Eljött a digitális földesurak kora

2024. október 14. 23:02

Elképesztő erővel, piaci fölényüket minden szinten kihasználva törnek előre a technológiai óriások, mára egyfajta feudális rendszert kiépítve. Ahogy a középkorban a földbirtokosok uralták a termelőeszközöket, úgy modern digitális megfelelőjüket fél tucat vállalat tartja a markában.

2024. október 14. 23:02
New,York,Oct,15:,The,Apple,Store,With,Big,Logo

Nyitókép: Shutterstock 

Santo Martin és Karl Mátyás Grácián írása a Mandiner hetilapban.

A szilícium-völgyi techóriások térnyerése napjainkra hatalmas méreteket öltött: a közel monopolhelyzetben lévő vállalatok uralják a digitális infrastruktúrát, és a használatáért szinte bármekkora díjat felszámolhatnak. A techmonopó­liumok képesek egész piacokat ellenőrizni és alakítani, így a dominanciájuk több területet is érint a mobiltechnológiától az e-kereskedelmen át a felhőalapú számítástechnikáig. A kisebb cégek számára a piacra lépés rendkívül nehézzé vált, mivel a nagyvállalatok sokszor felvásárolják a versenytársakat, csökkentve az innovációt és korlátozva a versenyt. A helyzet kezelésére számos javaslat született a szigorúbb szabályozástól egészen az államosításig, de a valódi megoldás mindmáig várat magára.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!