Újabb pofon Brüsszelnek: Törökország csatlakozni fog a BRICS-hez

2024. szeptember 02. 17:48

Törökország 2005 óta tárgyal az uniós csatlakozásról. Erdoğan most úgy döntött, nem vár tovább: kihasználja a világrend várható átalakulását, és inkább a globális dél felé tekint. BRICS-tagsága alaposan felbolygatja majd az amúgy is villámgyorsan változó geopolitikai viszonyokat.

2024. szeptember 02. 17:48
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Törökország hivatalosan is kérte felvételét a feltörekvő piaci országokból álló BRICS-csoportba. Recep Tayyip Erdoğan elnök szerint a geopolitikai súlypont egyre inkább eltolódik a fejlett államoktól, Törökország pedig minden oldallal a lehető legjobb kapcsolatot kívánja ápolni a születőben lévő multipoláris világrendben. A BRICS-tagság mellett természetesen továbbra is ellátja a NATO-kötelezettségeit, amely az ország geopolitikai kulcsszerepe miatt az elmúlt esztendőkben egyre inkább felértékelődött. 

Ez azonban nem csak az Észak-atlanti Szerződés vonatkozásában igaz. Az Európát és Ázsiát a szó szoros értelmében összekötő Törökország azzal, hogy csatlakozik az Oroszország, Kína, Brazília és India alapította gazdasági tömbhöz (az első, Dél-Afrikával való bővítés óta Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Egyiptom is tagja), felbecsülhetetlen előnyhöz juttatja kereskedelmi vonatkozásban a BRICS-államokat. Brüsszel valóban foghatja a fejét: a lépéssel Ankara gyakorlatilag feladta a meddő, 2005 óta tartó tárgyalásokat az európai uniós tagságról, és geopolitikai befolyását az egyre erősödő BRICS javára fogja kamatoztatni.  

Kint a bárány, kint a farkas 

Az ukrajnai háború és a szankciós politika egyre inkább perifériára sodorta Törökországot, amely a Washington által irányított európai államok nyomása ellenére nem volt hajlandó sem politikai, sem kereskedelmi blokádot hirdetni Moszkva ellen: ugyanakkor a BRICS is – különösen Oroszország – némi távolságtartással fogadja a közeledést. A török csatlakozás már júniusban is téma volt, amikor a BRICS-külügyminiszterek Nyizsnyij Novgorodban gyűltek össze, hogy többek között az újabb bővítési lehetőségekről tárgyaljanak. A klubtagságiért sorban álló mintegy 30 nemzet között Törökország speciális helyet foglal el: 

a többi jelöltnél sokkal szorosabban működik együtt az euroatlanti közösséggel, a NATO-rendszeren belüli geopolitikai kulcspozíciója pedig nemcsak a Nyugatot tölti el némi aggodalommal, hanem a NATO-val (saját szavai szerint) de facto háborúban álló Oroszországot is.  

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor úgy nyilatkozott: a BRICS struktúrája nem viselné el a hirtelen és nagyarányú bővítést, ezért kiépítik az úgynevezett partnerországi rendszert. Ez egy olyan együttműködési forma, amely mintegy előszobája a csatlakozásnak – a felvételét kérő, és azt a későbbiekben valószínűleg el is nyerő ország itt ismerkedhet meg a szervezet struktúrájával és részletes együttműködési modelljével. Az biztos, hogy Törökország nem marad húsz évig az előszobában, nem úgy, mint az EU-nál, még az is meglepő lenne, ha egy évnél tovább kellene ott lennie. 

BRICS-jackpot 

Amennyiben a jövő hónapban még nem is fogadják el a török csatlakozási szándékot, minden bizonnyal kinyitják előtte az ajtót, és hamarosan beléphet a globális dél elitklubjába. A BRICS-nek ugyanis valóságos főnyeremény lenne a török tagság: egy szoros gazdasági együttműködés azzal az országgal, amely összeköti a keleti és a nyugati gazdaságokat, felbecsülhetetlen értékű a szankciókkal, protekcionista intézkedésekkel, büntetővámokkal és a globális kereskedelmi háború ígéretével sújtott időkben. Márpedig a török elnök éppen ezt kínálja, kezdve azzal, hogy az oroszországi és a közép-ázsiai földgáz-kereskedelem központjává és legfőbb elosztóhelyévé válik. Nem mellesleg: 

Ankara vámunióban áll az EU-val, ez pedig mindennél többet jelenthet Kína számára. Cserébe a BRICS segít felpörgetni majd a tagok beruházásait Törökországban. 

Erdoğan jó érzékkel vette észre, hogy az EU-tagság – túlzottan is pragmatikus hozzáállása miatt – végleg elúszott, ezzel egy időben azonban azt is, hogy az új, önmagát hangsúlyosan nem a G7 vagy a Nyugat ellenében definiáló (valójában a saját geopolitikai súlyát is GDP-ben mérő) gazdasági tömb falában éppen a török tégla számára van egy rés. Ahogyan fogalmazott: „Törökország akkor válhat erős, virágzó és tekintélyes országgá, ha egyszerre javítja a kapcsolatait a Kelettel és a Nyugattal. Minden más csak árt neki”

A BRICS-csúcs az idén orosz elnökség alatt október végén lesz Kazanyban. A legfontosabb napirendi pontok a dedollarizációs törekvések és a bővítési lehetőségek lesznek. Az asztalnál vendégként ott fog ülni az az Azerbajdzsán is, amelynek a geopolitikai szerepe legalább olyan hangsúlyossá vált, mint Törökországé. Bár a bővítés kérdésében Kínának van a legerősebb szava, nem valószínű, hogy kikosarazna két ennyire fontos kérőt. Azerbajdzsán és Törökország csatlakozása gyakorlatilag biztos, a kérdés egyedül a pontos időponttal kapcsolatban merülhet fel. Brüsszel addig is előre felmérheti a várható károkat: húsz év alatt nem engedte be Törökországot az Európai Unióba – a lehetőség immár végleg elúszott. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Nedim Enginsoy / MTI/MTVA 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 03. 20:05
Ki nem szarja le a Szardogánt? 🤷‍♂️
..--..
2024. szeptember 03. 09:14
-zsoltkom- " Törökország csatlakozni fog a BRICS-he (...) kiépítik az úgynevezett partnerországi rendszert. Ez egy olyan együttműködési forma, amely mintegy előszobája a csatlakozásnak" Oké, Erdogant megint szobáztatják, most megint számolhatja, hogy mennyi ideig. Pontosan olyan bizonytalan a helyzet, amennyire a Mandiner a "későbbiekben valószínűleg" szavakat használja a "biztos" szó mellett. A török vendégmunkások pedig majd a valószínűleg bizonyosságú tagsággal, az oroszokhoz utaznak (még Németországból is) dolgozni. Elkezdődik a nyugati országok gazdasági menekültjeinek vándorlása a törökökhöz... meg az oroszokhoz. Az angliai pakisztáni, indiai kolónia írmagostul költözik a BRICS-országokba. Annyira örömmel, hogy Orbánnék is kedvet kapnak és a Fidesz 2/3 megszavazza a Fidesz népének exoduszát a gazdasági kánaán eme országaiba. Nyugodtan vihetik a kultúrájukat is... még maguk mellé is temethetik, amikor elérkezett az idő.
2024. szeptember 03. 05:20 Szerkesztve
Törökország BRICS-hez való csatlakozása kijelentő módban közölve álhír. Eleve a BRICS-ben határozatlan ideig felvételi zárlat van. Másrészt NATO tag országot, báránybőrbe bújt farkast nem fognak sietni fölvenni. A NATO lényegében az USA meghosszabbított pörölye. De a politikai tartózkodást indokolja Törökország kétkulacsos politikája is mint pl az ukránok és izraeliek felfegyverzése. Gazdaságilag meg minden potenciálja ellenére Törökország egy szünni nem akaró csődtömeg. Mi hasznot hozna a BRICS-nek?
lauderstenonis-2
2024. szeptember 02. 23:40
Brüsszel leszarja. Vicces ez a BRICS legendárium. A BRICS egy beruházási bank és egy sanghaji felhőkarcoló. Ennél egy centivel sem több. És évente egyszer találkoznak a tagországok vezetői, hogy fontosnak érezhessék magukat. Eddig egy közös projektjük lett volna a tagoknak: 2012-ben eldöntötték, hogy közös tenger alatti kommunikációs kábelrendszert építenek. 12 év alatt nem jutottak el odáig, hogy az építést elkezdjék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!