Íme a világ szélenergia-gigászai

2024. szeptember 28. 20:44

Igen, ezen a listán is Kína vezet. Ebben semmi meglepő nincs, a megdöbbentő inkább az, hogy mennyivel.

2024. szeptember 28. 20:44
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A szélerőművek tavaly rekordot döntöttek, és a globális energiatermelés 30 százalékáért feleltek. Kína továbbra is verhetetlen, gyakorlatilag az egész világot a hátán cipeli a megújuló energiák kapacitásnövelésének vonatkozásában. A szélenergia tekintetében a globális termelés 66 százalékát szállította, és minden valószínűség szerint eléri kitűzött célját: 2030-ra megháromszorozza a szél- és naperőművek számát.  

Hszi Csin-ping 2020-ban azt a vállalást tette, hogy 2030 előtt országa eléri a károsanyag-kibocsátási csúcspontot, 2060-ra pedig nettó zéró kibocsátóvá válik. A dolgok sokkal jobban mennek Kínában, mint azt tervezni merte, az adatok alapján ugyanis már az idén bekövetkezik a kibocsátási csúcs, vagyis Peking hat évvel megelőzte önmagát. 

Az elnök kalkulációi szerint az évtized végére 1200 gigawatt energia már csak a nap- és szélerőművekből származott volna – ehhez képest tavaly év végére elérte az 1050-et, az idén pedig átlépi az 1300-at.  

A Visual Capitalist ábrája a tizenöt legnagyobb szélenergia-kapacitással büszkélkedő országot emeli ki az Energy Institute Statistical Review of World Energy 2024 jelentésének adatai alapján. A megawattban megadott adatok a szárazföldi és a tengeri turbinák termelését egyaránt figyelembe veszik. A százalékos jelölés az évenkénti átlagkapacitás növelését jelzi 2013 óta.  

 

Kína annyira vezet a megújulók területén, hogy 441 895 megawattos kapacitásával majdnem a háromszorosát produkálta a második helyen álló Egyesült Államokénak. Tízéves bontásban ez azt jelenti, hogy 2013 óta évente 19,1 százalékkal növelte a teljesítményét.  

A legmagasabb növekedés Brazíliához köthető: bár a hetedik a sorban, az évi átlagos 29,5 százalékos bővülés bámulatra méltó. Hozzá kell tenni: a brazil megújulóenergia-iparban aktívan részt vesznek a kínai befektetők, a kormány pedig cseppet sem bánja ezt, sőt: ösztönzőket kínál a külföldi vállalatoknak, ezzel is siettetve a további bővülést.  

Az Egyesült Államok jócskán lemaradt Kína mögött, ám tíz év alatt így is sikerült megdupláznia a szélenergia-kapacitását, hat államában pedig a szél már az elektromos energia egyharmadát biztosítja. Európa sem panaszkodhat: Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Svédország egyaránt az első tízben van, sőt: a tizenötödik helyre feljött Lengyelország is, amely egy évtized alatt 10,5 százalékkal tudta növelni a kapacitását.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Pexels 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 28. 20:57 Szerkesztve
A globális energia termelés 30%-át adták? Az év melyik napján 12-18,5 percig? Ez a névleges termelésük volt, vagy valóban felhasznált elektromosság? A megújulók aranya globálisan kb 3%… a fosszilis energia felhasználás növekszik, a szélkerék farmok 10-12 év múlva veszélyes hulladékként végzi. Csak az alapozásához felhasznált beton mennyisége sokszor több káros anyag kibocsátással jár, mint amennyit megtakarít a szélkerék….
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 20:45
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­­k­e­l­­­d­­ ­a­­ ­s­­z­e­x­­i­­ ­­p­­u­n­­­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!