Szenzáció: Liu Shaoang újabb két aranyérmet, összesen négy aranyat nyert a világbajnokságon – videó

2022. április 10. 21:12

A montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon Liu Shaoang a harmadik egyéni távon is aranyérmet nyert, és az összetett világbajnoki címet is újra elhódította a tavalyi vb-szereplés után, 13 futamát megnyerve. Nógrádi Bence negyedik és Jászapáti Péter ötödik lett a B-döntőben. A férfiváltónk a negyedik helyen végzett. Videó a férfi 1000 méteres döntőről.

2022. április 10. 21:12
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, a kanadai Montrealban zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon az első döntős napon, szombaton Liu Shaoang hatalmas fölénnyel nyert világbajnoki aranyérmet 500 és 1500 méteren is. Ezzel az immár kétszeres olimpiai bajnok versenyzőnk a negyedik világbajnoki győzelmét érte el és megvédte az 500 méteren szerzett tavalyi világbajnoki címét.

NŐI 1000 MÉTER NEGYEDDÖNTŐ

A vb záró napja a női 1000 méteres negyeddöntőkkel kezdődött. Vasárnap a mieink közül Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a futamban indult. Jászapáti az első és második helyen korcsolyázott, míg Kónya az ötödik pozícióban haladt. Majd a német vetéltárs kibillentette és megelőzte Jászapátit, így a szegedi versenyző a továbbjutást jelentő második helyről a negyedik pozícióba csúszott vissza. A végén Jászapáti előzött egyet, és harmadikként ért célba.

A szintén szegedi Kónya pedig ötödik helyen végzett a futamban, és kiesett.

Hosszú videóelemzés után a főbíró úgy döntött, hogy a közös felelősségvállalás elve szerint nem büntette meg a német short trackest Jászapáti akadályozásáért. Sőt, kizárták Jászapátit, mert szabálytalannak ítélték a magyar versenyző előzését, amivel a végén feljött a harmadik helyre.

Így Jászapáti is búcsúzott.

Liu Shaoang szenzációsan versenyzett a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes
Liu Shaoang szenzációsan versenyzett a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes

FÉRFI 1000 MÉTER, NEGYEDDÖNTŐ

A férfi 1000 méteres versenyen az immár négyszeres világbajnok Liu Shaoang mellett a két magyar fiatal short trackes, Nógrádi Bence és Jászapáti Péter képviselte hazánkat. Utóbbi két sportoló azért kapott lehetőséget, mert Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry nem indult ezen a vb-n.

Nógrádi a negyeddöntős futamában az ötödik helyen korcsolyázott, néhány kör után leszakadt a mezőnytől, ám ez jól jött neki, mivel az előtte versenyző három riválisa egyszerre bukott, így a magyar short trackes másodikként ért célba, és továbbjutott az elődöntőbe.

Liu Shaoangot és Jászapáti Pétert pedig azonos negyeddöntős futamba sorolták. A rajt után Liu Shaoang a második pozícióban korcsolyázott, később átvette a vezetést, és a futam nagy részében az élen haladva elsőként ért a célba, és

futamgyőzelemmel kvalifikálta magát az elődöntőbe. Ez azt is jelenti, hogy ezen a világbajnokságon Liu Shaoang az eddigi tizenegy futamából mindegyiket megnyerte.

Jászapáti pedig az ötödik helyen korcsolyázott, viszont az előtte lévő két ellenfele is elesett, így harmadikkét haladt át a célvonalon. Videón visszanéztek egy esetet a bírók, és végül a futammásodik Sjinkie Knegtet kizárták szabálytalanság miatt. Ezzel Jászapáti a második helyen végzett, és ő is bejutott az elődöntőbe.

Liu Shaoang ünnepel a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Short Track
Liu Shaoang ünnepel a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Short Track

FÉRFI 1000 MÉTER, ELŐDÖNTŐ

A döntőbe jutásért Liu Shaoang és Nógrádi egy futamban küzdött. Az elején a két magyar az ötödik és hatodik helyen haladt a mezőny végén. Négy körrel a vége előtt Liu Shaoang feljött a harmadik pozícióba, az utolsó előtti körben pedig már a második helyen ment. Az utolsó körben pedig újabb gyönyörű előzést hajtott végre, és megint futamgyőztes lett.

Ezzel Liu Shaoang bejutott a fináléba. Ezzel már tizenkét futamból tizenkettőt nyert meg ezen a világbajnokságon.

Míg Nógrádi ötödikként zárt, és a B-döntőbe jutott.

Jászapáti a második elődöntőben futott. A 19 éves magyar sportoló az ötödik helyen korcsolyázott, majd bemutatott egy szép előzést, ám a belga vetélytársa gyorsan visszaelőzte őt. Utóbbi végül a továbbjutó második helyen zárt, míg Jászapáti ötödikként végzett, és B-döntős lett.

FÉRFI 1000 MÉTER, DÖNTŐK

A B-döntőben Nógrádi és Jászapáti nagyot küzdött, végül előbbi a negyedik, utóbbi az ötödik helyen fejezte be a futamot. Összesítésben Nógrádi a kilencedik, Jászpáti a tizedik helyezést érte el. Bravúros teljesítmény a két fiatal magyartól.

Az A-döntőben Liu Shaoang a rajt után az első pozícióban haladt, később a dél-koreai rivális átvette a vezetést, és Liu Shaoang a második helyre csúszott vissza. Négy körrel a vége előtt Liu Shaoang könnyed előzéssel újra a mezőny élére állt, és aztán magabiztosan őrizte a vezetést a végéig.

Liu Shaoang világbajnoki címet ünnepelhetett 1000 méteren is. Ezzel mindhárom egyéni távon győzött a vb-n, és ezzel az összetett világbajnoki címet is elhódította, és megvédte a tavalyi összetett vb-címét. Összesen a maximális, négy egyéni aranyéremmel zárta a világbajnokságot.

Szenzációs eredmény! Elképesztő formában versenyzett eddig a vb-n, 13 futamból 13-at nyert meg. És még a magyar férfiváltó tagjaként is érdekelt volt ezen a tornán.

Íme a videó a férfi 1000 méteres fináléról, amelyet a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) tett közzé a közösségi oldalán.

FÉRFI 3000 MÉTER, DÖNTŐ

Liu Shaoang ezután a féfi 3000 méteres fináléban is versenyzett, ám tét nélkül, mivel ebben a fináléban elért eredményétől függetlenül már összetett világbajnok volt. Így könnyedén mozgott, tartalékolta az energiáit a férfiváltó döntőjére, végül hetedikként ért a célba.

Liu Shaoang újabb sporttörténelmi tettet hajtott végre. Vasárnap ő lett az első magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki megvédte az összetett világbajnoki címét.

Mint arról beszámoltunk, szombaton Liu Shaoang 1500 méteren szerzett aranyérme azt jelentette, hogy magyarként először szerzett vb-címet a leghosszabb távon. Továbbá ő lett az első magyar short trackesünk, aki megvédte világbajnoki címét 500-on.

A Montrealban szerzett négy aranyéremmel, a 24 éves Liu Shaoang immár hatszoros világbajnok lett.

Liu Shaoang ünnepel, miután megnyerte a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntőjét 2022. április 10-én. Fotó: Facebook/ISU Short Track
Liu Shaoang ünnepel, miután megnyerte a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntőjét 2022. április 10-én. Fotó: Facebook/ISU Short Track

FÉRFIVÁLTÓ 5000 MÉTER, DÖNTŐ

A magyar férfiváltó a holland, a dél-koreai és az olimpiai címvédő kanadai csapattal vívott csatát. 

A Jászapáti Péter, Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Talabos Attila összeállítású magyar kvartett a negyedik helyre állt a rajt után. Ezután is ebben a pozícóban futottak a mieink, ám szorosan ragadtak a három riválisra. Féltávon túl felgyorsult a tempó, de továbbra se maradtunk le nagyon. Majd 14 körrel a vége előtt leszakadtunk, ám két körrel később visszazárkóztunk. Azonban a kilencedik körben hatalmas hátrányba került a magyar alakulat. A végén hatalmas harc alakult ki az első három együttes között, végül Dél-Korea győzött és aranyérmet nyert, Hollandia ezüstérmet szerzett, míg a házigazda Kanada a harmadik helyen végzett,

Magyarország pedig negyeddikként zárt.

Ezzel a négyszeres olimpiai bajnok Charles Hamelin egy hazai vb-bronzéremmel fejezi be legendás pályafutását. A kanadai világklasszis összesen 38 világbajnoki érmet gyűjtött karrierje során.

A négy aranyéremmel minden idők legeredményesebb rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságát zárta a magyar válogatott.

 

Nyitókép: Liu Shaoang fantasztikus teljesítménnyel négy aranyérmet nyert a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Short Track

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. április 16. 18:53
Gratulálok! A szenzációs sikertől ,az örömtől még a térdem is megbicsaklott.
monuskaroly
2022. április 14. 01:25
Mi van Sanyival? Nincs formában? Miért nem indult a VB-n?
Trüpéma
2022. április 11. 21:14
Ebből is látszik, hogy a hunok meg a kínaiak jobb ha összefognak, mint ha háborúznak:) Gratulálunk!
2022. április 11. 17:22
Nagy vagy Ádó!! És még a Sopron női kosár!! Gyönyörű napok! Tisztelet a sok munkának és tehetségnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!