Egy zseniális atlétikai világbajnokságot kell felülmúlnia jövőre Magyarországnak

2022. július 25. 20:22

Az Oregonban ma hajnalban lezáruló atlétikai világbajnokság két szenzációs és egy teljesen váratlan világcsúcsot hozott. Budapestnek egy közel tökéletes versenyt kell majd felülmúlnia jövőre.

2022. július 25. 20:22
null
Balázs Boldizsár

Hogy mekkora szám egy atlétikai világbajnokság? Túl azon, hogy a modern kori olimpiák programjának, valamint az ókoriak létének alapjáról, azaz a sportnak mint kultúrmozzanatnak az ősanyjáról van szó, álljon itt egy megdöbbentő adat.

A ma hajnalban az Oregon állambeli Eugene-ben, az amerikaiak atlétikai Mekkájában véget érő esemény volt a tizen­nyolcadik az atlétikai vé­bék sorában – és az első, amit az USA-ban rendeztek.

Holott az amerikaiak a sportág vitathatatlan uralkodói, és ez alapozza meg mindennél jobban a helyüket a világ sportjának tetején. Náluk értőbb és odaadóbb közönsége nem lehet atlétikai versenynek. A sportdiplomáciájukra sem panaszkodhatnak, és mégis harminc év kellett ahhoz, hogy eljusson hozzájuk a világ harmadik legrangosabb sporteseménye.

Egész egyszerűen ennyi időt kellett várni, hogy minden legendás olimpiai stadion – Helsinki és Róma, Tokió és Athén, Párizs és Berlin, Peking és London – vendégül láthassa az olimpiák kedvenc, általában ragyogóan gyönyörű, néha kicsit gőgös húgát is.

Voltak közben Budapest kaliberű városok, mint Sevilla vagy Ószaka, amelyek mindent bevetettek, hogy beelőzzék az amerikaiakat; majd fel is kerültek a világtérképre. Budapest is hasonlóban reménykedhet jövőre.

Sebastian Coe, kétszeres olimpiai bajnok, a londoni olimpia szervezőbizottságának egykori és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelenlegi elnöke arra számít hazánktól, hogy a történelem legjobb világbajnokságát rendezi majd. Ugyanis szerinte az idei oregoni volt az eddigi legsikerültebb, és mindig eggyel jobbat szeretnének nyújtani a világ legelterjedtebb sportjának rajongóinak.

Az amerikaiak legnagyobb sztárja a 400 méter gát világcsúcstartónője, Sydney McLaughlin volt, aki a saját idejét adta át a múltnak egy minden épeszű várakozást felülmúló futással. Érdemes nézni, hogy mennyivel veri meg a történelem második és harmadik leggyorsabb versenyzőjét.

Ennél az eredménynél síkfutásban csak 18 ember tudott gyorsabbat valaha.

A legyőzött, korábbi világcsúcstartó Dalilah Muhammad szerint akár egy 50 másodperc alatti idő is elképzelhető tőle. Talán pont a budapesti világbajnokságon, jövőre.

A mai zárónapon aztán Laughlin egy olyan női 4x400-as váltót hozott be síkon futva, amelyben nem volt egyéni döntős. Ahogy a fenti közvetítésben is elhangzik: emberöltőnként egy ilyen atléta születik.

Hogy milyen borzasztó nehéz egy évvel Tokió után is világcsúcs formában maradni: a szintén 400 gáton tavaly azonnal legendás világcsúcsot futó Karsten Warholm dobogóra sem állt idén. Az olimpiai bronzérmes brazil dos Santos lépett elő világbajnokká

Ha a talán leghozzáférhetetlenebb (és legkeményebb) számban született is, egy brazil futó aranynál is láttunk cifrább esetet idén. A magasugrás egykor Székesfehérváron megfoghatatlanul kis híján világcsúcsot ugró királyát, az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki címvédő katarit, Barshimot egy koreai versenyző, Woo szorongatta meg. Távolugrásban az utolsó, tökéletesen eltalált hatodik ugrásával egy kínai, Wang egyenesen már meg is verte az olimpiai bajnok görög Tendóglut. Női gyaloglásban egy perui, Kimberly García León két világbajnoki címet is szerzett.

Az atlétika tehát beváltotta a benne rejlő lehetőséget. Az egész bolygó sportja lett.

És nem csak, ha az aranyérmeseket nézzük. A legkomplexebb számban, rúdugrásban a férfiak között egy Fülöp-szigeteki, Ernest Obiena harmadik helyen végzett. Az értelmezhető homo sapienseket figyelembe véve másodikon: a számot természetesen a két hét múlva, augusztus 8-án Székesfehérvárra érkező Mondo Duplantis nyerte. Világcsúccsal.

A harmadik világbajnokságon esett világcsúcsot még parázs vita övezi. Ezt a nigériai Tobi Amusan a 100 méteres gát elődöntőjében futotta. Michael Johnson szerint az óra, mások szerint a széljelző lehetett hibás. Egyelőre még nem tisztázott a kérdés. Ami biztos: az elődöntő 24-es mezőnyéből 12-en futottak egyéni csúcsot, 5-en országos rekordot, köztük például a brit Cindy Sember, aki gyenge futásnak érezte a magáét.

Idővel kiderül az igazság, legalább van olyan pont, amin Budapest tud majd előrelépni a sportág uralkodójának, az USA-nak a bemutatkozó világbajnokságához képest, amely ehhez méltó hangulatot hozott.

Kis melegítésként Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye elé, két hét múlva, augusztus 8-án a Gyulai Memorial számtalan világsztárt, köztük hat világbajnokot vár Székesfehérvárra.

Nyitókép: A 400 gát királynőjének Sydney McLaughlinnak világcsúcsát üdvözli a 2022-es világbajnokság kabalafigurája. Fotó: Jim Watson / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AGab
2022. augusztus 10. 09:30
Sydney McLaughlin futása tényleg egészen elképesztő volt! Ez a maga nemében talán Usain Bolt rekordjaiát is felülmúlja. A saját WR-ját majdnem 1 mp-cel megjavítani, hihetetlen. Ráadásul a hölgy elkötelezett keresztény, nagyon szimpatikus, és csinos is, nem utolsó sorban.
brekker
2022. augusztus 10. 09:29
Elsőre úgy olvastam, hogy drog, koksz, lumpen alakok mindenütt. De biztos nincs így, valami furcsa edzésmódszerek miatt dőlnek a drogos világcsúcsok. Amúgy nézni jó, ahogy emberinyúlként futkároznak.
brekker
2022. július 29. 01:34
Jövőre kizárnak minket mindenhonnan, mert az oroszoktól vesszük a gázt. És akkor igaza lesz az ellenzéknek, hogy minden kidobott pénz. Kivéve az ő állami támogatásuk.
fogd a pénzt és kuss
2022. július 29. 01:13
sztem nekünk senkit sem kell felülmúlnunk. tökéletesen elegendő ha profin megrendezzük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!