Nőtt a kivitel és a behozatal, jól alakulhat a turizmus

2024. május 31. 10:23

Számottevő, 2,4 milliárd eurós többlettel zárt a szolgáltatás-külkereskedelem egyenlege az idei első negyedévben a ma közzétett KSH-adatok alapján. Értékét tekintve a kivitel és a behozatal is 3,7 százalékkal nőtt egy év alatt euróban számítva. A turizmusexport 9, az üzleti szolgáltatások kivitele pedig 10,3 százalékkal bővült euróban számolva.

2024. május 31. 10:23

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Számottevő, 2,4 milliárd eurós többletet mutatott a szolgáltatás-külkereskedelem egyenlege az idei első negyedévben a ma közzétett friss KSH-adatok szerint.  

Értékét tekintve a kivitel és a behozatal is 3,7 százalékkal nőtt egy év alatt euróban számítva.  

A KSH ezzel kapcsolatban nem közöl árváltozást, csak értékindexet, anélkül pedig nem lehet megmondani, hogy a szolgáltatás-külkereskedelem alakulása milyen szerepet játszott az első negyedéves gazdasági teljesítményben. 

Az importoldalon egyedül a turizmus és az üzleti szolgáltatások nőttek, előbbi közel 40 százalékkal, vagyis a magyarok nagy számban utaztak külföldre, ahol az előző év azonos időszakához képest több mint 200 millió euróval költöttek többet. A szállítási szolgáltatások értékének 12,6 százalékos visszaesése ellenben a termékimport csökkenéséhez köthető, illetve szerepet játszhatott benne az árváltozás is. 

Ezzel szemben exportoldalon csak a szállítási szolgáltatások – a termékkivitel mérséklődése nyomán –, illetve a kis súlyú kormányzati szolgáltatások értéke csökkent. Miközben a turizmusexport 9, az üzleti szolgáltatások kivitele pedig 10,3 százalékkal bővült az euróban kifejezett értékek alapján. Előbbi esetében a turisztikai statisztikában is megjelenő külföldi vendégszám emelkedése húzódik meg.  

A szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg többletének közel harmadáért ezzel együtt is a szállítási szolgáltatások voltak a felelősek, a turizmus súlya, az egyenleg romlása ellenére is, megközelítette a 25 százalékot, míg az üzleti szolgáltatások hányada 20 százalék volt. 

A szolgáltatásexportunk a legfontosabb célpiacok közül csak az USA, az Egyesült Királyság, illetve Románia irányába nem nőtt, miközben a Németországba irányuló kivitel 10 százalék feletti bővülést mutatott. 

A trendeket mozgató folyamatok

A szolgáltatás-külkereskedelem alakulása kiemelten fontos a növekedés szempontjából. Habár a forgalom értéke elmarad a termék-külkereskedelmétől – exportoldalon nagyságrendileg annak negyede, importoldalon pedig ötöde –, a külkereskedelmi egyenleg többletében jelentős szerepet játszanak a szolgáltatások. 

Immár 2009 óta nem volt olyan negyedév, amikor a GDP-ben a szolgáltatásegyenleg hiányt mutatott volna. A termék-külkereskedelmi forgalom alakulására jelenleg a visszafogott külső kereslet, elsősorban a német gazdaság problémái vannak kihatással, amely például a szállítási szolgáltatásokon keresztül a szolgáltatás-külkereskedelmet is visszafogja.  

A növekedést a nemzetközi turizmus is támogathatja 

Ugyanakkor a szolgáltatáskivitelben – habár továbbra is elsősorban Németországba irányul – a német gazdaság súlya érdemben alacsonyabb, 20 százalék alatti, így tehát ezen a téren kevéssé vagyunk kitéve legfontosabb felvevőpiacunknak.  

Másrészről ez év elején a külföldi turisták száma is tovább emelkedett, akiknek a magyarországi költése szolgáltatásexportként jelenik meg a statisztikában.  

A nemzetközi turizmus kedvező teljesítménye várakozásaink szerint az év hátralévő részében is fennmaradhat, így pedig a termék-külkereskedelemmel szemben, az üzleti szolgáltatások visszafogott teljesítménye mellett is, a szolgáltatás-külkereskedelem idén is támogathatja a gazdasági növekedést. 

Forrás: KSH, 2024. 05. 31. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 450 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. május 31. 12:46
Hatalmas siker, siker IS! Növés, növekmény, siker és teljesítmény! https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/kul/kul2403.html
letsgobrandon-2
2024. május 31. 12:08
még a végén a telexnek meg kell írnia , hogy a költségvetési hiány csökkent .. tragédia lenne a buznyákoknak
gilou-au-clavier
2024. május 31. 11:45
Mégiscsak jók azok a szolgáltatások, mégsem csak az a jó, hogy kizárólag csak ipar van meg mezőgazdaság, kalapáló gyári munkások meg kapáló paraszti társadalom? Hét mégse rettegjenek az irodisták? Úúúú...
nempolitizalok-0
2024. május 31. 10:27
"Az importoldalon egyedül a turizmus és az üzleti szolgáltatások nőttek, előbbi közel 40 százalékkal, vagyis a magyarok nagy számban utaztak külföldre, ahol az előző év azonos időszakához képest több mint 200 millió euróval költöttek többet. " Olyan csórók a magyarok, hogy a tenger mellé mennek túlélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!