Friss kutatás: a fiúk legyintenek, a lányok viszont aggódnak a klímaváltozás kapcsán

2024. augusztus 12. 12:19

A University College London (UCL) felmérése szerint a diákok mindössze 31 százaléka lát karrierlehetőséget a klímaváltozás és a fenntarthatóság tanulmányozásában, valamint csupán 17 százalékuk érdeklődik egy ilyen pálya iránt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 11–14 éves lányok 44, míg a fiúk csupán 27 százaléka aggódik a klímaváltozás miatt.

2024. augusztus 12. 12:19

Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet a University College London (UCL) szakemberei végeztek, arra mutatott rá, hogy a lányok sokkal nagyobb mértékben aggódnak a klímaváltozás miatt. Nézzük a részleteket! 

Az angliai iskolákban 11 és 14 év közötti diákok körében végzett felmérés szerint 

a lányok 44 százaléka gyakran aggodalommal tekint a jövőre, míg a fiúk esetében ez az arány csupán 27 százalék.

 A kutatás azt is feltárta, hogy az alacsonyabb jövedelmű családokból származó tanulók kevésbé élvezik a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek megszerzését. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy az iskoláknak fontosabb szerepet kellene vállalniuk abban, hogy támogassák a diákokat a környezetvédelmi karrierek felfedezésében és a fenntarthatóság oktatásában. 

Érezhető az aggodalom, de inkább a lányok körében 

A UCL tanulmánya szerint az alacsonyabb társadalmi rétegekből származó gyerekek kevésbé érdeklődnek a klímaváltozással kapcsolatos oktatás iránt, mint tehetősebb társaik. A kutatók a tanulmányban megjegyzik, hogy ezek az eredmények aláhúzzák a különbségeket az oktatás hozzáférhetőségében és annak hatékonyságában. A felmérés adatai szerint a diákok 36 százaléka rendszeresen, további 50 százalék azt állította, hogy kissé aggódik amiatt, hogy milyen lesz a világ.  

Amikor arra kérdezték rá, hogy a klímaváltozás milyen érzelmeket vált ki belőlük, a diákok 53 százaléka vallotta be, hogy szorongást érez.  

A kutatás szerint mindössze 16 százalékuk gondolja úgy, hogy a felnőttek eleget tesznek a környezet védelme érdekében. Nicola Walshe professzor, a UCL Klímaváltozás és Fenntarthatósági Oktatási Központjának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon kevés alapos ismeret áll rendelkezésre a diákok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteiről. Szerinte ezek az eredmények alapvetően fontos bizonyítékot nyújtanak ahhoz, hogy jobban támogassák az iskolákat és a tanárokat.  

Nem vonzó a zöldkarrier 

A UCL szakemberei 30 angliai iskola 2429 főnyi, 11 és 14 év közötti diákját kérdezték meg az idén március és május között. Az adatok feldolgozása nemrég készült el, és a jelentés rávilágított arra, hogy az iskolákban nem megfelelő a klímaváltozással kapcsolatos karrierlehetőségekkel való foglalkozás.

A felmérés szerint a diákok mindössze 31 százaléka gondolja úgy, hogy a klímaváltozás és a fenntarthatóság tanulmányozása karrierlehetőségeket nyújthat, és még kevesebben, mindössze 17 százalékuk érdeklődött egy fenntarthatósággal kapcsolatos karrierút iránt.  

Mi több, a kevésbé jómódúak körében csupán 14 százalék lát zöldkarrierutat maga előtt. 

Kimennének a természetbe 

A diákok ugyanakkor jelezték, hogy szívesen tanulnának többet a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról, különösen, ha ez több időt jelentene a természetben. Ugyanakkor jelentős nemi különbségek is megfigyelhetők az érdeklődési területek között. Walshe professzor elmondása szerint a megkérdezett lányok háromnegyede szeretne többet megtudni arról, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja az emberi egészséget és jólétet, míg a fiúknál ez az arány 60 százalék. 
A tanulmány zárásaként a UCL szakemberei hangsúlyozzák, hogy az oktatásnak nagyobb figyelmet kell fordítania a klímaváltozásra és a fenntarthatóságra, hogy kezelni lehessen a tanulók aggodalmait. A jelentés öt javaslatot fogalmaz meg az oktatáspolitikai döntéshozók számára, beleértve a zöld-karrierlehetőségek bővítését és a klímaváltozással kapcsolatos témák integrálását az iskolai tantervbe. 

(Forrás: UCL)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/LUSA/Fernando Veludo

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. augusztus 13. 22:07 Szerkesztve
Oldalkosár: " nincs már értelmes ember a Földön, aki tagadná a nyilvánvalót...." bátorkodtam kérni, hogy tessék szíves lenni blablát mellőzni. Kit tekint értelmes embernek? Nobel-díjasok megfelelnek?
Oldalkosár
2024. augusztus 13. 15:22 Szerkesztve
.lendvaiildiko 2024. augusztus 13. 07:46 "A sok aggódónak azt ajánlom, hagyja ott a városi buborék környezetet, éljen vidéken, tanyákon, fogjon kapát, kaszát, tartson állatokat s rögtön észre tér" Igen, attól majd nem fog szenvedni, ha kaszát ragad. Meg 4 millió munkavállaló éljen meg a mezőgazdaságból! Vissza még az iparosodás előtti korba! Amúgy meg a városlakók aránya kb. 70% Magyarországon. Ennyi embert basznál ki falura, tanyára? Összeérnének a települések, annyi új ház kéne. Te ostoba vidéki suttyó.
Oldalkosár
2024. augusztus 13. 15:11 Szerkesztve
falcatus-2 2024. augusztus 13. 15:01 Én magam öt éven keresztül tanultam az egyetemen éghajlattant, környezeti klimatológiát, éghajlati rekonstrukciót geolológiai módszerekkel. De ez nem számít. Nem vagyok szakmabeli. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy nincs már értelmes ember a Földön, aki tagadná a nyilvánvalót. És akkor idejönnek a pörköltszaftos atlétatrikós büszke nemzeti idióták, a Mandiner minden időjárással kapcsolatos cikkei alá odafosó hülyéi és tagadják a nyilvánvalót. KÖZTÜK FALCATUS-2, A BÜSZKE NEMZETI, AKI KÖP A VILÁG ÉS AZ ORSZÁG NÉPÉNEK SZENVEDÉSÉRE.
falcatus-2
2024. augusztus 13. 15:03
>>oldalkosár Milyen emberi tényezőre gondol? Milyen validált/lektorált adatokkal tudja alátámasztani? Ki hol, mikor, milyen módon hitelesítette? Wikis blabla mellőzendő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!