Lépéskényszerben Amerika: lassuló munkaerőpiac, jöhet a kamatcsökkentés

2024. szeptember 06. 16:17

Az USA munkaerőpiaca augusztusban is a vártnál gyengébben teljesített, és az előző két hónap adataival együtt komoly problémák rajzolódnak ki. Ez egyre inkább arra utal, hogy a Fed túl sokáig késlekedett a kamatcsökkentésekkel, miközben az infláció elleni harcot helyezte előtérbe, ami súlyos munkaerőpiaci következményekkel járt.

2024. szeptember 06. 16:17

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Szeptember 6-án, péntek délután publikálta az amerikai statisztikai hivatal (Bureau of Labor Statistics, BLS) a hét legjobban várt makrogazdasági adatát, az augusztusi foglalkoztatotti létszámot. Az év nyolcadik hónapjában a hivatal előzetes adatai alapján 142 ezer nem mezőgazdasági álláshely jött létre az USA-ban, amely elmarad az elemzők által várt 164 ezres bővüléstől, és jelentős lassulást jelent az elmúlt 12 hónap 202 ezres havi átlagos növekedési üteméhez képest. 

Még kedvezőtlenebb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy a BLS az elmúlt kéthavi adatokat is lefelé korrigálta, a júniusit jelentősen, 61 ezer fővel, míg a júliusit 25 ezerrel. A kéthavi adat ezzel a statisztikai hibahatár alá került, ami a foglalkoztatotti felmérés keretében 130 ezer fő, és ha ennél kisebb mértékben emelkedik vagy csökken a foglalkoztatottak száma egy hónap alatt, akkor nem beszélhetünk szignifikáns változásról. Vagyis lényegében az elmúlt három hónapból kettőben stagnált a foglalkoztatás az USA-ban, de az augusztusi adat sem túl acélos. Ehhez képest sovány vigasz csupán, hogy a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 4,2 százalékot tett ki, kismértékben a júliusi szintje alatt. 

Mi várható ezek után? 

A mai adatok megerősítik azon vélekedéseket, hogy az USA munkaerőpiaca jelentősen lelassult. A várakozásoktól elmaradó bővülés a magánszektornak volt köszönhető, itt a várt 139 ezer helyett a vállalatok csak 118 ezer nem mezőgazdasági munkahelyet teremtettek. Az Egyesült Államok gazdaságát erőteljesen visszafogja a Fed által alkalmazott szigorú kamatpolitika, amelynek célja az infláció letörése volt, ugyanakkor a jegybank az inflációs céljának üldözése közben háttérbe szorította a másik célját, a teljes foglalkoztatás fenntartását. 

A mai adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a Fed túlzottan sokáig kivárt a kamatcsökkentésekkel, és ez jelentős munkaerőpiaci áldozatot követelt. 

Ebben a tekintetben ugyanakkor nem volt könnyű dolga a Fednek, a BLS statisztikai felmérései kapcsán az utóbbi időszakban több ellentmondás is napvilágot látott. A szokásos éves felülvizsgálat során jelentősen, több mint 800 ezer fővel, 0,5 százalékkal lejjebb korrigálták a foglalkoztatotti létszámot, de az elmúlt egy-másfél évben is megfigyelhető volt, hogy a kedvező havi munkaerőpiaci adatokat a rákövetkező két hónap során a felülvizsgálatok körében érdemben visszavágták. Ez pedig számottevően erodálhatja a statisztikába vetett piaci bizalmat, és ez hosszabb távon jelentős negatív hatásokkal, piaci bizalomvesztéssel járhat. 

A mai adat azért is volt kiemelten fontos, mert kevesebb mint két hét múlva, szeptember 17–18-án tartja kamatdöntő ülését a Fed, és 

habár a kamatvágás biztos, ezt Jerome Powell a Jackson Hole-i konferencián tartott beszédében már bejelentette, hogy a kamatvágás mértéke továbbra is kérdéses, illetve a szeptember utáni kamatpályára sem érkezett még egyértelmű utalás a jegybanktól.

A munkanélküliségi adatok megjelenését megelőzően a piaci árazások alapján a befektetők 41 százalékos esélyt adtak az 50 és 59 százalékost a 25 bázispontos kamatvágásnak. Csupán fél órával az adatközlést követően e két lehetőség megfordult. A devizapiacokon ugyanakkor nem okozott jelentős elmozdulást az adat, az euró csak átmenetileg tudott erősödni a dollár ellenében. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 06. 20:45
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
soilgyuri
2024. szeptember 06. 18:04
Aha. Ma is összeomlik a Nyugat. Értjük. Köszönjük.
Akitlosz
2024. szeptember 06. 18:01
A jegybanknak nem dolga a munkaerőpiac. Ellenben a pénz értékének a megőrzése a legeslegfontosabb dolga. Lenne.
Dixtroy
2024. szeptember 06. 17:17
"142 ezer nem mezőgazdasági álláshely jött létre az USA-ban, amely elmarad az elemzők által várt 164 ezres bővüléstől" A hiányt az ai pótolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!