Fegyverek okozzák a legtöbb halálesetet a gyermekek körében Amerikában

2024. szeptember 11. 12:16

A fegyveres erőszak immár az autóbaleseteket is megelőzve vezető haláleset az amerikai gyermekek és tinédzserek körében.

2024. szeptember 11. 12:16
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

Az Egyesült Államokban élő gyermekek és tinédzserek számára 2020 óta a fegyverek okozta haláleset az első, megelőzve az addig vezető autóbaleseteket.  

A legfrissebb adatok szerint 2022-ben a gyermekhalálozások 18 százalékát a lőfegyverek okozták.  

Ez több mint 3500 fiatal életét jelentette, ami nagyjából öt haláleset 100 ezer gyermekre vetítve. Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) Wonder adatbázisából származó adatok megdöbbentő különbséget mutatnak az Egyesült Államok és más országok között.  

A lőfegyverek egyetlen más fejlett országban sem tartoznak a gyermekhalálozás első négy oka közé.  

A fegyveres erőszak már 2024 első hónapjaiban is megjelent az iskolákban. A legutóbbi tragédia a Georgia állambeli Winder városában található Apalachee High Schoolban történt, ahol egy lövöldözés során két diák és két tanár vesztette életét. Ez volt az idei év 45. iskolai lövöldözése, és a leghalálosabb a 2023. márciusi, a Tennessee állambeli Nashville-ben lévő The Covenant Schoolban történt mészárlás óta. 

A fegyveres támadások nemcsak az iskolákban, hanem az otthonokban, a közösségi helyeken és a nyilvános rendezvényeken is egyre gyakoribbak. Mindezek ellenére a fegyvertartási törvények szigorítása körüli vita továbbra is megosztja az amerikai társadalmat. Szakértők szerint a hatékony szabályozás hiánya és a fegyverek széles körű hozzáférhetősége az egyik fő oka annak, hogy az ilyen tragédiák egyre gyakoribbak az országban. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. szeptember 11. 19:48
A propagandista szerint 3500 gyerek halt meg 1 év alatt lőfegyver által, amit saját maga által szerkesztett diagrammal "igazol". Linket, elérhetőséget az állításaihoz nem ad. Dezinformáció.
Ergit
2024. szeptember 11. 18:00
Szégyen és döbbenet! Viszont a grafikonon a mérgezések száma is nagyon megnőtt!!!!
I_Isti
2024. szeptember 11. 17:54
Hát nem. A vezető halálok: az abortusz.
kokrowatz-0
2024. szeptember 11. 17:17
republikánus vívmány. trump is támogatja, mint a füvet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!