Jövőre is 10 százalék felett nőhetnek a bérek

2024. október 22. 10:22

A 2025-ös évben is két számjegyű ütemben, várhatóan 10,5 százalékkal nőnek a bruttó keresetek – véli a Makronóm Intézet elemzője. Ehhez két dolog szükséges: a sajtóértesülések alapján 12 százalék körül várható minimálbér-emelés, valamint a gazdasági növekedés dinamizálódása a jövő év elejére.

2024. október 22. 10:22

A KSH által frissen közzétett augusztusi bruttó kereseti adat, azaz a 13,1 százalékos növekedés kismértékű lassulást jelent a megelőző hónapokhoz képest, azonban továbbra is kiemelkedő bérdinamikára utal. Ez a lassulás a költségvetési szférához és a nonprofit szektorhoz kötődött, ugyanakkor ezzel együtt is ezen szegmensekben volt a gyorsabb a béremelkedési ütem, 14,4, illetve 15,8 százalékos.  

Az állami szférában a bérnövekedést továbbra is az oktatás húzza, itt augusztusban több mint 26 százalékkal haladta meg az átlagfizetés a megelőző évi szintjét, amelyben az év eleji pedagógusbér-emelés játszotta a legnagyobb szerepet.  

Ezzel szemben a közigazgatásban és az egészségügyi szektorban a megelőző hónaphoz képest érdemi lassulás tapasztalható, de továbbra is gyors, 10 százalék közeli bérnövekedést mutatnak a KSH adatai. Az utóbbi területen a lassulás oka, hogy a tavaly júliusi, 18 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés bekerült a bázisba. Fontos továbbá, hogy mind a költségvetési szférában, mind a nonprofit szektorban, a mediánkereset érdemben gyorsabban nőtt az átlagbérnél, ami azt jelzi, hogy a bérdinamikát elsődlegesen az alacsonyabb keresetek emelése hajtja. 

A vállalkozások körében ezzel szemben 12,5 százalékos bérnövekedést regisztrált a KSH, ami megfelel a megelőző hónapok adatának.  

A versenyszektoron belül viszonylag kiegyenlített a fizetésemelkedési ütem, minden ágazatban 10 százalék feletti bérnövekedés látható,  

ugyanakkor ez az egyetlen szegmens, ahol a mediánbér lassabban emelkedett az átlagjövedelemnél. A versenyszféra bérfolyamataira jellemzően a minimálbér és a garantált bérminimum emelése hat, ugyanakkor fizetésemelések rendszerint év elején vannak, éven belül csak ritkán változik a bérdinamika. 

Hogyan alakulhatnak a bérek idén? 

Várakozásaink szerint a jelenlegi bérnövekedés az év végéig fennmaradhat, csupán decemberben lehet egy kisebb lassulás, köszönhetően a tavaly decemberre előre hozott minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés bázisba kerülésének. A jövő évi bérdinamika mértékét illetően egyrészről a legkisebb fizetések növekedési üteme lesz meghatározó, másrészről pedig a gazdasági kilátások.  

Mi várható 2025-ben? 

Arra számítunk, hogy jövőre is két számjegyű ütemben, 10,5 százalékkal nőnek a bruttó keresetek. Ehhez viszont szükség van két tényezőre. Egyrészt a sajtóban már belengetett 12 százalék körüli minimálbér-emelésre, valamint a garantált bérminimum szintén érdemi növelésére. Másrészt pedig, figyelembe véve, hogy a legtöbb vállalat az év elején emeli a fizetéseket, szükség van a gazdasági növekedés nagyobb lendületre kapcsolására már az év legelején, ami mérsékelné a vállalati szektorban is jelenlévő óvatosságot.  

Megítélésünk szerint a magyar gazdaság képes hosszabb távon is fenntartani a gyors, 10 százalék körüli bérdinamikát, azonban ennek feltétele, hogy a foglalkoztatás gerincét adó hazai kkv-szektor hatékonysága is érdemben javuljon, ebben pedig az elmúlt időszakban bejelentett kormányzati intézkedések komoly segítséget jelenthetnek. 

Kapcsolódó: 

 Címlapfotó: Pixabay

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. október 22. 11:30
10% emelés éveken át 3-4% infláció mellett és MP-nek nem lesz sok mondanivalója. Hacsak nem annyi, hogy balos közgazdászok szerint irreális az 1000€ minimálbér, amit Dr Miniszterelnök szeretne, de reális az MP féle 1 milliós.
jetinyugger
2024. október 22. 10:52
Fent lehet tartani a remek bérdinamikát, de ha infláció plusz termelékenységnövekedés felett lesz tartósan az emelés, akkor bizony infláció lesz annak a különbségéből. Vagyis szintén egy szakmai nulla, amit már Orbántól megszoktunk.
llnnhegyi
2024. október 22. 10:29
Jövőre is hasít a NER! Ez a természete! / MJK ®/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!