Zöldátállás: saját magát ünnepli Kína

2024. szeptember 12. 10:23

Az egyik vezető kínai állami portál pár napja öntömjénező hangvétellel közölte a nagyhatalom zöldátállásában elért eredményeit. Ám az önfényezés most talán nem alaptalan.

2024. szeptember 12. 10:23

Kína jelentős előrelépést ért el az energiaátmenet terén az elmúlt évtizedben, több történelmi áttörést elérve a zöld- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiához kapcsolódó fejlesztésekben. Az ország ezek eredményeképpen egy tiszta, sokszínű, biztonságos és rugalmas energiarendszer kiépítése felé halad – áll a csütörtökön közzétett, Kína energiaátmenete című fehér könyvben, amelyet az ottani Államtanács Információs Hivatala (State Council Information Office, SCIO) adott ki, és amelyet a Global Times portál szeptember elején közölt cikke idéz. (A Global Times egy kínai állami irányítás alatt álló médium. Tulajdonosa a People’s Daily [Néplap], amely a Kínai Kommunista Párt [KKP] hivatalos újságja – a szerk.

A dokumentum számos elképesztő adatot sorol fel, amely Kína energiaátmenetének a mérföldköveit dokumentálja, kiemelve az ország kiemelkedő hozzájárulását a globális zöldtörekvésekhez. Például  

tavaly a megújulók által megtermelt elektromos áram Kína összes áramtermelésének közel 40 százalékát tette ki. Emellett az ország szélerőművekből és napelemekből származó termékexportja körülbelül 810 millió tonnával segítette a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését más országokban – csak 2023-ban. 

Az ország energiaátmenete igazi példa lehet  

A portálon közölt állami munkaanyag úgy értékeli, hogy az ázsiai nagyhatalom energiaátmenete példaként szolgálhat, bemutatva egy olyan utat, amely költséghatékony, gazdaságilag megvalósítható és komoly hatással van a globális energiaiparra. „Ez azt is bizonyítja, hogy Kínának a megújuló energiaforrások terén elért kiemelkedő eredményei a folyamatos innovációból és egy teljes ipari láncból fakadnak, nem pedig állami támogatások által hajtott növekedésből, ahogy azt egyes nyugati feltételezések állítják” – értékeli a portál. 

A fehér könyv részletesen kifejti Kína elkötelezettségét a szén-dioxid-kibocsátás terén. Azaz hogy egyfajta „fejlesztő országként” vállalja a felelősségét, és hajlandó együttműködni más államokkal annak érdekében, hogy a globális energiaipari és ellátási láncok stabilak maradjanak, és hogy a „nyitott környezetben” fenntartsák az energiabiztonságot. (Ez a kifejezés válasz arra, hogy előbb az USA, majd az EU védővámokat vetett ki, illetve emelt az elektromos autók, a napelemek és más, zöldátálláshoz szükséges kínai berendezések importjára – a szerk.)  

Történelmi eredmények 

Visszatérve a frissen kiadott fehér könyvre: e szerint Kína gyors ütemben fejleszti a zöldenergiát, és egyre nagyobb arányban használja azt az ország energiamixében.  
Lin Po-csiang, a Hsziameni Egyetem Kínai Energia Gazdasági Kutatóközpontjának igazgatója a Global Timesnak elmondta, hogy az elmúlt évtizedben  

Kína vezette a globális energiaátmenetet, nemcsak az átalakulás gyorsaságában, hanem az újenergia-termelési kapacitás bővítésének az ütemét tekintve is.” 

Erre a lendületre építve az ottani tisztviselők és iparági szakértők azt állítják, hogy Kína mint a világ legnagyobb energiatermelője és persze energiafogyasztója, képes teljesíteni a fő zöldcélját: 2030-ra eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontját, majd 2060-ra a teljes semlegességet.  

Iparági szakértők kiemelik azt is, hogy az ázsiai nagyhatalom sikeres energiaátmeneti folyamata példát mutat a fejlődő országoknak, és újszerű globális modellt állít fel. Egyúttal tanulságul szolgál a fejlettek számára, amelyek a globális energiaválság közepette bizonyos mértékben visszaléptek a klímacéljaiktól – mondta Cao Ho-ping, a Pekingi Egyetem közgazdásza a Global Timesnak.  

A globális energiaátmenet motorja 

Kína zöldenergia-fejlesztése a globális energiaátmenet motorjává vált, az ország újenergia-ipara hozzájárult a globális energiakínálathoz, valamint enyhítette a globális inflációs nyomásokat – áll a jelentésben. A fehér könyv a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva kimondja, hogy  

2014 és 2023 között a nem fosszilis tüzelőanyagok aránya a globális energiafogyasztásban 13,6 százalékról 18,5-re nőtt, amelynek a 45,2 százalékát Kína biztosította. Az elmúlt évtizedben a szélerőműprojektek átlagos költsége 60, a naperőműprojekteké pedig több mint 80 százalékkal csökkent globálisan, nagyrészt az ázsiai ország erőfeszítéseinek köszönhetően.  

A „felesleges kapacitások” sztori csak ürügy a védővámokra 

Elemzők szerint a fehér könyv egyértelműen cáfolja a nyugati kritikákat, amelyek az ország újenergia-iparát állami támogatásokkal vádolják. „Ez világosan megmutatja, hogy a Kínára ráragasztott »felesleges túlkapacitások a zöldiparban« címke a nyugati országok hegemón gondolkodásából ered, és nem felel meg a valóságnak” – mondta Cao.  

Lin hozzátette, hogy a nyugati országoknak ez egy figyelmeztetés, hiszen Kína zöldenergiával kapcsolatos exportcikkeire tervezett, illetve már kivetett vámok kapcsán aláhúzza: inkább ürügynek gondolja a védővámokkal kapcsolatos döntést. A Nyugatnak tehát figyelmeztetés, hogy az ilyen gazdasági kérdések politikai eszközként történő használata – idézzük – „jelentősen akadályozza a globális zöldátmenetet, lassítja az energiastruktúra optimalizálását és késlelteti a klímaváltozás elleni erőfeszítéseket”.  

A fehér könyv hangsúlyozza azt is, hogy Kína ellenzi az egyoldalúságot és a protekcionizmust, valamint elutasítja a „leválasztás” effajta politikáját. Végezetül pedig felszólítja a nagyhatalmakat, hogy „fókuszáljanak a föld és az emberiség jövőjére, illetve felelősségteljesen cselekedjenek a globális energiabiztonság biztosítása, a zöldfejlesztés elősegítése és a piaci rend fenntartása érdekében”.

(Forrás: Global Times)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Wikimedia Commons/Makoto Lin / Office of the President (中華民國總統府)

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 12. 14:58
ha valaki kételkedik még hogy a világ vezető hatalma Kína akkor ezek a számok egyértelművé teszik. Az olaj és az USA kora leáldozóban van és azért vergődnek hogy a hadi fölényükkel megrettentsenek mindenkit. De mint látjuk az is már csak faszméregetés.
2024. szeptember 12. 11:42 Szerkesztve
Kína gazdasági ugrása eszméletlenül nagy. Talán csak a dél-koreai ér fel hozzá nagyságrendben, de még ők sem igazán, mert a társadalomban viszont maradtak vissza félfeudális jellegű sajátosságok...
Anomander
2024. szeptember 12. 11:40
A baszott sok szénerőmű meg csak látszat.
jobbrafel
2024. szeptember 12. 11:29
Ez van, amikor egyesek észszerűtlenül pofáznak (német sötétzöldek), mások meg észszerűen dolgoznak (kínaiak). Előbbiek a zöld átállás jegyében bezáratják összes atomerőművüket, aztán a francia atomerőművekből származó áramot importálják, valamint újraindítanak egy csomó szénnel működő hőerőművet. A kínaiak meg nem vacakolnak ilyen-olyan, csak kárt okozó zöld egyezményekkel, kárt okozó zöld megszorításokkal, hanem úgy csinálják, hogy jó legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!