Jövőre visszatérhet a foglalkoztatási növekedése is 

2024. október 25. 11:31

Jövőre – éves átlagban – már 4 százalék alá mérséklődhet az állástalanok aránya, ugyanis a gazdasági növekedés felpörgése és a nagyberuházások új munkahelyeket teremthetnek. Ez a munkaerőpiacon várhatóan jelentős keresletet indukál majd – véli a Makronóm Intézet elemzője.

2024. október 25. 11:31
null

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője.

A magasabb statisztikai megbízhatósággal rendelkező háromhavi mozgóátlag alapján a foglalkoztatottak száma az idei harmadik negyedévben összességében megegyezett a megelőző évi szintjével, miközben a szezonálisan kiigazított adatok alapján a második negyedévhez képest kismértékű, 16 ezer fős csökkenést mutatnak az adatok.

Éves bázison az látható, hogy a hazai elsődleges munkaerőpiacon még nőtt a foglalkoztatás, 10 ezer fővel, amely viszont a felmérés statisztikai hibahatárán belül van, és itt is elsősorban a korábbi hónapok növekedésének áthúzódó hatása jelenik meg. A magyarországi háztartásban élő, ám külföldi telephelyen dolgozók száma ezzel szemben stagnált éves alapon és az elmúlt hónapok adatait vizsgálva is. Nagyobb mértékű csökkenés a közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók számában következett be.

A foglalkoztatással szemben fokozódott az aktivitás, éves alapon több mint 25 ezer fővel nőtt a munkaerőpiacon álláskeresőként vagy foglalkoztatottként megjelenők száma a harmadik negyedévben – elsősorban a nők aktivitása emelkedett –, miközben a szezonálisan kiigazított adatok itt is kismértékű csökkenést mutatnak a második negyedévhez viszonyítva. Az aktivitás foglalkoztatásnál gyorsabb bővülése eredményezte azt, hogy a harmadik negyedévben ismét 4,6 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta.

A munkanélküliségi ráta növekedése mögött tehát nem az állásvesztések megugrása húzódik meg, hanem a munkaerő-kínálat növekedése. 

 

Erre utal az is, hogy a harmadik negyedévben a foglalkoztatottak közül közel 200 ezren egy évvel korábban önbevallás alapján inaktívak voltak, miközben egy évvel ezelőtt a számuk több mint 40 százalékkal alacsonyabb volt.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségből foglalkoztatásba lépők száma nem változott egy év alatt, 110 ezer fő körül alakult, és a foglalkoztatásból munkanélkülivé váltak száma sem módosult, 70 ezer fő alatt stagnált. Vagyis azt láthatjuk a hazai munkaerőpiacon, hogy 

a munkaerő-kereslet lassulásával párhuzamosan egyre többen lépnek ki az inaktivitásból, a legnagyobb arányban közvetlenül a foglalkoztatásba, ennek köszönhetően az állásvesztettek, valamint a hosszabb ideje munkanélküliek csak nehezebben tudnak elhelyezkedni. 

 

Ez pedig a munkanélküliségi ráta emelkedésében csapódik le.

Mi várható ez év végéig?

Várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma az idei év végéig a jelenlegi szintje körül alakulhat, esetleg csak kismértékben változhat. 

Jövőre kezdhet el ismét emelkedni a foglalkoztatás a gazdasági növekedés dinamizálódásával, illetve a folyamatban lévő nagyberuházások termőre fordulásával, amely érdemi munkaerő-keresletet generálhat a gazdaságban, orvosolva a fent bemutatott problémát. 

 

Ugyanakkor a demográfiai folyamatok nyomán egyre nehezebb kínálati oldalról bővíteni a munkaerőpiacot, illetve a bevonható munkaerő körében a képzettségi szint kapcsán is jelentős problémák merülhetnek fel. Ez egyrészről a munkanélküliség fokozódó csökkenésével járhat, előrejelzésünk szerint jövőre éves átlagban is 4 százalék alá mérséklődhet az állástalanok aránya, másrészről meg egyes szakmákban, ágazatokban ismét fokozódhat a munkaerőhiány, amely a bérdinamikának jelenthet újabb támaszt. 

 

 

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó:

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 25. 13:04
A valóságban az "inaktív" és a munkanélküli az jórészt ugyanaz. Csak az állam statisztikáiban nem, hogy a ténylegesnél jóval alacsonyabb munkanélküliségi adatokkal vakíthasson. Az állami foglalkoztatási rendszer nem tudja segíteni az álláskeresőket. Pénzt nem ad a tartós munkanélkülieknek, a szabad állásokról meg nem is tud, mert még maga az állam sem jelenti be a szabad állásait, nemhogy a magáncégek, így álláshoz juttatni sem tudja a regisztrált álláskeresőket. S persze képzés sincsen.
Akitlosz
2024. október 25. 12:57
"A munkanélküliségi ráta növekedése mögött tehát nem az állásvesztések megugrása húzódik meg, hanem a munkaerő-kínálat növekedése. " Ez hülye.
Akitlosz
2024. október 25. 12:55
Az a 4% nem az állástalanok aránya, hanem csupán a regisztrált munkanélkülieké. De eleve úgy van kitalálva a rendszer, hogy ne legyen érdemes regisztrált álláskeresőnek lenni. Pénz nem jár, állást adni nem tud, miközben az álláskeresőnek kerül pénzébe és idejébe az elvárt, ámde hasztalan együttműködés. Az aktív korúak kb. 60%-a gazdaságilag aktív, 4% regisztrált álláskereső. Mit csinál a többi 36%??? Jó részük ténylegesen munkanélküli, csak hivatalosan nem az, hogy ilyen szép, ámde hamis statisztikát villanthasson az állam és a Mandiner.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!