Kiemelkedő kedd: világcsúcsot, aranyat és egy bronzérmet is hozott a tokiói paralimpia mai versenynapja

2021. augusztus 31. 21:39

Ekler Luca világcsúccsal nyert aranyérmet távolugrásban a tokiói paralimpián kedden, Dávid Krisztina pedig bronzérmet szerzett légpisztolyban, ezzel a magyar paralimpiai csapat már négy aranyéremnél és kilenc éremnél jár összesen.

2021. augusztus 31. 21:39
null
Bánfalvi Szabolcs

Az atléta Ekler Luca szombaton már bemutatkozott a tokiói paralimpián, akkor negyedik helyezést ért el 100 méteres síkfutásban. A keddi versenynapon pedig távolugrásban indult T38-as kategóriában. A világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok távolugró a versenyszám legnagyobb esélyeseként hozta a papírformát, és

aranyérmet szerzett kiváló versenyzéssel, sőt, saját világcsúcsát kétszer is megjavította.

Ekler Luca a kategóriája világrekordját először 2019-ben a Grossetóban rendezett világkupa-állomáson ugrotta meg 551 centiméterrel, majd ennek beállításával nyerte az idei Európa-bajnokságot a lengyelországi Bydgoszczban. Az egyéni csúcsa pedig 587 centiméter, ezt viszont tavaly nyáron, a Budapesten rendezett Honvéd-kupán érte el az épek között, az azonban nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé.

A boldog győztes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriájának döntője után a tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. A magyar versenyző saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd
A boldog győztes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriájának döntője után a tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. A magyar versenyző saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd

A TFSE 22 éves atlétája a tokiói paralimpia döntőjében már az első, biztonsági ugrásra 560 centimétert ért el, kilenc centiméterrel megdöntve saját csúcsát, ezzel hatalmas előnyre tett szert a versenyben. Második kísérlete érvénytelen volt, a harmadik ugrása viszont érvényes lett, sőt,

563 centiméterrel újabb világrekordot állított fel.

Ezt két rontott kísérlet követte, valamint egy nem teljesen kivitelezett, 400 centiméteres ugrás következett, ez utóbbi már csak formaság volt, hiszen senki sem tudott a közelébe se kerülni. Magabiztos győzelmét egyik ellenfele sem veszélyeztette.

Az ezüstérmet az orosz Margarita Goncsarova szerezte meg 529 centiméteres ugrással, és a brit Olivia Breen végzett a harmadik helyen 491 centiméterrel.

Szalma László tanítványa a magyar küldöttség negyedik aranyérmét, s egyben kilencedik érmét szerezte. Ekler Luca tapasztalt edzője magyar csúcstartó távolugró, az 1983-as világbajnokság negyedik helyezettje, az 1988-as szöuli olimpiai hatodikja, és kétszeres fedett pályás atlétikai Európa-bajnok.

Az elégedett aranyérmes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriája eredményhirdetésén tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Az elégedett aranyérmes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriája eredményhirdetésén tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ekler Luca 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, ám kitartásának és a fizioterápiás és gyógytornás kezeléseknek köszönhetően már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

A friss paralimpiai bajnok pénteken még 400 méteres síkfutásban indul, ahol szintén esélyesként versenyez, hiszen az idei Bydgoszczban rendezett Európa-bajnokságon új világcsúccsal (1:00:27) aranyérmet nyert ebben a számban.

A keddi versenynapon atlétikában érdekelt volt még egy magyar sportoló, a tanulásban akadályozott Szöllősi István, aki F20-as kategóriában indult súlylökésben, és 13.59 méterrel ötödik helyezést ért el.

Kedden még egy éremnek örülhettünk, hiszen

Dávid Krisztina bronzérmet szerzett P2-es kategóriában a tíz méteres légpisztolyban,

aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került. A magyar sportoló kiválóan versenyzett a tizennyolc fős mezőnyben, a hatvan lövéses alapversenyben 570 körrel a második helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol az alapverseny eredményei nem számítanak, így mindenki tiszta lappal vágott neki a finálénak.

Ott viszont kezdetben nem teljesített jól Dávid Krisztina, így a harmadikról a negyedik helyre, majd még hátrébb is csúszott, azonban nagyszerűen küzdötte fel magát, és végül a dél-koreai riválisa is kiesett mögüle, így 210.5 körös eredménnyel harmadik lett. Az első két helyezettet, az iráni Szareh Dzsavanmardit és a török Aysegül Pehlivanlart már nem lehetett utolérni, az iráni 239.2 körös világcsúccsal győzött, míg a török 234.5 körrel fejezte be a versenyt a második helyen.

A bronzérmes Dávid Krisztina a tokiói paralimpia 10 méteres légpisztoly versenyszáma eredményhirdetésen az Asaka Lőtéren 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A bronzérmes Dávid Krisztina a tokiói paralimpia 10 méteres légpisztoly versenyszáma eredményhirdetésen az Asaka Lőtéren 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A 2014-ben világbajnoki ezüstérmes, a riói paralimpián ötödik helyezett, 2018-ban Európa-bajnok Dávid Krisztina a magyar küldöttség harmadik bronzérmét szerezte.

A férfiaknál az 55 éves Gurisatti Gyula indult légpisztolyban P1-es kategóriában, és 542 kört teljesített, ezzel a 24. helyen zárt az alapversenyben a 27 fős mezőnyben, így nem jutott be a nyolcas döntőbe. A korábbi uszonyos- és búvárúszó tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnok, aki 1999-ben egy búvárpalack felrobbanása miatt mindkét lábát elveszítette térd alatt.

Az ötödik helyen végzett Csonka András és Zborai Gyula az asztaliteniszezők csapatversenyében

a keddi versenynapon a tokiói paralimpián. A magyar sportolók az S8-as kategória negyeddöntőjében 2:0-ás vereséget szenvedtek el az esélyesebb britektől. Az összecsapás a párossal indult, amely során 3:1-re kikapott a magyar kettős a Billy Shilton és Aaron McKibbin alkotta párostól, majd Csonka András 3:0-ra vesztett Billy Shiltonnal szemben, így a következő egyes találkozót már játszották le.

A 32 éves Csonka András – aki oxigénhiánnyal született, ezért a jobb oldali végtagjait kevésbé tudja mozgatni – korábban a nyolcaddöntőig jutott egyesben, abban a versenyszámbn a riói paralimpián ezüstérmet szerzett. Az autóbalesetes sérült, 58 éves Zborai Gyula pedig a csoportjából nem jutott tovább egyéniben.

Konkoly Zsófia pedig a kilencedik helyen végzett 100 méteres gyorsúszásban S9-es kategóriában, s mindössze 35 századdal maradt le a döntőről.

A magyar úszó szerdán ezüstérmet szerzett 400 méter gyorson, vasárnap ötödik helyezést ért el a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként, hétfőn pedig hatodik helyen zárt 100 méter háton. A későbbiekben még 200 méter vegyesen és 100 méter pillangón versenyez a tokiói paralimpián.

Ezen a versenynapon kerékpárban is indultak magyar sportolók.

Wermeser Zsombor a hetedik, Ocelka Róbert pedig kísérőjével, Nagy Gergellyel a nyolcadik helyen végzett

a kerékpárosok országúti egyéni indításos időfutamában.

Wermeser Zsombor, aki dongalábbal született, és az épek mezőnyében is rendszeresen versenyez, kedden a C5-ös kategóriában indult a tokiói paralimpián, és 46:23.06 perc alatt teljesítette a 32 kilométert, ezzel nyolc ellenfelét utasította maga mögé. A holland Daniel Abraham Gebru nyerte a versenyt 42:46.45-ös eredménnyel.

A tokiói paralimpiára készülő Wermeser Zsombor kerékpáros Budapesten, a Népligetben 2021. június 22-én. MTI/Balogh Zoltán
A tokiói paralimpiára készülő Wermeser Zsombor kerékpáros Budapesten, a Népligetben 2021. június 22-én. MTI/Balogh Zoltán

A 23 éves magyar kerékpáros pályán hetedik helyen végzett a 4000 méteres üldözéses versenyben és 20. lett az 1000 méteres állórajtos időfutamban. Pénteken pedig a mezőnyversenyben indul majd országúton.

A látássérült Ocelka Róbert B1-es kategóriában versenyzett segítőjével, Nagy Gergellyel, 11 páros alkotta a mezőnyt, és 1:00:54.97 óra alatt sikerült teljesítenie a 32 kilométert, ezzel nyolcadik lett. A francia Alexandre Lloveras győzött 41:54.02 perccel.

Ocelka Róbert az Izu Velodrómban a kilencedik helyen zárt az 1000 méteres időfutamban és tizedik helyezést ért el a 4000 méteres üldözéses versenyben. Pénteken ő is szerepel az országúti mezőnyversenyben.

Szerdai beharangozó

Asztaliteniszben a T9-10-es kategóriában induló Szvitacs Alexa-Arlóy Zsófia páros 3.00-kor kezdi a csapatversenyt Ausztrália ellen a negyeddöntőben. Amennyiben a magyarok győznek, bejutnak az elődöntőbe, és azzal biztos éremszerzők lennének. Az elődöntők 10.30-kor kezdődnek.

Míg úszásban Konkoly Zsófia és Payer Kata az S9 kategóriában 200 méteres vegyesben indul. Előbbi előfutama 3.00-kor rajtol, míg utóbbi versenyzőé 3.11-kor indul. A döntő 12.14-kor kezdődik. A tokiói paralimpiai ezüstérmes Konkoly Zsófia ebben a versenyszámban esélyes lehet éremre vagy egy remek helyezésre.

 

Nyitókép: Ekler Luca saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert a távolugrás T38-as kategóriájában a tokiói paralimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2021. szeptember 02. 23:49
Mennyi munka, kitartás, lemondás van ebben az aranyban, de minden éremben, minden elért eredményben. És mennyi öröm, önbizalom. Gratulálok!
..--..
2021. szeptember 01. 19:57
-zsoltkom- Lehet, hogy a paralimpiát előre kellene tenni az olimpia rendezésekor... lehetne az első megnyilvánulás. Nagyobb figyelem övezné. Most, mint egy utójáték egy záróra a szerepe. A sok szülő, mikor már szerepelt a gyereke a sulielőadáson és eltünedeznek a még ott maradt lurkók megtapsolása elől... kifejezetten ilyen ez a paralimpia sors, ilyen érzetem van.
56október
2021. szeptember 01. 19:57
Isten megáldjon benneteket! Gratulálok!
Rodolfo
2021. szeptember 01. 19:57
Szívből gratulálok! Bravó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!