már csak azért is kijárt nekik ez a siker, mert sorozatban negyedik alkalommal jutottak be Európa legjobb négy együttese közé. Tegyük gyorsan hozzá: ezúttal a politika is „közbeszólt” a történések alakulásába, hiszen az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a FIBA úgy döntött, hogy a három orosz indulót, a Jekatyerinburgot, a Kurszkot és az MBA Moszkvát kizárja a küzdelemből. Mindez semmit sem von le Fegyverneky Zsófiáék sikerének értékéből, akik a francia Monpellier elleni kettős sikert (60-42; 72-65) követően úgy vághattak neki a Final Fournak, hogy már igencsak megunhatták a szimpatikus vesztes szerepét. Ezúttal egyértelműen domináltak az elődöntőben, és a fináléban is, elég, ha csak annyit jegyzünk fel:

sem a Salamanca - a spanyolokat három sikertelen elődöntő után verte már meg végre a magyar bajnok (74-69) -, sem a döntőbeli rivális, a házigazda Fenerbahce nem vezetett egyszer sem a mieink ellen!

A döntő természetesen külön fejezetet érdemel. Nyugodt szívvel állítható: a pályára lépő összes játékos, Fegyverneky Zsófia, Briann January, Gaby Williams,  Jelena Brooks, Határ Bernadett, Stefanie Dolson, Nevena Jovanovics, Varga Aliz és Czukor Dalma is élete legjobbját nyújtotta az isztambuli pokolban, 9.500 fanatikus néző előtt megérdemelten hódították el az Euroligát.

Nyitókép A válogatottól búcsúzó Szalai Ádámnak Marco Rossi szövetségi kapitány is sokat köszönhet Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hang
2023. január 08. 01:50
A Ferencváros az afrikai csapat, nem? :)
somos1961
2023. január 05. 13:54
Sopron. Ők Európa legjobbjai. A Fradi és a Válogatott nagyon szép eredményeket értek el ,de nem Európa legjobbjai.
gyaloggos
2023. január 05. 12:57
SZERINTEM is SOPRON. MAGYAR KLUBCSAPAT eddig még közelében sem járt olyan sikernek, mint amilyent a Sopron elért. A FRADI is szépen teljesített, DE VOLTAK ők már a BL főtábláján is. A VÁLOGATOTT pedig kétségkívül nagyon szép eredményeket ért el, DE NEM a leginkább jegyzett, VB-, EB - selejtezőkön .
5m007h 0p3ra70r
2023. január 05. 12:09
Ez kérem felháborító! Az év magyar sportcsapata a zukrán Valogamat Kinyalszkij! És az év magyar soportolója, kereskedője, fogorvosa, kocsmárosa, rúdtáncosa is. A teljesség igénye nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!