Bérnövekedés júniusban is: 13,3 százalékkal nőtt az átlagkereset

2024. augusztus 26. 11:37

Habár lassult, de a gyors bérnövekedés júniusban is fennmaradt hazánkban. A bruttó átlagkereset 642 ezer forint volt, a bérdinamika pedig az év végéig kitarthat a Makronóm Intézet elemzője szerint. Kétség a jövő évi emelkedéssel kapcsolatban van, amelyet illetően még sok a bizonytalanság.

2024. augusztus 26. 11:37

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Habár lassult az üteme, júniusban is jelentősen, 13,3 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagfizetése 642 ezer forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 427 ezer, a kedvezményeket figyelembe véve 442 ezer forintot ért el.  

A mediánkereset értéke ennél gyorsabb ütemben, 15,3 százalékkal növekedett, ami arra utal, hogy  

az alacsonyabb keresetűek béremelkedése hajtja nagyobb mértékben az átlagbért. 

A megelőző havinál lassabb bérdinamika a vállalkozásokhoz kötődött, azonban itt is érdemi, 11,4 százalékos volt az átlagbér-emelkedés. Ez az ütem nagyságrendileg megegyezik az áprilisival, vagyis feltehetően a májusi adat lehetett kiugró. Ezt támasztja alá az is, hogy a bérkiáramlás a legnagyobb mértékben a feldolgozóiparban lassult, itt júniusban csak 9,1 százalékkal nőtt az átlagos kereset értéke.  

A feldolgozóiparon kívül egyébként csak az egyik legnagyobb átlagbért kínáló pénzügyi, biztosítási tevékenység ágazatban nem regisztráltak két számjegyű fizetésemelkedést.   

A feldolgozóipar lassabb bérdinamikája mögött a gazdasági nehézségek húzódnak meg, a jelentős részben exportorientált ágazat érdemben megszenvedi legfontosabb külpiacunk, Németország gyengélkedését, ami a vállalatvezetőket óvatosságra inti a béremelések kapcsán is.  

Erre utal az is, hogy a rendszeres, vagyis a prémium és jutalmak nélküli keresetek az átlagbérnél gyorsabb ütemben, 12,0 százalékkal nőttek a versenyszférában, azaz a vállalatok valamennyire spóroltak a jutalmakkal, különjuttatásokkal. A többi piaci ágazat esetében ezzel szemben nagyságrendileg kiegyenlített a fizetésemelkedési ütem, amiben a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 10 százalékos emelése játszik jelentős szerepet, illetve a munkavállalók érdekérvényesítése a béreik reálértékének fenntartása érdekében. 

A költségvetési szférában ezzel szemben nem változott a bérdinamika, a megelőző hónapokhoz hasonló ütemben, 18,8 százalékkal nőtt az átlagkereset értéke, miközben a mediánbéré 26,2 százalékkal emelkedett. Vagyis itt is elsősorban az alacsonyabb keresetűek fizetése nőtt gyorsabb ütemben.   

A költségvetési szférán belül a pedagógus-béremelést, illetve az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztéseit kell kiemelni, de a közigazgatásban is számottevő mértékben, 14,5 százalékkal nőtt az átlagfizetés. 

Júniusban a reálkereset 9,3 százalékos növekedést mutatott. A jövedelmi helyzet javulása ugyanakkor egyelőre nem tükröződik vissza a fogyasztási adatokban, köszönhetően annak, hogy az óvatossági motívum továbbra is erős a háztartások körében, a gazdasági bizonytalanság nyomán jelenleg még a korábban részben felélt megtakarításaikat töltik vissza. 

Várakozásaink szerint az idei év hátralévő részében is fennmaradhat a jelenlegi bérdinamika, tekintve, hogy a vállalatok többsége jellemzően csak évente egyszer, az év első felében emeli a fizetéseket.  

A jövő évi béremelkedés kapcsán ugyanakkor jelentős a bizonytalanság. Azt nagymértékben befolyásolja, hogy milyen mértékben nőnek a legkisebb keresetek, hiszen az a magasabb bérkategóriákra is hatással van  

– itt a vállalatok szempontjából kedvező lenne, ha minél előbb döntés születne, mert az segítené a tervezést. Ezenfelül jelentős szerepe lesz a gazdasági kilátásoknak: kedvezőbb növekedési várakozások mellett a cégek is nyitottabbak lesznek a bérek gyorsabb emelése iránt, míg ha a gazdasági bizonytalanság fennmarad, az óvatosságra intheti a döntéshozókat. Ezzel együtt arra számítunk, hogy 2025-ben is 10 százalék feletti ütemben növekedhet a bruttó átlagkereset, ami a tovább lassuló inflációval együtt ismételten érdemi, 6 százalék feletti reálbér-emelkedést jelentene. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nguru
2024. augusztus 26. 18:39
És melyik országban?????
B_kanya
2024. augusztus 26. 12:56
A szokásos: "nemisigaz" "álprobléma"... Érik a 2026-os 2/3
B_kanya
2024. augusztus 26. 12:55
"Patika 2024. augusztus 26. 11:49 Ja. 57 % árdrágulás mellett." Júniusban 3,7% volt az infláció, ez az 57% ott van veled a szobába?
verkez
2024. augusztus 26. 12:39
Ja. Nálunk pl. (állami cég) 3 éve nem volt emelés. Amikor sokan elmennek egyszerre, akkor dobnakl egy kis "bérkompenzációt", hogy azért a selejtjéből (engem is beleértve) még maradjon valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!