A jegybank kamatot csökkentett, de mi várható év végéig?

2024. július 23. 17:07

Ha a kedvező piaci hangulat és a vezető jegybankok monetáris lazítása folytatódik, az év végéig további kamatcsökkentések várhatóak, így akár 6 százalékra is mérséklődhet az alapkamat az év végére.

2024. július 23. 17:07

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A kamatcsökkentést egyrészről a továbbra is kedvező inflációs folyamatok támogatták. Az áremelkedési ütem hónapok óta a jegybanki toleranciasávon belül alakul, és habár a szolgáltatások inflációja érdemben felfelé húzza az áremelkedés mértékét, emögött nem árnyomás húzódik meg elsősorban, hanem a vállalatok árazási gyakorlata. Bár a következő hónapokban a bázishatások – a tavalyi havi árcsökkenések bázisból való kikerülése – miatt gyorsulhat az infláció, ennek mértéke várhatóan nem lesz jelentős.  

 A jövő év elejétől kezdődően ismét lassulhat a pénzromlás üteme és 2025 nyarára elérheti a jegybanki célt. Emiatt alacsonyabb kamatszintek mellett is fennmaradhat a jegybank által korábban is szükségesnek tartott, pozitív visszatekintő reálkamat. 

A júniusi kamatdöntés idején a jegybank még meglehetősen szigorú hangnemet ütött meg, elsősorban a változékony pénzügyi piaci környezetre és a jelentős geopolitikai feszültségekre tekintettel, aminek kapcsán már jelezték, hogy nem feltétlenül kerül sor minden ülésen lazításra. Összességében a szigorú és óvatos hangnem a mostani közleményben is fennmaradt. 

Mi változott júniushoz képest? 

Ami változást jelent, hogy június óta érdemben javult a nemzetközi hangulat és így a pénzpiaci környezet is, ami lehetővé tette a júliusi kamatvágást. Az EKB júliusi ülésén ugyan nem csökkentette tovább az irányadó rátáját, azonban a piaci várakozások szerint szeptemberben tovább folytatódhatnak a kamatvágások, ami a kamatkülönbözeten keresztül támaszt jelent a forint eszközök számára.  

Fordulat a Fed politikájában 

Érdemi fordulat következett be viszont a Fed várható kamatpolitikáját illetően. Amíg június elején még a kérdés az volt, hogy idén egy vagy két alkalommal csökkenhet az amerikai jegybank irányadó rátája, addig most már a piacok szinte biztosra veszik a szeptemberi kamatvágást, sőt ismét előtérbe került, hogy akár 3 alkalommal, vagyis novemberben és decemberben is sor kerülhet lazításra. A fordulatban a kedvezőbb amerikai inflációs adatok, illetve a munkaerőpiaci aktivitás lassulása játszottak szerepet, de a Fed kommunikációja is támogatta azt. A lazábbá váló amerikai monetáris politika pedig a dollár gyengítésén keresztül kedvez a feltörekvő piacoknak is. 

Mi várható az év hátralévő részében? 

Várakozásaink szerint

amennyiben a kedvező piaci hangulat fennmarad, és a vezető jegybankok (Fed, EKB) esetében is lazul a monetáris politika irányultsága, tovább mérséklődhet a hazai jegybanki alapkamat is. Alapesetben két további 25 bázispontos kamatcsökkentésre még mindenképpen nyílna tér idén, de a 3 kamatvágás sincs kizárva, amelynek eredményeként év végéig 6,0 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. 

Címlapfotó: Dreamstime

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­e­l­d­ ­a­­­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
2024. július 23. 18:02 Szerkesztve
Ízisz birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. július 23. 18:02. Z. te szerencsétlen rohadt paradicsom!!!, egymást másoljátok??? orrban hazaáruló szövegét lopod??? 🤦‍♀ Én válaszoltam is neki!!! Ugyanazt kapod te is!!! "Ízisz orrban 2024. július 23. 15:33 Z. Ezt a kibaszott nagyképűséget poloskától!!! 🤦‍♀ Az nem titok, hogy a Fidesz ellene szavazott!!! A DK-tól is várható volt!!! Ehhez nem keltett összefogni... Nyilvánvaló volt, hogy egyébként meg lesz szavazva a marhája... Mekkora egy geci ez a poloska, majd még össze akarja hozni a Fideszt meg a DK-t!!! Ez tényleg egy hazaáruló pszichopata állat!!! ❗💯🤮"
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 23. 17:22
Közben a Fidesz és a DK , Tompika és Klárika együtt szavazott az EP-ben, hogy megakadályozzák Magyarország elnökhelyettesi bizottsági helyét az alkotmányjogi bizottságban. Összenőtt, ami összetartozik! 🤡🤡
connorj
2024. július 23. 17:16
Jóóóóó! ❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍 💚💚💚
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!