Az amerikai gazdaságot az infláció helyett egy új dolog kezdi fenyegetni

2024. július 14. 14:10

Az Egyesült Államok gazdaságát éveken át az infláció fenyegette. Bár ez mára enyhülni látszik, megjelent egy rég nem látott kockázat: a növekvő munkanélküliség.

2024. július 14. 14:10
Santo Martin
Santo Martin

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

Az infláció hosszú utat tett meg azóta, hogy két évvel ezelőtt elérte négy évtizedes csúcsát – mondta Jerome Powell, az amerikai jegybank (Federal Reserve, Fed) elnöke június 9-én, kedden. A központi bank már a kamatcsökkentést fontolgatja, miután közel egy évig több mint két évtizedes csúcson tartotta az irányadó kamatlábat az infláció megfékezése érdekében. Bár a munkaerőpiac eddig nagyrészt kitartott, a munkahelyi adatok lassulása növelte a nyomást a Fed tisztviselőire, hogy kezdjék meg a politika enyhítését. 

A Fed elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy a kamatlábak túl korai vagy túl nagy mértékű csökkentése megakadályozhatja vagy visszafordíthatja az infláció elleni küzdelemben elért eredményeket, amely a 2022. júniusi 7,1 százalékos csúcsról májusra 2,6 százalékra csökkent. 

„Nem gondoljuk, hogy helyénvaló lesz csökkenteni a szövetségi alapkamatláb célsávját, amíg nem leszünk teljesen biztosak abban, hogy az infláció tartósan 2 százalék felé halad” – mondta Powell a kongresszusi törvényhozóknak benyújtott vallomásában. A meghallgatás során a jegybankelnök nem pontosította, hogy az idei csökkentés továbbra is valószínű-e, és nem adott utalást az első kamatmérséklés időzítésére sem, ami eltér a korábbi nyilatkozataitól. 

Az infláció csak az egyik probléma 

Miközben az infláció tovább hűl, a még mindig erős munkaerőpiacon „sárga fények villognak”. A Federal Reserve-nek most szembe kell néznie a kockázattal, hogy hibát követ el azzal, hogy túl sokáig tartja túl magasan a kamatlábakat. 

Ezért néhány közgazdász arra kéri a Fedet, hogy enyhítse az inflációval szembeni küzdelem miatt meghozott szigorú intézkedéseket, mielőtt a magas kamatlábak, amelyek az emelkedő árak mérséklésére szolgálnak, recesszióba taszítanák az amerikai gazdaságot. 

„Itt az ideje csökkenteni a kamatokat – mondta Joe Brusuelas, az RSM International vezető közgazdásza. – Az infláció, mint az aggodalom elsődleges fókusza, kezd elhalványulni. A kockázatok mérlege lassan a magasabb munkanélküliség felé billen.” 

Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza szerint az amerikai munkaerőpiac egyre jobban feszül a magas hitelköltségek súlya alatt. 

„A legnagyobb veszélyt egy politikai hiba jelenti: a Fed túl sokáig tartja túl magasan a kamatokat – mondta Zandi a CNN-nek adott telefoninterjúban. – Jelenleg a Fed szeptemberi kamatcsökkentést jelez. Szerintem ez rendben van, de ha ennél tovább várnak, attól tartok, hogy túlzásba viszik.” 

A Fed a kongresszus megbízásából egyszerre stabilizálja az árakat, maximalizálja a foglalkoztatást, és a mindenkori gazdasági körülményektől függően egyensúlyoz e két cél között. Néhány éve a jegybank inkább a kettős megbízatásának az inflációs oldalára összpontosított, de ez a közelmúltban megváltozott. Még Jerome Powell Fed-elnök is elismeri, hogy a kockázati kalkulációban jelentős változás állt be. 

„Nem a megemelkedett infláció az egyetlen kockázat, amellyel szembenézünk” – mondta június 9-én a törvényhozóknak, rámutatva az infláció enyhülésére és a munkaerőpiac „lehűlésére”. 

Változás jöhet a munkaerőpiacon 

Elöljáróban azt mindenképp tisztáznunk kell, hogy a munkaerőpiac semmiképpen sem fog összeomlani. A munkahelyteremtés még mindig jó ütemben zajlik – gyorsabban, mint azt sokan egy évvel ezelőtt gondolták. 

A felszín alatt azonban kezdtek körvonalazódni a repedések. 

A munkanélküliségi ráta továbbra is történelmi mélyponton van, de három egymást követő hónapban észrevehetően emelkedett – a KPMG közgazdászai szerint ez „a munkaerőpiac fordulatának a jele”. 

A szabadidős és vendéglátóiparban, amelyek a fogyasztói kiadások által hajtott kulcsfontosságú ágazatok, lassult a munkaerő-felvétel. Jelentősen visszaesett az állásukat otthagyók és a felvett munkavállalók aránya. 

Powell kiemelte ezeket a változásokat, és elmondta a törvényhozóknak, hogy a legutóbbi mutatók „elég egyértelmű jelzést küldenek arról, hogy a munkaerőpiaci feltételek jelentősen megváltoztak” az elmúlt két évben. 

Ez már nem egy túlfűtött gazdaság”  

– tette hozzá. Természetesen a Fed pontosan ezt akarta elérni, amikor történelmi kamatemelési kampányába kezdett. 

A félelem 2022-ben az volt, hogy a munkaerőpiac annyira felforrósodott, hogy az olaj lesz a már így is hatalmas inflációra, és veszélyesen magasan tartja az árakat, ami arra kényszeríti a Fedet, hogy recessziót indítson el, csak hogy visszafogja a pénzromlás ütemét. 

Ugyanakkor a túlfűtött inflációt és a történelmi léptékben is pörgő munkaerőpiacot ma már nem tekintik komoly kockázatnak. 

Talán már régen intézkedni kellett volna 

A jelenlegi rizikó az, hogy a Fed egy olyan gazdaságba fecskendezi be az infláció elleni gyógyszert, amelynek már nincs szüksége rá.  

Ez befagyaszthatja a munkaerőpiacot, ezzel számos munkahely megszűnését okozva. 

A június 5-én közzétett legfrissebb kormányzati adatok szerint a munkaerőpiac júniusban 206 ezer új álláshelyet teremtett. Más szóval nem túl meleg és nem is túl hideg – „kiegyensúlyozott” – mondta a Fed elnöke kedden. Powell szerint a munkaerőpiac visszatért a normális kerékvágásba, de még mindig vannak kockázatok: a munkanélküliségi ráta a múlt hónapban több mint két éve a legmagasabb szintre kúszott fel, és a munkanélküli-segély iránti új kérelmek száma az elmúlt hetekben szintén emelkedett. 

„Aggódom amiatt, hogy ha a Fed túl sokáig vár a kamatcsökkentéssel, akkor a jól fizető munkahelyek teremtése terén elért előrehaladást visszafordíthatja” – mondta a meghallgatáson az ohiói Sherrod Brown szenátor, a szenátus bankbizottságának elnöke. 

Egy kiegyensúlyozott munkaerőpiac a Fed túlságosan korlátozó kamatlábai mellett nem sokáig marad az  

– mondta Brusuelas. – Ez magasabb munkanélküliséget jelent”

Tisztázta, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy „egekbe szökő” munkanélküliség van a láthatáron, de egy idő előtti recesszió bekövetkezhet, ha a Fed túl sokáig vár a kamatcsökkentéssel. 

Egy hétfői jelentésében Ken Kim, a KPMG vezető közgazdásza megjegyezte, hogy a munkanélküliségi ráta közel áll ahhoz, hogy elérje a Sahm-szabályt: ha e ráta háromhavi mozgóátlaga 0,5 százalékponttal vagy annál nagyobb mértékben emelkedik a háromhavi átlag fölé, akkor az a recesszió kezdetét is jelezheti. 

Arra is rámutatott, hogy a szolgáltatási szektor – amely az amerikai gazdaság növekedésének egyik fő motorja – hirtelen elkezdte a gyengeség jeleit mutatni. 

Továbbra is a kívántnál magasabb az infláció, igaz, folyamatosan csökken  

Természetesen a magas megélhetési költségek továbbra is komoly gondot jelentenek az amerikaiak számára.  

Bár az infláció mértéke a 2022. júniusi 9 százalékról meredeken lelassult, a több mint két éve tartó erőteljes áremelkedésnek fájdalmas hógolyóhatása van. Az amerikaiak sokkal többet fizetnek az élelmiszerekért, a lakbérért és a biztosításért, mint a Covid–19 előtt. 

Az inflációs front viszont további kockázatokat rejthet. 

A közel-keleti háború folytatódik, ami potenciális veszélyt jelent a régió energiatermelésére. Ugyanez igaz az orosz–ukrán konfliktusra, ahol az Oroszország mélyén lévő olajfinomítókat dróntámadások érik. A közelgő amerikai választások szintén jelentős bizonytalanságot és bonyodalmakat okoznak. 

Ráadásul a kamatcsökkentés közvetlenül a választások előtt azt eredményezheti, hogy a Fed „fejest ugrik a politikai katlanba – egy olyan helyre, ahol nem akar lenni” – mondta Mark Zandi, a Moody’s közgazdásza. 

Tanulni kell a korábbi tapasztalatokból 

Ha a Fed idő előtt csökkenti a kamatokat, az ösztönözheti a fogyasztói és vállalati keresletet, ami felpörgetheti az inflációt és ronthat a helyzeten. Powell és kollégái nehéz döntés előtt állnak, és nem akarják megismételni a múlt hibáit. 

Az 1970-es években az amerikai jegybank gyorsan megemelte a kamatokat, majd még az előtt csökkentette őket, mielőtt a pénzromlást legyőzte volna. Az infláció azonban visszavágott, és még drasztikusabb lépésekre kényszerítette a Fedet. 

A közelmúltban a Powell által vezetett Fed lassan reagált az infláció elleni küzdelemben, mert túl sokáig vártak az árnövekedéssel szembeni válaszlépésekkel. A tisztviselők és számos közgazdász ugyanis azt hitték, hogy az infláció „átmeneti” lesz, és magától lassulni fog. 

„PTSD-jük van attól, ami korábban történt – mondta Zandi. – Hibát követtek el azzal, hogy nem emelték elég gyorsan a kamatlábakat. Most azonban azt kockáztatják, hogy túl sokáig tartják túl magasan azokat.” 

(Források: CNN; CNN; Bloomberg)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Justin Lane

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 14. 17:04 Szerkesztve
Mégis mi a lópikulát várnak? Vonják be az állam alá a jegybankot, államosítani, a közpénz minden centjét elszámoltatni, a pénznyomdászatot leállítani! Véget vetni a védelmi tárca fekete projektjein keresztül a közpénz ellenőrzés nélkül való kifolyatásának! Megszüntetni a zsákmányszerző háborúk futószalagon való előállítását, a népek kizsigerelését, a hitelterítéseket, a pénz ütemszerű inflálását!!!!!!
Akitlosz
2024. július 14. 16:27
Az infláció nem csak fenyegette, hanem ténylegesen pusztította és nem ért véget. Infláció volt van és lesz, ameddig a jelenlegi pénzügyi világrend marad az uralkodó. Az infláció nem istencsapása. A világ urai, a politikusok és a bankárok csinálják. Tehát nem a koronavírus.
figyelő4322
2024. július 14. 15:15
Az igaz, hogy a Fed(eral Reserve) nehéz és hálátlan egyensúlyozási zsonglőrködést végez. Hiszen ha nem találják el a megfelelő időt és mértéket a kamatok csökkentésére vagy növelésére, akkor a politikusok és a lakosság dühe zúdul rájuk. Sajnálni persze nem érdemes ezeket a magán- bankokat, hiszen tömérdek pénzt zsebelnek be! Hiszen lényegében azt is ők döntik el, hogy mennyi pénzt kell/ lehet kinyomtatni. Habár a bankok és az intézmények közötti pénzforgalom manapság már jórészt digitális.
survivor
2024. július 14. 14:46
Ubulka Momentán meg nincs is aksi gyártás. Hogy lenne minuszban ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!