Csatármustra avagy ki lehet majd az Európa-bajnokság gólkirálya?

2021. június 25. 13:14

A Testnevelési Egyetem Sportmédia szakos hallgatóinak elemzése a Mandiner.hu sportrovatában. Megvizsgáltuk az Európa-bajnokság legveszélyesebb góllövőit, és megpróbáljuk megválaszolni a nagy kérdést: ki lesz a gólkirály?

2021. június 25. 13:14
null

Mikor gyerekként kimegyünk egy focipályára, mindenkinek az a legfőbb vágya, hogy gólokat szerezzen.  Erre azonban a játékosok csak nagyon kis rétege képes igazán. Azt mondják, erre születni kell. Sokan eljátszhatják, a vérbeli center azonban abból a helyzetből is betalál, amelyből más nem. Ennek a posztnak jó néhány olyan sajátossága van, amit nem lehet megtanítani. Hívták már őket az idők folyamán csatároknak, támadóknak, ékeknek és centereknek is, de egy dolog állandó volt, ők voltak csapatok gólfelelősei.

De milyen típusú támadókat ismerünk? Cikkünkben alapvetően a belső csatárokkal szeretnénk foglalkozni, legyen az egy- vagy kétcsatáros rendszer. Beszélni fogunk, lesipuskásokról, árnyékékekről, játékmesterekről, befejező csatárokról és komplex támadókról is.

Góllövőlista állása a csoportmérkőzések után:

Ahhoz, hogy következtetni tudjunk a góllövőlista végső győztesére, több aspektust is figyelembe kell vennünk. Az első a várható mérkőzések száma, hiszen minél többször lép pályára valaki, annál nagyobb eséllyel szerez gólt, emiatt a francia, portugál, német, angol, belga, olasz, holland és a spanyol válogatott játékosait kell vizsgálnunk, hiszen a csoportkörben mutatott játék alapján ezek a csapatok a torna legerősebb válogatottjai, illetve a transfermarkt.com adatai alapján ezen gárdák játékoskeretei a legértékesebbek. Fontos szempont az is, hogy a játékos közel játsszon az ellenfél kapujához, illetve ő rúgja a tizenegyeseket is. Az Európa-bajnokságon eddig összesen 14 büntetőt ítéltek meg, melyekből azonban csak 8 gól született, aki ezeket értékesíteni tudja és jó csapatban is játszik, tökéletes jelölt a torna gólkirályi címére. Ezek alapján négy jelöltre szűkítettük a listát, akiket most igyekszünk alaposabban megvizsgálni.

Circo Immobile<br>Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Andreas Solaro
Circo Immobile
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Andreas Solaro

Ciro Immobile – olasz válogatott
Avagy a lesipuskás

Ő az idei Európa-bajnokság egyik legmeggyőzőbb csapatának első számú gólfelelőse. Sokáig kérdés volt, hogy Immobile vagy a torinói Andrea Bellotti lesz az azzurrik kezdő csatára, végül Mancini előbbi mellett tette le a voksát, amit Ciro két meccsen két góllal meg is hálált. A 2019-2020-as idény aranycipőse a most futó szezonban is szépen termelte a Lazio színeiben a gólokat, 20 találatig jutott az olasz bajnokságban, ezzel az ötödik helyen végzett a rangsorban, annak ellenére is, hogy csapata csak a hatodik helyet szerezte csak meg a tabellán.

Lesipuskásokra jellemző módon szinte folyamatosan a védővonalban helyezkedik, ott próbál zavart kelteni és elsőnek elcsípni a mélységből érkező indításokat. Ez az a típus, akikre azt mondjuk, hogy jókor jó helyen. Minden idegszálukkal a góllövésre törekszenek, ritkán lépnek vissza a középpályára vagy vállalnak szerepet az építő mozgásokban. Leginkább a pálya centrumában helyezkednek el és várják a lehetőségüket.

Immobile helyét a listán legfőképp az olasz válogatott bombaformája indokolja. Az első három mérkőzésükön hét gólt szereztek, úgy, hogy az utolsó, Wales elleni meccsen szinte végig a cserecsapat játszott. Ők vállalták a legtöbb lövést a csoportkörben (60) és a második legtöbb kaput eltaláló lövéssel (19) is ők próbálkoztak. Mindezek mellett Immobile a legutóbbi 11 mérkőzésén, amikor kezdőként lépett pályára válogatottjában, 13 gólban vállalt szerepet 5 gólpasszal és 8 góllal. Az olaszoknak még egy könnyebbnek tekinthető mérkőzésük lesz Ausztria ellen, utána viszont a belgákkal vagy a portugálokkal, majd, ha innen esetleg tovább jutnak, valószínűleg a franciákkal vagy a spanyolokkal találkoznak. Az olasz válogatott jó szereplése esetén azonban kétségtelen, hogy Immobile szállítani fogja a gólokat.

Memphis Depay<br>Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Memphis Depay
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Memphis Depay – holland válogatott
Avagy a Hamis kilences – játékmester – árnyékék

A friss Barcelona játékos az Eb egyik legnehezebben bekategorizálható játékosa. A Lyonban sokszor balszélről játszott, vagy éppen irányító pozícióban, míg az Európa-bajnokságon legtöbbször árnyékékként szerepelt a céljátékos Weghorst mellett. A jobblábas támadó nagy erőssége, hogy mindkét lábára jól cselez, illetve átlövései komoly gondot szoktak okozni az ellenfeleknek.

A játékmesterekre jellemző, hogy nem csak a befejezésekből veszik ki a részüket, de a kiszolgálásban és a támadó párharcokban is jeleskednek. Sokszor visszamozognak egészen a középpálya vonalába, ezzel okozva fejtörést a védelemnek, hiszen ha kilépnek velük, nagy, üres területeket hagynak maguk mögött, amennyiben viszont hagyják megfordulni őket a labdával, úgy ezek a játékosok életveszélyesek lehetnek az egy-az-egy helyzetekben.

Depay az Európa-bajnokság egyik legkülönlegesebb játékosa, a holland válogatott támadójátékának legfontosabb láncszeme. Nemcsak a góllövésben, hanem az előkészítésekben is jeleskedik, a vizsgált játékosok közül ő adta a legtöbb gólpasszt, a második legtöbb xg-t termelte, illetve ő rendelkezik a legtöbb labdaérintéssel is a tizenhatoson belül. A gólkirályi címéhez hozzárjárulhat a holland válogatott könnyebb sorsolása is, hiszen mind a nyolcaddöntőben Csehország ellen, mind a negyeddöntőben Dánia vagy Wales ellen esélyesként léphetnek pályára. Bár egyelőre Georginio Wijnaldum megelőzi a házi góllóvőlistán, statisztikai mutatói és a csapatban betöltött szerepe alapján Depay lehet a hollandok legeredményesebb játékosa az Európa-bajnokságon.

Cristiano Ronaldo<br>Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Cristiano Ronaldo
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Cristiano Ronaldo – portugál válogatott
Avagy a klasszikus befejezőcsatár

Ronaldo pályafutásának kezdeti időszakára inkább a cselezőkészsége, látványos egyéni megmozdulásai voltak jellemzők, ám ez teljesen megváltozott. A portugál világklasszisra mostanra a tökéletes befejezőcsatár szerepe jut. Támadásfelépítésekből, labdajáratásokból és a védekezésből gyakorlatilag teljesen kivonja magát, játéka tökéletesen a tizenhatoson belüli befejezésekre összpontosul.

Befejezőcsatárokra jellemző módon a legtöbb gólját a tizenhatoson belülről szerezi, illetve jelenlétével – miközben lefoglalja a védőket - lehetőséget teremt a többi támadó számára. Beadásoknál is abszolút céljátékos, képes bármelyik testrészével a gólszerzésre.

Ronaldo magasan kiemelkedik a gólkirály-jelöltek közül a maga öt góljával. Emellett az egész Európa-bajnokságon ő rendelkezik a legjobb xg és gólátlag mutatóval is 90 percre vetítve. Ő próbálkozott a legtöbb lövéssel (12) és kapura tartó lövéseinek mindegyikéből gól született. Már a csoportkör alatt magáénak tudhat több rekordot is: 14 gólnál jár az Európa-bajnokságok történetében, amivel megdöntötte Michel Platini 9 gólos csúcsát. 109-szer talált be portugál színekben, ezzel Ali Daei mellett holtversenyben a legtöbb gólt szerezte nemzetközi mérkőzéseken, három, büntetőből szerzett találata pedig szintén rekord a kontinensviadalok történetében. Mindezek mellett az sem elhanyagolható tény, hogy az utolsó 45 nemzetközi találkozóján 48 találatnál jár. Az esélyeit csupán a portugálok nehéz sorsolása csökkenti, mivel, ha a döntőbe vágynak, a belgák legyőzése után, nagy valószínűséggel, az olaszokon, majd a spanyolokon, vagy a franciákon is túl kell jutniuk. 

Romelu Lukaku<br>Fotó: MTI/EPA pool/Anatolij Malcev
Romelu Lukaku
Fotó: MTI/EPA pool/Anatolij Malcev

Romelu Lukaku – belga válogatott
Avagy a céljátékos, befejezőcsatár - komplex csatár

A 28 éves belga játékos az olasz élvonal 2020/2021-es szezonjában 24 góllal és 11 gólpasszal segítette hozzá az Internazionálét a bajnoki címhez, véget vetve ezzel a Juventus csaknem évtizedes elsőségének. A fizikuma tekintélyt parancsoló. Ráadásul a 191 centiméteres magassághoz tartozó kilencvenkilenc kiló nem lomha, nehézkes mozgású embert takar, hanem egy kiemelkedő dinamikával, robbanékonysággal, gyors indulósebességgel megáldott játékost.

Céljátékosként a támadásokban felhasználja testi erejét, hogy lekösse az ellenfél védőit, illetve teret nyisson csatártársainak, vagy a mélységből érkező középpályásoknak. Testi ereje, légi képességei mellett kiemelkedő technikai képességei és játékintelligenciája teszi a mezőny egyik legértékesebb “komplex csatárává”. Jól össze tud játszani másokkal, lehetőségeket tud teremteni magának és társainak, vagy képes befejezni egy támadást egyedül is.

Érdekesség, hogy Lukaku az idei szezonban szerezte az eddigi legtöbb gólját (40), ami nagyban köszönhető annak a taktikai fejlődésnek, amit Olaszországban, Conte kezei alatt szedett magára. Válogatott színekben 1,03 gólt szerez 90 percenként, ami magasan a legjobb mutató a négy vizsgált játékos számai közül. Emellett négyük közül ő az egyetlen, aki még nem lőhetett büntetőt, azonban tizenegyesek nélkül is a leggyengébb xg mutatót hozza 90 percre vetítve az Európa-bajnokság leggyengébb csoportjában játszva. Ronaldóhoz hasonlóan neki is nagyon nehéz ellenfelekkel kell szembenéznie a következőkben és ha legalább társgólkirály akar lenni, akkor a portugál, olasz, spanyol vagy francia válogatottak ellen kell még legalább két gólt lőnie. A belgák jó szereplése esetén azonban nem kérdés, hogy Lukaku lesz az első számú gólfelelősük.

A kiválasztott játékosokat az eddig, a kontinenstornán lejátszott mérkőzések alapján elemeztük. Ennek módjára egy-egy teljesítményt 90 percre vetítve vizsgáltunk, hiszen így kaphattuk a legobjektívebb képet. A grafikon igen beszédesen mutatja a pillanatnyi képet, a gólkirályi cím pedig, véleményünk szerint, a fenti számítások alapján, ezen játékosok között talál gazdára, persze azzal az örökérvényű szabállyal a fejünkben, hogy a labda mindenkinek egyformán gömbölyű.

 

 

Nyitóképen: A portugál Cristiano Ronaldo gólja a Portugália - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 23-án. Portugália-Franciaország 2-2. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. június 30. 06:08
Csak nehogy aztán Partik Schick legyen... Szólok, már 4 gólos.
brekker
2021. június 29. 16:42
Lukakunak be kell dobni pár banánt, akkor beindul, és mindenkit lenyom.
Orange után
2021. június 29. 16:41
A selejt kihullott, ma kezdődik az igazi EB! Hajrá, Olaszország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!