Az EU-s autógyártás gondjai érezhetők a friss hazai adatokból

2024. szeptember 06. 14:25

A magyar ipart is nagyban meghatározó német gazdaság a kilábalás jeleit mutatja a megrendelések terén. Azonban a friss KSH-adatok alapján a hazai termelési számokban még nem látjuk ezt a fordulatot, főként az autógyártás visszaesése miatt. A hazai ipar akkor találhat gyorsan magára, ha a külső és belső kereslet is tovább élénkül.

2024. szeptember 06. 14:25

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Az ipari termelés adatai júliusban is jelentős visszaesést mutattak. Kiszűrve a kettővel több munkanap okozta torzítást, az ágazat termelése éves alapon 6,3 százalékkal zsugorodott. Ugyanakkor pozitívan értékelhetjük, hogy havi bázison nem mérséklődött az ágazat teljesítménye. 

Német gondok, magyar fájdalmak 

Az ipar esetében a problémát továbbra is a külső kereslet gyengélkedése jelenti. A jelentős mértékben exportra termelő hazai kapacitások nagyon szorosan kötődnek az európai uniós, különösen a német konjunktúrához. A német ipar viszont hosszabb ideje érdemi problémákkal küzd: az orosz–ukrán háború nyomán bevezetett szankciós politika felnyomta az energiaárakat, ami számottevően rontotta a német vállalatok nemzetközi versenyképességét a világpiacon, így pedig a magyarországi beszállítókra is kedvezőtlen hatást gyakorolt. 

Emellett az európai gyárak a technológiai versenyben is jelentős lemaradásba kerültek például az amerikai vagy kínai vállalatokkal szemben, miközben az állami támogatásokhoz is sokkal szűkebb körben férnek hozzá.  

A hazai ipar fellendülését ezenfelül a belső kereslet korábban vártnál lassabb helyreállása is hátráltatja, ami a háztartások óvatossági motívumának tartós fennmaradására és a költési hajlandóság csökkenésére vezethető vissza. 

Friss német trendek 

Vegyes hírek érkeztek legfontosabb külpiacunkról, a német iparból. Júliusban az elemzők által várt 1,6 százalékos mérséklődéssel szemben havi bázison 2,9 százalékkal nőttek a német ipar új rendelései. Ez már a második hónap volt a sorban – a júniusi 4,6 százalékos bővülés után –, amikor jelentős emelkedést mutattak az új rendelések. Óvatosságra intő jel ugyanakkor, hogy a júliusi bővülés döntő részben a nagy rendeléseknek köszönhető, viszont a rendelésadatok még ezek kiszűrésével is emelkedést mutatnak Németországban.  

A termelési adatokban azonban egyelőre nem jelenik meg a megrendeléseknél folyamatban lévő fordulat, itt a volumen júliusban – alulmúlva az elemzői várakozásokat – 2,4 százalékkal maradt el a júniusitól, ami részben a gyorsabb júniusi bővülés korrekciójának is tekinthető. Ezt támasztja alá, hogy pont azon ágazatokban (pl. autógyártás) volt nagyobb visszaesés, amelyek a megelőző hónapban húzták a termelést. 

Mi várható a következő hónapokban? 

A német gazdaságból érkező hírek tehát továbbra sem oldják a hazai ipar kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságot. A következő hónapok adatai kiemelten fontosak lesznek, hogy a német rendelések elmúlt hetekben tapasztalt, minap közzétett bővülése megjelenik-e a magyar termelési adatokban is, ami az itthon működő vállalatok számára is keresletnövekedést eredményezne.  

Vannak ugyanakkor jelei annak, hogy a német gazdaságpolitikában fordulat kezdődött. Erre utal a minap bejelentett elektromosautó-vásárlási támogatási program a cégek részére, amely a múlt év végén kivezetett felhívás helyére lépne. Viszont a tervezett keret érdemben elmarad annak volumenétől, így az ágazat problémáit önmagában nem tudja orvosolni, további támogatásokra is szükség lenne a fellendüléshez.  

Amennyiben a külső keresletben tartós fordulat lenne az év hátralévő részében, és a belső kereslet is tovább élénkülne, az a szabad ipari kapacitások nyomán már rövid távon érdemi növekedési többletet gerjesztene a magyar gazdaságban. 

Ezt is ajánljuk:

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. szeptember 07. 23:41
"a német gazdaságpolitikában fordulat kezdődött. Erre utal a minap bejelentett elektromosautó-vásárlási támogatási program a cégek részére, amely a múlt év végén kivezetett felhívás helyére lépne. Viszont a tervezett keret érdemben elmarad annak volumenétől, így az ágazat problémáit önmagában nem tudja orvosolni" Az elektromos autózás ész nélkül nyomatása maga a probléma, így ezzel nem fognak tudni semmit orvosolni.
B_kanya
2024. szeptember 07. 10:46
"Bastyaelvtars 2024. szeptember 06. 16:38 • Szerkesztve B kanya Ejj retkes, már igazán megtanulhattad volna h kozgazdasagi témában ne vitatkozz egy napelemszociologussal mert mindig rabaszol. "Mo. jelentős, 15 helyes visszaesése a versenyképességi rangsorban több tényezőnek tudható be. Az IMD elemzése rámutatott, hogy a legnagyobb problémák a államháztartás hiánya, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiányosságai, valamint a magas államadósság voltak." Hehe, nem szophatsz le: www.ksh.hu/stadat_files/gsz/hu/gsz0039.html Akarunk az államadósságról meg a háztartások pénzügyi vagyonáról is beszélni? :)))
herden100
2024. szeptember 06. 20:55
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Bastyaelvtars
2024. szeptember 06. 16:38 Szerkesztve
B kanya Ejj retkes, már igazán megtanulhattad volna h kozgazdasagi témában ne vitatkozz egy napelemszociologussal mert mindig rabaszol. "Mo. jelentős, 15 helyes visszaesése a versenyképességi rangsorban több tényezőnek tudható be. Az IMD elemzése rámutatott, hogy a legnagyobb problémák a államháztartás hiánya, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiányosságai, valamint a magas államadósság voltak. Ezek rontották a kormányzat hatékonyságát. Az alacsony hozzáadott értéket teremtő iparágak támogatása és a tudásalapú beruházások hiánya szintén gyengítette az ország hosszú távú versenyképességét. Az oktatás, az egészségügy területén is gyenge eredményeket ért el Mo. Ez további visszaesést eredményezett. Az oktatás és a munkaerőképzés szintje alatt marad a régiós versenytársakhoz képest, míg a munkaerőtartalékok kimerültek, és az ázsiai tőkebefektetések is alacsony hozzáadott értékű ágazatokra koncentrálnak." Értem én hogy nincs benned semmi szegyenerzet, de bmeg évek óta csak szopsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!