Lisztes Krisztián a Mandinernek: Rendkívül meghatódtam és büszke vagyok!

2022. május 09. 17:03

A Ferencváros legendájának kettős érzései lehettek az MTK elleni örökrangadó után. A zöld-fehérek váratlan, 3-0-s vereséget szenvedtek, ám 17 éves fiát – pályafutása során először - a cserejátékosok közé nevezte a szakmai stáb. Nagyinterjú.

2022. május 09. 17:03
null
Vámos Tamás

A szombati mérkőzés is bebizonyította: bár sorozatban negyedszer lett bajnok a Fradi, igencsak döcögős út vezetett idén a sikerhez. Mi lehet ennek az oka?

Nem dolgozom a szakmai stábban, így a pontos okokat nem tudom. De a legfontosabb, hogy negyedszerre is mi lettünk az aranyérmesek, és ez óriási bravúr. Ez a szezon azért is speciális volt, mert nem csak rengeteg játékos fordult meg a csapatnál, hanem nyáron és télen is edzőváltásra került sor. A másik lényeges dolog: nem egyszerű megtalálni a fiatal-idős játékosok egyensúlyát, no, és az igazán kiemelkedő képességű játékosokat is nehéz megtartani. Jó példa erre Myrto Uzuni eladása, aki a spanyol élvonbalba szerződött, de ezzel az üzlettel nem csak a játékos, az egyesület is jól járt.

Abban a bizonyos 1995-ös BL-csapatban, amelynek te is oszlopos tagja voltál, már természetesen játszottak idegenlégiósok (elég csak a két védőre, Szergej Kuznyecovra és Dejan Milovanovicsra, vagy éppen a közönségkedvenc támadókra, Babatunde Fatusira, Goran Kopunovicsra és Zoran Kunticsra gondolni), de a csapat zömét magyar játékosok alkották. Mára ez az arány alaposan megváltozott. Számodra mennyire furcsa, hogy a Ferencváros kezdőcsapatát jobbára külföldi játékosok alkotják, és csak elvétve kerül be magyar futballista?

A Bundesligában is csak ámultak az ellenfelek, mire képes Lisztes Krisztián Fotó: MTI/EPA/DPA Bernd Weissbrod
A Bundesligában is csak ámultak az ellenfelek, mire képes Lisztes Krisztián Fotó: MTI/EPA/DPA Bernd Weissbrod

Tíz évet játszottam Németországban, ahol már a 2000-es évek elején egyre több légiós játszott, ma pedig ez már világjelenség, hogy a meghatározó klubok kezdőcsapataiban zömében külföldi futballisták játszanak. De biztos vagyok benne, hogy a Fradiban is megvan a szándék arra, hogy az utánpótlásból a legtehetségesebb fiatalokat beépítsék a nagycsapatba. Csak hát kevés az olyan minőségű futballista, mint annak idején például Gera Zoli volt.

Vagy éppen Lisztes Krisztián. Emlékszem, milyen nagy várakozás előzte meg a bemutatkozásodat 1993 őszén, már csak azért is, mert még 18 éves sem voltál, hogy aztán már a harmadik NB I-es meccsed abszolút rólad szóljon!

Más világ volt, de kellemes emlék. Csepelen csereként debütáltam, majd a Videoton ellen már a kezdőbe állított Nyilasi Tibor.

Kis híján 30 év múlva nem sok hiányzott ahhoz, hogy újra egy Lisztes Krisztán mutatkozzon be a Ferencvárosban, hiszen fiadat – egy nappal a 18. születésnapja után – a cserejátékosok közé nevezte a szakmai stáb.

Tudni kell, hogy Krisztián folyamatosan a Fradi NB III-as csapatában játszik , de a nagycsapattal kezdte meg a felkészülést. Tehát ismerik őt, ezzel együtt nyilván egy előlegezett bizalom, de egyben elismerés is a szakmai stáb részéről, hogy benevezték a meccskeretbe. Egy kicsit meg is lepte őt, de nagyon boldog volt. Én pedig rendkívül meghatódtam és büszke vagyok, hiszen olyan profi közegben készülhet hétről hétre, amilyenre mindig is vágytunk.

Ezzel a névvel nem lehet rosszul futballozni! Tisztában van ezzel ifjabb Lisztes Krisztián is Fotó: Facebook
Ezzel a névvel nem lehet rosszul futballozni! Tisztában van ezzel ifjabb Lisztes Krisztián is Fotó: Facebook

Egy elfogulatlan értékelést kérünk Lisztes Krisztiántól: milyen futballista ifjabb Lisztes Krisztián?  

Volt egy időszak, amikor én voltam az edzője, és teljesen természetes volt, hogy tőle mindig többet követeltem, mint a csapattársaitól. De azért is távoztam a Fraditól, hogy saját maga tudjon érvényesülni a kitartásával, a szorgalmával és persze, egy karrierhez a szerencsefaktorra is nagy szükség van. Remek közegben fejlődhet, hiszen az utánpótlás-szakágvezető, Kiss-Baranyi Sándor, valamint az akadémia vezetője, Palásthy Norbert remek szakemberek. De azt tényleg minden elfogultság nélkül állíthatom:

Szerencsére már az U17-es válogatottba is bekerült, leginkább támadóként számítanak rá, de a 6-os, 8-as pozícióban és tükörszélsőként is jó teljesítményre képes. S az is nagy szerencse, hogy kicsit más személyiség, mint én. Nem annyira érzékeny, lazábban veszi a dolgokat, éppen ezért rendkívül büszke arra, hogy Lisztes Krisztiánnak hívják!

Említsük meg Krisztián testvérét, a 21 éves Lilit is, aki a Kispestben röplabdázik.

Természetesen rá is rendkívül büszke vagyok, hiszen a sportolás mellett a Testnevelési Egyetemen szakedzőire jár, és nagyon komolyan veszi nem csak a sportolást, hanem a tanulást is. Krisztiánnak mindössze 5 nap szabadsága lesz a nyáron, hiszen az NB III-as bajnokság később fejeződik be, de mindenképpen a gyerekekkel közösen megyünk el nyaralni. Ki kell használni, amíg ezt megtehetjük…

Visszatérve a felnőtt Lisztes Krisztiánra: nem túlságosan meglepő, de a szurkolók a mai napig emlegetik a Grasshoppersnek és a Newcastle-nak rúgott góljaidat.

Ez így van, elég gyakran előfordul, hogy ha szurkolókkal beszélgetek, még mindig téma a mi Bajnokok Ligája-szereplésünk, és az a bizonyos Newcastle United elleni hazai mérkőzés. Szerencsére ezeken a mérkőzéseken valóban jól ment a játék, jóleső érzés, hogy a mai napig meghatározó élmény ez a drukkerek számára, még akkor is, ha sokan nem a helyszínen, hanem a televízión keresztül követték ezeket a találkozókat.

A legendás, 1995-ös BL-szereplést máig emlegetik a szurkolók! Fotó: MTI/Földi Imre
A legendás, 1995-ös BL-szereplést máig emlegetik a szurkolók! Fotó: MTI/Földi Imre

Sokan nem is tudják, hogy a magyar-német fociklubban, az UDSE-ben dolgozol.

Amely klubnak a szakmai vezetője Theo Schneider, aki annak idején még – szakmai tanácsadóként - Thomas Doll munkáját segítette a Ferencvárosnál. Theóról tudni kell, hogy hosszú évekig Jürgen Klopp-pal dolgozott együtt a Borussia Dortmundnál, ennek is köszönhető, hogy az egyik legnépszerűbb Bundeliga-klub szakmai partnerei lehetünk. E kapcsolat révén az UDSE legtehetségesebb labdarúgói alkalomszerűen, hétfőtől péntekig a Dortmund korosztályos csapataival készülhetnek Németországban. Az U14-es és U16-os bajnokságot megnyertük, és már ebben a korosztályban próbáljuk a legkorszerűbb edzésmódszerekkel felkészíteni a gyerekeket. A mérkőzéseinken előszeretettel alkalmazzuk a magas letámadást, a visszatámadást sok labdaérintéssel és kezdeményezőkészséggel vegyítve. Nyáron pedig nemzetközi labdarúgótornát rendezünk, amelyen az UDSE mellett a Dortmund, a Hertha BSC és az Újpest versz részt. Az elmúlt évek azt bizonyítják: jó úton haladunk!     

 Nyitókép  Történelmi kép: a két Lisztes Krisztián tavaly nyáron, az első profi szerződés aláírásakor Fotó: fradi.hu   

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. május 10. 00:57
Próbáljon transzafromagyar lenni, hátha akkor.
kizökkentidő
2022. május 10. 00:55
Így van, tipikus magyar foci.
zakar zoltán béla
2022. május 09. 23:56
a fradi nincsen idegenek
Hair is on Ford
2022. május 09. 20:50
Ha most megy fel a liszt ára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!