Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elnöki lecke pénzmosásból

2024. július 05. 10:49

Az amerikai elnökválasztási kampány már javában dübörög, amely során igyekeznek minél nagyobb botrányokat előkeríteni mindkét jelöltről. Most a Biden házaspár hitelfelvételi ügyeit kezdték vizsgálni, amelyek kapcsán felmerül a pénzmosás gyanúja.

2024. július 05. 10:49
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző a Makronóm újságírója.

Persze meglehet, hogy a Daily Mail csak véletlenül fedezte fel a Biden család hitelezési gyakorlatát és kötötte össze a pénzmosással. Vizsgálatuk szerint Joe Biden és a first lady, Jill 35 alkalommal vettek fel kölcsönt a delaware-i ingatlanjaikra. A házaspár átlagosan 17 havonta új jelzálog- vagy hitelügyletet tárgyalt ki az otthonukra. Az évtizedek során összesen 6 millió dollárnyi kölcsönt vettek fel mindkét ingatlanra – és még mindig van vagy 540 ezer dolláros jelzáloguk a jelenlegi otthonukon, közel három évtizeddel a megvásárlása után. 

Az állandó refinanszírozás felveti a kérdést, hogy a 10 millió dolláros nettó vagyonnal büszkélkedő Bidenéknek miért volt szükségük állandó pluszkészpénz bevonására. E gyakorlat felfedezésére akkor került sor, amikor egyre több kérdés merül fel az elnök szerepével kapcsolatban fia, Hunter homályos üzleti ügyeiben.  

A Biden házaspár 1975 óta két ingatlanban élt. Az első otthonukat még 185 ezer dollárért vették 1975-ben – és 1996-ban 1,2 millióért adták el. (Ez a fránya infláció!) A feljegyzések szerint az ingatlanhoz 15 jelzálog és hitelkeret kapcsolódott. 

Ezután vásárolták a jelenlegi négyhektáros telket 350 ezer dollárért, amire azóta 20 különböző lakáshitel-szerződést és jelzálogot kötöttek, összesen 4,23 millió dollár értékben. 

Persze ezenkívül Bidenéknek van ingatlanuk, de ezekre nem terjedt ki a vizsgálat. 

Egy kis ingatlanmutyi 

Sokakban felmerül a gyanú a gyakori refinanszírozás miatt, mivel amikor az emberek jelzálogkölcsönt vesznek fel, az egyben lehetőség az illegitim helyekről származó pénzt átmosására is. 

A pénzmosás nem csak a vásárláskor történik. Néha annak befejezése után kezdődik, amikor nekiállnak törleszteni a kölcsönöket.  

Ilyenkor általában, mint egy normális vásárláskor, törvényes pénzeszközöket tesznek le az ingatlanletétért, majd jelzálogot vesznek fel a fennmaradó részre. A valódi pénzmosás akkor kezdődik, amikor elkezdik törleszteni a hiteleket. Itt már össze lehet keverni a tiltott és a törvényes pénzeszközöket, hiszen a jelzáloghitel-fizetések ritkán haladják meg például az USA-ban meghatározott 10 ezer dolláros küszöböt – így nem indul vizsgálat, és az illegális pénz észrevétlenül átmosható a hitelen keresztül. 

Amikor az ingatlant újra eladják, az eladásból származó bevétel már jogszerű, és kicsi a valószínűsége, hogy a bűnös forrásra visszavezethető. 

A ház többszöri refinanszírozásán keresztüli pénzmosás jellemzően pénzügyi manőverek sorozatát foglalja magában, amelyek célja a tiltott pénzeszközök eredetének álcázása.  

Tehát a pénzmosó először törvényes és illegális pénzeszközök keverékével vásárol ingatlant. Majd következik az első refinanszírozás, ahol a pénzmosó újrafinanszírozza az ingatlant, és az eredeti vételárnál nagyobb összegű kölcsönt kap. Az ebből származó többletösszeget rákerül a bankszámlájára, amely már tisztának tekinthető.  

Az ismételt refinanszírozás során növelik az ingatlan értékét. A pénzmosó felületes javításokat végezhet rajta, hogy igazolja a megnövelt értékbecslést. Így már magasabb ingatlanértéket refinanszíroz, ezáltal több készpénzt tud kivonni. És ez a folyamat többször is megismételhető. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:30
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­­k­­­e­­l­­­d­­ ­­­a­ ­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
fogas paduc
2024. július 05. 12:36
Úgy néz ki, hogy Biden kezdi elveszteni a halottak bizalmát is.
Patika
2024. július 05. 12:05
egyszerű eldönteni a gyanút.: Fogja az újságíró és bemegy a bankba majd imigyen szól: A nevemre szóló Biden tipusú hitelt szeretnék felvenni. (ha kap akkor nincs korrupció, de ha nem akkor viszont Bidené az volt)
Szürke Testvérek
2024. július 05. 10:20
Csupán gyanú? Vagy kezdődik Bidé cseréjének előkészítése?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!