Európa továbbra is a világ előtt: hatot rámoltak az angolok, Frenkie De Jong zsenije hozta a hollandok nyitómeccsét – foci-vb 2. nap

2022. november 21. 16:41

Anglia fölényesen verte Iránt, Hollandia szűken Szenegált a világbajnokság második napján, míg az USA eltékozolt két pontot Wales ellen – ez történt a foci vb második napján.

2022. november 21. 16:41
null
Balázs Boldizsár

A világon több milliárd ember él, akik a focit azért követik, mert a játék érdekli őket. Ők – mi – elég régóta vártuk, hogy végre megkezdődjön a katari vébé, és ne a körülötte okkal tornyosuló, ám a helyiértékén ritkán kezelt ellentmondásokkal fárasszuk egymást.

Az világosan látszott a nyitómeccs első katari passzánál, hogy e gyönyörű játék ünnepét az első napon aligha fogjuk ülni, így aztán a második, immár három találkozót műsorra tűző nap feladata volt rendesen útjára indítani a világ legfontosabb tornáját.

Nyolcgólos meccsnek gyenge, kezdetnek az angoloktól nem rossz

A politika azért nem hagyta érintetlenül a nap első, Anglia-Irán meccsét. A szivárványos karszalagot viselni szándékozó csapatkapitányokat a FIFA felszólította, hogy tartsák be Katar törvényeit, melyek büntetik a homoszexuális propagandát. Az angolok duzzogva – és a BBC-n egyet odafricskázva – meghajoltak; a hírek szerint így tesz majd a többi nyugati csapat is.

Irán válogatottja eközben emlékeztetett arra, hogy

vannak olyan ügyek, amikkel viszont a világ a horderejétől messze elmaradva foglalkozik csak.

A keret egy emberként tagadta meg a himnusz éneklését. Ez náluk nem az ország jelképe – jópár évezreddel régebbi a perzsa nép, mint a himnuszok koncepciója –, hanem az 1979 óta uralmon lévő vallási fundamentalista rezsimé. Amely az elmúlt hónapokban éppen azzal foglakozik, hogy tüntető nőket öljön meg az utcán százával.
Jelenleg több ezer ember ül börtönben azért, mert demonstráltak a nők felszabadítása mellett – egy diáklány kapcsán, akit rendőrök a kendője alól kilógó hajtincsek miatt vertek agyon. A hírek szerint az iráni népképviseletet eljátszó szervezetek a napokban szabad kezet adtak a letartóztatottak kivégzéséhez.

A himnuszt énekelni megtagadó iráni férfiak tehát jóval többet tettek kockára, mint a PR-juk és a szponzori elvárásoknak való megfelelés. A saját és családjuk életét.

Az iráni válogatott nem-énekli a rezsimük himnuszát. Fotó: Fadel Senna / AFP
Az iráni válogatott nem-énekli a rezsimük himnuszát. Fotó: Fadel Senna / AFP
A meccsen Irán a 0-0-t őrizte: már a negyedik percben húzta az időt a kapusuk. Aki pár perccel később saját védőjével ütközött frontálisan, arc az arcnak. Bő tíz perc ápolás után fogadta el az elkerülhetetlen cserét, jelentősen hozzájárulva a 14 perces első félidőbeli hosszabbításhoz. Az iráni zárat a 35. percben törte fel Anglia,

a meccsen végig feltűnően ügyesen és okosan focizó, egyedüliként nem angol klubhoz tartozó tinédzser Bellinghamnek köszönhetően,

aki tökéletesen fejelt át egy pontos beadást a hosszúba, ívesen. A második félidő vége felé két perc alatt lőtték még két szép gólt az angolok: egy szögletvariáció után Saka bomba, illetve egy pontos Harry Kane-centerezést követően Sterling csinos külsőzös érkezése eldöntötte a meccset. 

A második félidő elején félő volt, hogy a csalódott irániak tönkreteszik pár angol vébéjét. Több elkésett, durva belépő okozott majdnem serülést, de a játékvezető megrendszabályozta a meccset, ami innentől csordogált tovább a maga csendes angol fölényében. Ebből egyszer-egyszer felvillant valami érdekes is, Saka például a 62. percben duplázott, elég kis cselek is elegendőek voltak az iráni védők egyensúlyvesztéséhez a tizenhatoson belül, viszonylag simán tekerhetett el utána. 

A képen: Harry Kane angol csapatkapitány (b) elbotlik az iráni Morteza Puraligandzsi lábában a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a B csoportban játszott Anglia-Irán mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én. MTI/AP/Haszan Ammar
A képen: Harry Kane angol csapatkapitány (b) elbotlik az iráni Morteza Puraligandzsi lábában a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a B csoportban játszott Anglia-Irán mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én. MTI/AP/Haszan Ammar

Az irániak aztán megkapták jutalmukat a sportszerűvé visszaszelidülő meccsért: a Porto csatára, Mehdi Taremi becsületgólját. Egy szép beindulás, kicsit statikus angol védők, első érintésből a léc alá. Szép jelent volt ez is, mint minden, ami az összefoglalókba való; a meccs többi része volt csak érdektelen.

A kérdéseket az iráni bemutatkozó gól után már pláne nem tartogató meccsen fellevegősödött a pálya, az angolok lőttek még kettőt szinte teljesen üres félpályákon átszaladva. Az utolsó akcióban Irán kapott még egy tizenegyest, Taremi duplázott – ami az érdekesebb, hogy ez a 103. percben történt, amibe a 15 percnyi első félidei hosszabbítás bele sem számít. Meglehetősen sokat állt a játék...

És amikor folyt, akkor sem vágtatott.

Mivel az angoloknál csak Saka duplázott, a többiek mind egy-egy gólt vállaltak,

még nem szállt el a remény arra, hogy az idei vébének fair gólkirálya lesz. 

Négy éve Harry Kane a Panama elleni 6-1-es csoportmeccsen három (elég gyenge minőségű) gólt jegyzett. Azzal a két tizenegyessel és az egy olyan rajta megpattanó lövéssel, ami elől el akart ugrani, behozhatatlan előnyre tett szert a góllövőlistán.

Többet érdemelt Szenegál, de Frenkie De Jong agya a hollandokat hozta lépéselőnybe

Afrika bajnoka, Szenegál és Hollandia vívták az első küzdelmet egyenlőközeli felek közt az idei vébén. Végig küzdős, magas iramú, pulzáló – az első igazi vébé meccs volt végre. Tipikusan olyan, amik őszinte játékszeretetét legtöbbször az afrikai csapatok hozzák. Annyiban első meccs is volt, hogy jelentkeztek bőven pontatlanságok mindkét oldalon. 

És abban is tipikus afrikai meccs volt, hogy a végén ők szomorkodhattak, pedig jó ideig az újonnan kezdőbe emelt holland kapus, Noppert miatt nem kerültek csak hátrányba Louis van Gaalék.

Aztán az utolsó tíz percben a szellemileg végig a pálya felett lebegő Frankie de Jong csodálatos iheletből középre nyesett labdáját Gakpo csúsztatta a szenegáli kapuba, majd az egyenlítésért kitámadó csapatot az utolsó kontrával megbüntették a hollandok, így 2-0-val, három ponttal várhatják a folytatást. A legfontosabb lépést megtették a csoportelsőségért a leggyengébb csoportban, ahová Katart húzták az első kalapból. 

Az Egyesült Államok benne hagyott két pontot Wales ellen

Az angol-irán csoport másik összecsapásán az amerikaiak már-már megalázó fölényben játszották le az első félidőt Wales ellen. A magasan letámadó USA gyakorlatilag nem engedte át a felezővonalon a 64 év után vébére visszatérő kisebbik brit csapatot, és a 36. percben meg is szerezte a vezetést. Christian Pulisic egy lecsorgó labdát vett birtokba a félpályánál, nyargalt vele huszonöt métert, és tökéletesen ugratta ki Timothy Weah-t. Az aranylabdás George Weah fia pazar testuralommal be tudta csapni a kapust: még egyszer áttéve a testsúlyát jobb külsővel elpöckölte az egy ütemmel korábban már lecsapó Turner mellett.

A második félidőben az amerikaiak megpróbáltak ráülni az eredményre. Ez nagyon messze van a megszokott dinamikus, labdabirtoklásra, ellenfél térfelén megszerzett labdákra épülő játékuktól, és rá is fáztak. Wales visszajött a meccsbe, alkalmuk nyílt villogtatni az erényeiket – úgyismint: ívelés, fejelés, csúszás-mászás, küzdés. A válogatottban minden alkalommal megvaduló-táltosodó Gareth Bale a 80. percben nagyszerű helyzetfelismeréssel felrúgatta magát viszonylag szükségtelen helyzetben az amerikai tizenhatoson belül, majd értékesítette a büntetőt, így egy pontot elcsenve Walesnek.

A döntetlen az első két pontot jelenti, amit európai csapat nem európai ellen elveszít ezen a vébén. De az európai foci hegemóniáját ez a meccs is inkább igazolja, mintsem cáfolja. A tudatosság terén legalább. Egy vert csapat tudott visszajönni, köszönhetően annak, hogy természetesebbnek kezelték a világbajnokság adta helyzetet, mint az amerikaiak, akik legalább felerészben önszántukból adták fel a meccsnyerő játékképet.

A holnapi program:

11.00 Argentína-Szaúd Arábia
14.00 Dánia-Tunézia
17.00 Mexikó-Lengyelország
20.00 Franciaország-Ausztrália

11.00 Argentína-Szaúd Arábia 14.00 Dánia-Tunézia 17.00 Mexikó-Lengyelország 20.00 Franciaország-Ausztrália

Nyitókép: De Jongot köszönti a gólszerző. Fotó: Ozan Kose / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. november 22. 11:14
érthető hogy irán nem akarja a nők felszabadítását... elég csak megnézni a nyugati társadalmakat ahol 50 éve egyre agresszívabban hódít a feminizmus (mostanra már a harmadik hulláma)... soha nem látott mennyiségű 35+ éves még szingli és gyerektelen nő akik 40 körül jönnek rá hogy kellett volna gyereket szülni és kezdenek el kétségbeesetten kapkodni miközben a méhük már száraz mint a szahara... ennek eredményeképpen a születési ráta a béka segge alatt, a nyugati társadalmak fogynak és öregednek, miközben egyre több nő van antidepresszánsokon, a ffiak meg 40 évesen melo után otthon ülve videojátékoznak... ez az amit iránban nagyon nem szeretnének
Lajaking
2022. november 22. 10:24
Ők még úgy is tudnak nyerni, hogy nincsenek ott.
Hair is on Ford
2022. november 22. 09:09
Mikor tökön vágta a fekát,az megért volna egy pirosat.
Nyugatellenes
2022. november 22. 08:39
Mindegy ki nyeri, csak NE európai csapat legyen!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!