Talpra állítható az EU gazdasága? – Nekünk olcsóbban, jobb minőséget és korszerűbben kell termelnünk

2024. július 20. 09:31

A magyar uniós elnökség kiemelt célja a versenyképesség megerősítése – hangsúlyozta Orbán Viktor július 19-én reggel is a Kossuth rádióban. Erre valóban nagy szükség van, mivel Európa gazdasága egyre inkább lemarad. A gyengélkedésnek számos oka van, amelyek közül sokat még orvosolni lehetne.

2024. július 20. 09:31

A Makronóm Intézet elemzése

Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjúban kifejtette: november 8-án Budapesten tanácsülést tartanak, ahol versenyképességi paktumot terjeszt elő, amiről már tárgyalt a franciákkal, az olaszokkal és a németekkel is. Vannak jó kiinduló anyagok, és lesz egy olyan, az európai gazdaság képességeit, versenyképességét javítani tudó magyar javaslat az asztalon, amit november 8-án el tudnak fogadni. Ez reményeik szerint egy új fejezetet nyit, és kijavítja az eddigi hibákat – mutatott rá. 

Hivatkozva a témában készült jelentésre, hangsúlyozta: ebből a szempontból baj van. Nekünk olcsóbban, jobb minőséget és korszerűbben kell termelnünk Európában, mint ahogy eddig tettük – mondta a miniszterelnök. 

A Makronóm Intézet már korábban is írt arról, hogy az EU gazdasága komoly versenyképességi problémákkal néz szembe. Az elemzőink által írt anyag kapcsolódó részei következnek. 

Az európai lakosság keveset költ, így nem teremt elég keresletet 

Kontinensünk problémái közé sorolható a kereslet növekedésének hiánya. Ennek egy része a fogyasztói bizalom elvesztéséhez köthető: a lakosság úgy érzi, hogy az állami jóléti és nyugdíjrendszerek nyújtotta erőforrások nem lesznek elegek a jövőben, így kevesebbet költenek, és inkább tartalékolnak. Ezt tovább fokozza a háború okozta bizonytalanság. Az eurózónában élők átlagosan a jövedelmük 14 százalékát félreteszik (a németek 20, míg a franciák is közel 18 százalékát), ezzel szemben például az amerikaiak a pandémia során felhalmozott megtakarításaik nagy részét elköltötték, így 5 százalék alá csökkentve azok arányát – ezáltal pedig növelték a keresletet. 

Kedvezőtlen demográfiai kilátások 

A demográfia is kedvezőtlen Európában. Az USA példájánál maradva, a munkaképes korú lakosság az Egyesült Államokban 2030-ig 3,2 millió fővel bővül, míg a legtöbb nagy európai országban csökkenni fog (1. ábra). Az USA-ban az időskori eltartottsági ráta (a 65 év felettiek és a munkaképes korúak hányadosa) 2050-re várhatóan 42 százalékra emelkedik. Ez a korábbi évtizedek trendjeihez képest kifejezetten magas, azonban ezt az arányt Európában jóval nagyobbra, 60 százalék körülire becsülik. Mindkét régió a bevándorlással próbálja orvosolni a helyzetet, azonban ez számos új társadalmi és kulturális kihívást is magával hoz. Ami a legképzettebb munkaerőt illeti,  

nagymértékű, Európából Amerikába irányuló agyelszívás figyelhető meg,  

ami jelentősen csökkenti az innovációt a kontinensünkön. 

 

Gyenge európai innovációs képességek 

Az innovációra fordított összegek terén Európa jelentősen elmarad nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem Kínához képest is. Ahhoz, hogy az EU versenyképes maradjon, meg kell növelnie a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásait. A vezető gazdaságok közül GDP-arányosan az unió költi a legkevesebbet K+F-re, és ez az arány egyre csak romlik. A Volkswagen volt tavaly az egyetlen EU-s vállalat, amely a top 10-ben szerepelt az Európai Bizottság nemrégiben közzétett jelentésében, amely a világ 2500 legnagyobb K+F-beruházóját vizsgálta. A támogatások elmaradása mellett megfigyelhető az európai technológiai szakértők hiánya is.  

A gyenge európai innovációs képességek hátterében négy fő ok áll.  

  • Először is, az EU kutatás-fejlesztésbe történő beruházásai elmaradnak az amerikaiaktól, ami kevesebb szabadalmat és lassabb technológiai innovációt eredményez.  
  • Másodszor, Európában nagyon alacsony az immateriális tőkebefektetések állománya, és lassabban is növekszik, pedig ez döntő fontosságú lenne a termelékenységet növelő új technológiák átvételéhez és elterjesztéséhez.  
  • Harmadszor, az EU-ban lassabban emelkednek fel és buknak el a vállalkozások. Ez a merevség akadályozza azt, hogy az erőforrások a legtermelékenyebb cégek felé áramoljanak.  
  • Végül, annak ellenére, hogy az unió kereskedelmileg nyitottabb, kevesebb közvetlen külföldi befektetést tud bevonzani, mint az USA, és ez korlátozza az élvonalbeli globális technológiákhoz és szakértelemhez való hozzáférést. 

Az IT-ben érezhető a leginkább a lemaradás: a hét legnagyobb amerikai techcég tavaly több mint 200 milliárd dollárt költött K+F-re, ami a teljes európai magán- és közszféra összes hasonló kiadásának a fele. A meghatározó techvállalatok többségének az USA-ban van a központja, ahol könnyebben hozzáférnek úgy a korai, mint a késői fázisú finanszírozáshoz, valamint a nemzetközi tehetségekhez.  

Az európai piac fragmentáltsága és a bonyolult bürokrácia visszafogja az innovációt.  

Ezzel szemben az USA-ban az ágazatspecifikus szabályozások és a vállalati önkéntes kötelezettségvállalások jobban ösztönzik a fejlesztéseket.  

Kevés nyersanyag, drága energia 

Az Európai Uniónak nincsenek jelentős olcsó energiahordozó-tartalékai, mint például a kőolaj vagy a földgáz. Oroszország ukrajnai offenzívájára adott válaszként az EU elvágta magától az egyik fő energiaellátóját, így rászorult a sokkal drágább folyékony gáz importjára, amelyből az Egyesült Államok is profitál. És akkor még nem is beszéltünk a kritikus nyersanyagok hiányáról (például réz, ólom, vas, nikkel, lítium, ritkaföldfémek bauxit és urán), amelyek az újraiparosítás és a zöldátállás szempontjából kulcsfontosságúak. Az európai országok természeti erőforrások szűkében számos ipari és kritikus nyersanyag tekintetében a külföldi ellátástól függenek. Így az európai energiaárak is magasabbak, mint például az USA-ban. 

A költségvetési mozgástér bővítésével sokat nyerhetne Európa 

Európa számára elengedhetetlen lenne, hogy legalább az olyan kritikus szektorokba, mint a zöld- és digitális, valamint a védelmi technológiák, jelentős összegeket fektessen.  

A fejlődés elősegítéséhez nagyobb mértékű magán- és állami befektetésre lenne szükség, és életre kell kelteni Európa kockázatitőke-piacát is. Ebben segíthet a hosszú távú befektetők, például nyugdíjalapok és a biztosítótársaságok finanszírozásának bővítése, valamint a háztartásokra szabott uniós szintű pénzügyi termékek kifejlesztése. 

Az eredeti, teljes elemzés a Makronóm honlapján, az alábbi linken olvasható: 

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­e­­­l­­d­­­ ­a­ ­­­s­z­e­x­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Namond
2024. július 20. 17:11
NamondB_kanya 2024. július 20. 16:46 Balázska, Nem lenne jobb, ha a hazánk lenne a hidrogén előállítás és hidrogénalapú energetika, ha nem is a világ, de európai központja? Tudod K+F megtérülés. Öcsisajt, Balázska, Nemzeti, keresztény és patrióta orvbánkormányunknak van s nemzeti kultúra és hagyományok megőrzésére stratégiája? Netán kulturális export terve, legalább a külföldi magyar közösségek építésére, fejlesztésére, megtartására, ha már megismertetésére és megszerettetésére nem futja Hasimódú szürkeállományából? (Csak Vidnyánszki és Agócs félék sztárolása és nekik mentőöv dobására futja?)
Namond
2024. július 20. 17:09
NamondB_kanya 2024. július 20. 16:40 Szexuálisan fixált B_kanya-nak. A B-d nem Balázska, netán Bálintka vagy Barbika? A kanyarban előzés életveszélyes baromság, hasonlóképpen a más, már futó szekerére felugrás. Te nem tudhatod, hogy ÉN mit tudok, viszont az biztos, hogy ha valami az orbánfan idiotizmusoddal ütközik, azt megérteni sem próbálod. Lásd a példát; "Nem lehetett volna ezt, 15 év alatt, az import kiváltással egyidőben idehaza megvalósítani? A GDP növekedés gazdasági "orbánsikerét", a forint rontás helyett, annak erősítésére alapozni?" Azt meg ne várd, hogy a kormánnyal szembeni állampolgári elvárásaim helyett, komplett gazdasági programot írok, a kormány alkalmatlan Orbán által válogatott seggfejei munkáját átvállalva. Orvbábbal nem az a baj, hogy kövér. De van egy kérdésem mivel te olyan exkatedra okos vagy: Orbán miért a napról napra átalakuló akkumulátoros energia tárolásra összpontosít, az elhanyagolt hidrogén alapú energiacella fejlesztés és gyártás helyett?
2024. július 20. 15:23 Szerkesztve
November 8-án nem lesz Magyarországon tanácskozás az országunkat sújtó bojkott intézkedések miatt. Az EU versenyképessége tekintetében szürreális, hogy az EU legkevésbé versenyképes országa tesz javaslatokat. Magyarország munkaképes korú lakossága 2020-2030 között várhatóan mintegy 663ezer fővel csökken vagyis többel mint pl. Franciaországé (//www.iwkoeln.de/en/studies/wido-geis-thoene-in-europa-entwickeln-sich-die-bevoelkerungen-im-erwerbsfaehigen-alter-unterschiedlich.html). Nem írják, hogy az EU vezetői az USA által megvett árulók akik egyáltalán nem törekszenek a kontinens versenyképességének a fokozására hiszen a nagy pénzt a versenyképesség minél hatékonyabb csökkentéséért kapják. Elég csak a Kínával kezdett kereskedelmi háborút említeni ami katasztrófális hatással lesz számtalan európai vállalatra nem is beszélve a lakosságról. Természetesen mindenkinek azért célszerű szurkolni, hogy a nyilvánvaló zavarosság dacára a kormány céljai maradéktalanul teljesüljenek. MEGA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!