Lehet, hogy késik, de megállíthatatlan a zöldenergia forradalma

2024. július 17. 12:49

Elérhető közelségben van egy tisztább és jobb világ, de csak akkor, ha végleg elhagyjuk az olajat, a szenet és a gázt.

2024. július 17. 12:49

A megújuló energiaforrások forradalma egyre gyorsul, függetlenül attól, mennyire próbálja megakadályozni azt a fosszilis tüzelőanyag-ipar és annak támogatói. Éppen ideje volt. Sokunk, köztük én is, évtizedek óta figyelmeztetünk a szennyező tüzelőanyagok elégetésének következményeire – mondja David Suzuki.

A szerzőről: David Suzuki díjnyertes genetikusként és műsorvezetőként 1990-ben társalapítója volt a David Suzuki Alapítványnak. A British Columbia Egyetem oktatójaként dolgozott, jelenleg pedig professor emeritus. Széles körben elismert a fenntartható ökológia terén végzett munkájáért, és számos elismerést kapott tevékenységéért, köztük UNESCO tudományos díjat és az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának érmét. 

Természetesen sokkal többet kell tennünk, ha el akarjuk kerülni a már most tapasztalható klímaváltozás hatásainak súlyosbodását: hőhullámok, árvizek, aszályok, erdőtüzek, menekültválságok, fajok kihalása, vízhiány, tengerszint-emelkedés és még sok egyéb katasztrófa, nem beszélve a szennyezés okozta egészségügyi problémákról. Ám a jó hír az, hogy az átállás már javában zajlik. 

A zöldenergia-beruházások idén is jelentősen növekednek 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint  

idén a globális beruházások a megújuló energia technológiákba és infrastruktúrába elérik a 2 ezermilliárd dollárt, ami kétszerese a gáz-, olaj- és szénberuházásoknak.  

Tavaly is jelentős növekedés volt megfigyelhető, a Reuters szerint a megújuló energia és a villamosenergia- hálózatok beruházásai 2023-ban először haladták meg a fosszilis tüzelőanyagokra fordított összegeket. 

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a világ jó úton halad a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása felé, de még gyorsabban kell cselekednünk, hogy elkerüljük a növekvő időjárási katasztrófákat. Az Ember nevű londoni energiaagytröszt jelentése szerint  

a megújuló energiaforrások 2023-ban a 30 százalékát adták a globális villamosenergia-termelésnek, ami rekord, és a nap-, illetve szélerőművek számának növekedésének köszönhető”.  

A napenergia-termelés 23, a szélenergiáé 10, míg a fosszilis tüzelőanyagoké mindössze 0,8 százalékkal nőtt. A jelentés 215 ország villamosenergia-adatait elemzi, beleértve azon 80 ország legfrissebb 2023-as adatait is, amelyek a globális villamosenergia-kereslet 92 százalékát képviselik. 

A megújuló energia hozzájárulása magasabb is lehetett volna, de az aszályos időjárás csökkentette a vízenergia-termelést, amelyet néhány esetben szénenergiával helyettesítettek Kínában, Indiában, Vietnámban és Mexikóban – ez volt a fosszilis tüzelőanyagok növekedésének fő oka. A jelentésből kiderült az is, hogy a legújabb előrejelzések bizakodásra adnak okot, miszerint az idén megkezdődik a fosszilis energiatermelés csökkenése, és ha ez így lesz, akkor a 2023-as év volt az energiaipar kibocsátásának csúcspontja. 

Dave Jones, az Ember globális insight programjának igazgatója elmondta: „Soha nem látott lehetőség áll azon országok előtt, amelyek az élére állnak a tiszta energia felhasználásának. A tiszta villamos energia bővítése nemcsak a villamosenergia-szektor szénmentesítésében segít, hanem megteremti az alapot az egész gazdaság elektromosításához; és ez jelenti az igazi áttörést a klímaváltozás elleni küzdelemben.” 

Véget ért a fosszilis energia kora 

A fosszilis tüzelőanyag-ipar állításaival ellentétben az Ember azt is megállapította, hogy a fosszilis gáz nem váltja fel a szénenergiát. 

A gázipar korábban nagyon várta a szénkorszak végét, mert az új piacot teremtett volna számukra, de valójában a szél- és a napenergia váltja fel mindkettőt.” 

A David Suzuki Alapítvány kutatásaiból az is kiderült, hogy a kanadai Brit Kolumbia és Alberta tartományban végzett palagáz-kitermelés (frakkelés, repesztés) nem jó sem a klímának, sem a gazdaságnak, nem is beszélve az aszályos vízkészletekről.  

Földgázrepesztéses eljárás 

 

A földgázfrakkelés vagy hidraulikus repesztés (angolul hydraulic fracturing, fracking) egy olyan technológiai eljárás, amelyet elsősorban földgáz és kőolaj kitermelésére használnak. A lényege, hogy nagy nyomású víz, homok és vegyi anyagok keverékét juttatják a föld mélyén található kőzetekbe. Ez repedéseket hoz létre a kőzetekben, amelyeken keresztül a földgáz vagy a kőolaj a felszínre áramlik, ahol összegyűjtik azt. 

Egy másik jel, ami a fosszilis tüzelőanyag korszakának a végét jelzi, az a rengeteg ország, amely megújuló forrásokból termel áramot. Az IEA és az Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (IREA) szerint hét ország – Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Nepál, Paraguay és a Kongói Demokratikus Köztársaság –  

mostanra az áramuk 99,7 százalékát geotermikus, víz-, nap- és/vagy szélenergia felhasználásával termelik. 

„További 40 ország pedig, amelyek közül 11 európai, legalább az áramának a felét megújuló energiaforrásokból nyerte 2021-ben és 2022-ben – jelentette az EuroNews. – Például Németország vagy Portugália képes rövid időre 100 százalékban szél-, víz- és napenergiával működni.” 

A David Suzuki Alapítvány korábbi jelentése megállapította, hogy Kanada 2035-re megbízható, megfizethető, 100 százalékban kibocsátásmentes villamos energiát hozhat létre „drágább, illetve néha bizonytalan és veszélyes technológiák, mint a nukleáris energia vagy a szén-dioxid-leválasztással és -tárolással működő fosszilis gáz nélkül”. 

Takarékosnak kell lennünk 

A globális gazdaság egyre növekvő elektromosítása miatt nő a kereslet, ezért is fontos az energiatakarékosság. Vagyis kevesebbet kell használnunk és meg kell fékeznünk a pazarlást. 

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a világ jó úton halad a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása felé, de még gyorsabban kell cselekednünk, hogy elkerüljük a növekvő időjárási katasztrófákat. Már most hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt rögzítettünk, amely évtizedekig a légkörben marad, így a hatása is érződik, ám lassíthatjuk, és meg is fordíthatjuk ezt a folyamatot. 

Az egyre gyorsuló átállás jót tesz a gazdaságnak, a klímának, az emberi egészségnek, a levegőnek, a földnek és a víznek. Egy tisztább, jobb világ van a láthatáron, de ehhez el kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagokat. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­n­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
coyote-0
2024. augusztus 10. 19:26
Nem kell beszarni, egy jobb és boldogabb világ jön. Ha elfogynak a fosszilis energiahordozók, majd járunk gyalog meg lóháton, fűtünk fával, meg tehénszarral. Esténként netezés meg téve helyett lesz sztorizgatás meg szex. Nekem nem hiányozna az okostelefon, meg hogy bármikor bárhol elérhetnek és megfigyelhetnek.
gebsi1
2024. július 19. 17:05
mekkora csúsztatások vannak már a cikkben! A világon megtermelt összes energia 83%-ban fosszilis energiahordozókból történik, tehát miről is hadovál ez a szerencsétlen? 2023-as elszámolás (2022-vel bezárólag) szerint csúcsot döntött, megint, a fosszilis energiahordozók felhasználása. Azt elfelejtette megemlíteni ez az ember, hogy a felsorolt országok áram felhasználása hány %-át teszi ki a globális felhasználásnak? Arról sem beszélt, hogy ezen, templom egere szegény, országok a nehéz gépeiket, kamionok, traktorok, repülők, hajók stb mivel üzemeltetik? Nem lehetséges a "zöld" átállás, nincs hozzá elegendő nyersanyag, nincs hozzá technológia és már nincs hozzá idő sem.
MaBaker
2024. július 18. 01:04
Mi a tököm zöld a zöldenergiában?! Valaki mondja már meg nekem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!