Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség

2024. június 28. 10:39

A KSH friss adatai szerint a foglalkoztatottak száma a tavaszi hónapokban éves alapon 41 ezer fővel nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra csökkent és a közfoglalkoztatottak száma is tovább mérséklődött. A Makronóm Intézet elemzője szerint további foglalkoztatásbővülés jöhet.

2024. június 28. 10:39

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Kiemelkedően erős volt a hazai munkaerőpiac a tavaszi hónapokban. A foglalkoztatottak száma a 15–74 éves korosztályban éves alapon 41 ezer fővel emelkedett, a téli hónapokhoz képest a szezonális hatásokat kiszűrve 20 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az éves bővülés teljes egészében a hazai elsődleges munkaerőpiacon ment végbe, itt a KSH 42 ezer fős növekedést regisztrált. A foglalkoztatás bővülésében a gazdasági teljesítmény javulása játszhatta a legnagyobb szerepet, amely fokozta a munkaerő iránti keresletet is.  

Emelkedett ugyan a magyar háztartásban élő, de külföldi telephelyen dolgozók száma a megelőző évhez képest, azonban a számuk még mindig érdemben elmarad a koronavírus-járvány előtt tapasztalttól. Mérséklődött a közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma is, 2024 tavaszán már csak 61 ezren voltak, ami nagyságrendileg a negyede a 2015–2016 fordulóján mért csúcsnak.  

A közfoglalkoztatás – a nyújtott képzésekkel együtt – tehát sikeresen integrálta az elsődleges munkaerőpiacra a dolgozók jelentős részét, akik így magasabb jövedelemhez is jutottak. 

Csökkent a munkanélküliség  

A kedvező foglalkoztatási adatoknak köszönhetően tovább mérséklődött a munkanélküliségi ráta, a tavaszi hónapokban a munkaerőpiacon megjelenőknek már csak a 4,4 százalékának nem volt állása. Az elmúlt hónapokban megállt ugyanakkor az aktivitás növekedése, vagyis a jövedelmi helyzet már nem ösztönzi az inaktívakat a munkaerőpiacra való belépésre. Azonban az inaktívak között sokan lehetnek még olyanok, akik például képzés révén bevonhatók a munkaerőpiacra, és ebben az elmúlt időszakban elinduló kormányzati programok is segíthetik őket. 

Mi várható idén a munkaerőpiacon? 

A foglalkoztatottak száma várakozásaink szerint a gazdasági aktivitás fokozódásával az idei év során tovább emelkedhet, ennek köszönhetően a munkanélküliségi ráta is tovább mérséklődhet, az idei év egészében 4, majd jövőre 3,7 százalékra.  

Ezzel együtt erősödhet a munkaerő iránti igény, amely egyrészről javítja a munkavállalók alkupozícióját és így támogatja a bérnövekedést, másrészről pedig fejlesztésekre és beruházásokra ösztönzi a vállalati szektort a versenyképessége fenntartása érdekében, amely így a gazdasági növekedést is segíti. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishal
2024. június 29. 19:03
A KSH adatai szerint rekordméretű volt tavaly a kivándorlás (35 ezer). Lehet a két dolog összefügg...
totumfaktum-2
2024. június 29. 11:45
Amiről szemérmesen hallgat no-orban kommentelő: tavaly mennyien költöztek be magyar állampolgárok Magyarországra. Nem "úgy tudom" hanem utánanéztem: majdnem pont annyian, mint amennyien elköltöztek. A féligazság is hazugság, üzenőfal no-orban nick!
Chekke-Faint
2024. június 29. 06:11
Lipsi kívánság lenne a 20% mert akkor jobban manipulálható a tömeg.
no-orban
2024. június 29. 01:57
amiről szemérmesen hallgatnak: 1. tavaly mennyien hagyták ez az országot (úgy tudom rekordszámú)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!