Scholz foghatja a fejét: újabb pofont kapott Németország stratégiája

2024. október 28. 10:49

Lejtmenetbe kapcsolt a német iparosítási politika. Az Intel után újabb amerikai technológiai vállalat taposott a fékbe, és jelentette be, hogy mégsem épít gyárat Németországban. A kritikusok a berlini politika teljes csődjét hangoztatják.

2024. október 28. 10:49
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf; LINDNER, Christian
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A cikk szerzője a Makronóm elemzője.

Németország már 2022-ben büszkén hangoztatta, hogy az európai chipgyártás zászlóshajója lesz. Az Intel tervezett építkezésének bejelentésekor Olaf Scholz kancellár az ellátási láncok helyreállításának mérföldköveként emlegette a beruházást, hangsúlyozva, hogy országa Európában talán a legvonzóbb célpont az innovatív befektetések területén. Maga Ursula von der Leyen is ujjongani kezdett, majd kijelentette: a cél nem más, mint elérni, hogy 2030-ra a globális chipgyártás 20 százaléka már az EU-ban legyen.

A nagy ívű tervekből nem sok minden fog megvalósulni.

Az Intel először a magas energiaárak miatt kezdett visszavonulót fújni, majd saját pénzügyi nehézségeivel indokolva köszönte meg a lehetőséget, amivel egyelőre nem kíván élni. Abszurd, de igaz: a német kormánypártok 10 milliárd euróval támogatták volna a beruházást, a költségvetés azonban annyira kétségbeejtő helyzetben van, hogy a lefújás után még örültek is a beruházás meghiúsulásának, majd azon nyomban összevesztek azon, hogy melyik minisztérium költheti el a felszabadult összeget. 

Egyik a másik után

Alig csitult el az Intel okozta sokk, újabb amerikai technológiai vállalat, ezúttal a Wolfspeed jelentette be visszavonulását a tervezett ensdorfi beruházástól. A projekt 3 milliárd euróba került volna, az üzemben pedig elsősorban az elektromosjármű-iparban használt félvezetőket gyártották volna – vagyis olyan területen, ahol Németországnak jelen pillanatban minden hozzáadott értékre égető szüksége van. 

A beruházás nagyságához képest a német kormány a Wolfspeedet is igen bőkezűen, 360 millió euróval támogatta volna, a Saar-vidéki kormányzati büdzséből további 155 millió csorgott volna az amerikai kasszába, míg a legnagyobb német alkatrész-beszállító, a ZF 170 millió eurót ígért a projekt felgyorsítására. (Utóbbi aztán elegánsan kilépett a történetből, még a Wolfspeed döntése előtt, de azt határozottan tagadta, hogy a mínusz 170 milliónak bármi köze lenne a beruházás lefújásához.)

A szakértők szerint a Wolfspeed egyszerűen lejjebb csúszott a rangsorban, miután több riválisa megelőzte a globális chipversenyben, ezért alapjaiban kellett újragondolnia a beruházási politikáját.

Nem segített a helyzeten az elektromosjármű-piac látványos lassulása sem: végül az ezzel összefüggő keresletcsökkenésre hivatkozva fújták le a projektet.

(A hivatalos verzió szerint mindössze elhalasztották, de az Intel is ugyanezzel a kommunikációval próbálkozott, még akkor is, amikor a neki szánt 10 milliárd euró már papíron sem létezett.)

A Scholz-kormány tehát újabb kudarccal szembesült. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió azonnal le is csapta a magas labdát, és a „támogatási buborék kipukkanása” kapcsán a kabinet gazdaságpolitikájának halálát hangoztatta. Scholzék jellemzően annyira nem tudnak válaszolni a kérdésekre, hogy az összes kíváncsi újságírót a Wolspeedhez és a ZF-hez irányítják.

Ezt is ajánljuk a témában

Függetlenedő függőség

A német állami támogatások bőkezűsége nem volt véletlen. A kormány ezekkel a beruházásokkal szerette volna elkerülni, hogy az Európai Unió teljesen ki legyen szolgáltatva az olyan ázsiai vállalatoknak, mint a tajvani TSMC vagy a dél-koreai Samsung. Jelenleg gigaberuházásnak éppen a tajvani vállalat maradt: a Drezdában épülő 10 milliárd eurós üzem sem maradt ki a bőségkosár áldásaiból: a német adófizetők éppen a felével, 5 milliárddal járulnak hozzá a botladozó „fellegvárprojekt” újabb mérföldkövéhez.

Megtehetik: az Európai Unió feloldotta a tagállamok ipari támogatásainak tilalmát a félvezetőprojektekbe való befektetések vonzására.

Kínos, hogy a vállalatok ennek ellenére egymás után mondják le a németországi beruházásokat.

A TSMC még kitart, de a kommunikáció a tervezett gyárbeindítás körül máris érezhetően óvatosabb lett.

Ami a Scholz-féle, bőkezű ösztönző eszközökre épülő beruházási politikát illeti, úgy tűnik, valóban megbukott. Ha a több milliárd eurós állami támogatások sem elegendők egy technológiai vállalatnak ahhoz, hogy végigvigye a vállalt projektjeit, és látványosan kifarol a megállapodásból, akkor a problémát a német gazdaságpolitika és befektetői környezet egészen más szegmenseiben kell keresni – vagyis a kormány stratégiája az ösztönzőkkel kapcsolatban messze nem elegendő a bizalom megerősítéséhez.

A Financial Timesnak az ügyben nyilatkozó Oliver Holtemöller közgazdász tömören összefoglalta a problémát. Szerinte

az állami támogatások csak ideig-óráig tudták elrejteni a németországi befektetések valódi veszélyeit.

Mint mondta, a célzott pénzosztogatás helyett a kormánynak olyan gazdaságpolitikán kellene dolgoznia, amely megfelelő és biztonságos környezetet teremt a vállalatok számára – beleértve azokat is, amelyeket még meg sem alapítottak.

***

Fotó: Lindner pénzügyminiszter, Habeck gazdasági miniszter és Scholz kancellár
MTI/EPA/Clemens Bilan

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. október 28. 14:20
Karácsonyi és ezek egy szinten az aranyból is szart csinálnak.
Nasi12
2024. október 28. 11:18
Beszédes arcok. "Oroszország kinn, németország lenn". Érzik a klasszikus idézet súlyát.
2024. október 28. 11:12 Szerkesztve
Mit lehet elvárni egy a olyan Misswirtcsaft minisztertöl mint Habeck. A minap INDIÁBAN járt, ahol mint egy igazi paraszt leült a metroban mig a hazai miniszterelnök es kormánytagok állva beszéltek hozzá. Az egyik téma volt, hogy Nemetországbol rendeltek német alagutfuro gépet ‼️ ami Kinábol érkezett. Hogy van ez Habeck ur? Ha Önöket ez zavarja ne vegyenek.
herden100
2024. október 28. 11:07
🇪🇺 youtu.be/jeNVGl_tQzA?si=62uRTcdEm9lezJyj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!