Májusban tovább növekedtek az átlagbérek

2024. július 24. 22:39

Májusban 14,8 százalékos volt az átlagbérek emelkedése, ami nagyrészt a pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének köszönhető. Az év hátralévő részében is hasonló ütemű béremelkedés várható, ami alacsony infláció mellett akár 9 százalékos reálbér-növekedést is eredményezhet.

2024. július 24. 22:39

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének írása.

Májusban ismételten gyorsult a bérek növekedési üteme, az átlagbér a megelőző évhez képest 14,8 százalékkal emelkedett. A bérek növekedési ütemét továbbra is elsősorban a költségvetési szféra húzza felfelé, itt az átlagkereset 18,5 százalékkal haladta meg megelőző évi szintjét. Az állami szférában egyrészről a pedagógusok béremelése, másrészről az egészségügyi szakdolgozók március elsejétől érvénybe lépő bérfejlesztése játszották a legfontosabb szerepet a gyors bérdinamikában, de a közigazgatásban és a szociális ellátásban is bőven két számjegyű ütemben, 13,2, illetve 15 százalékkal nőtt az átlagkereset a KSH adatai szerint. 

A versenyszférában ezzel szemben némiképp lassabb, de továbbra is jelentős, 13,5 százalékos béremelkedés következett be, itt tehát az áprilisi lassulás átmenetinek bizonyult. A versenyszféra bérdinamikájában egyrészről a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly decemberi 15, illetve 10 százalékos emelése játszott szerepet, amely a magasabb bérkategóriákban is irányadó a bérfejlesztések mértékét illetően. Másrészről  

a munkavállalók javuló alkupozíciója is támogatta a bérek növekedését.  

A versenyszférán belül az ágazatok között nem látható jelentős eltérés, csupán két kisebb súlyú ágazatban, a bányászatban és az energiaiparban nem történt két számjegyű béremelkedés, illetve az egyik legmagasabb átlagfizetéssel rendelkező pénzügyi szektorban. Májusban egyébként az iparban és a szállítás, raktározás ágazatban gyorsult leginkább a béremelkedés üteme, amelyek áprilisban visszább fogták a bérdinamikát. Itt egyes területeken a külső kereslet gyengélkedéséből fakadó, nehezebb gazdasági helyzet miatt későbbre tolódhattak a szokásos év eleji bérfejlesztések. Ennek hatása jelenhetett meg az áprilisi adatokban. 

A kiegyensúlyozott béremelkedést mutatja továbbá, hogy a mediánkereset az átlagkeresetnél érdemben gyorsabb ütemben, 16,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Ebben a legkisebb bérek érdemi emelése mellett a közszférában megvalósuló bérfejlesztések játszottak jelentős szerepet, ahol az átlagos kereset értéke némiképp alacsonyabb, mint a versenyszférában. 

Várakozásaink szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt gyors béremelkedési ütem az év hátralévő részében is fennmaradhat,  

tekintve, hogy lezárulhattak a jellemző év eleji bérfejlesztések. A kiemelkedő béremelkedés pedig a továbbra is alacsony inflációval együtt érdemi, éves átlagban 8 százalékot meghaladó, akár a 9-et is elérő reálbér-növekedést eredményezhet. Ez pedig jelentősen javítja a háztartások jövedelmi helyzetét, amely a fogyasztáson keresztül a gazdasági növekedésnek jelent erős támaszt. Előrejelzésünk szerint jövőre is két számjegyű ütemben emelkedhet az átlagbér, amelyhez szükség van egyrészről a törvényileg garantált legkisebb keresetek emelésére, valamint vállalati oldalról a gazdasági növekedés dinamizálódására, amelynek legnagyobb korlátját jelenleg a külső kereslet gyengélkedése jelenti. 

 

Címlapfotó:dreamstime.com 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

 

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsocc44
2024. július 24. 22:56
Az EU statisztika szerint ~1051 euró/ hó a nettó Medián, ez kb 394 ezer forint, ennél kicsit kevesebb Bulgáriában, egy hangyányit több Romániaban. Tehát Magyarország a 26. előkelő el nem nevezhető helyen van.
Akitlosz
2024. július 24. 19:11
Májusban tovább rontotta a forintot az állam.
robertdenyiro
2024. július 24. 18:09
Azt tegyük hozzá hogy a libkány férgek átlagbére nem növekdett hanem százszázalékkal csökkent. Igaz, ez pontosan megfelel a teljesítményüknek. Ezért jogos lehet azirányú állandó picsogásuk hogy ők hamarosan mind éhen fognak dögleni, aminek a bekövetkeztét természetesen mindannyian nagyon nagy örömmel várjuk.
pipa89
2024. július 24. 13:56
"....16,9 százalékkal nőtt egy év alatt" Nos, az én fizetésem bruttó 10 %-ot emelkedett idén és tavaly is. Lehet különbözetet vonni az éves inflációkból.... Nemcsak pedagógusok, egészségügyi és rendvédelmiek dolgoznak ebben az országban közfeladatokon! Elgondolkodtató és elég bosszantó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!