A hadsereg, amely a csatában azt kiabálja: „bumm-bumm!”

2024. április 24. 15:34

Időről időre felbukkan a belga hadsereg a hírekben, és egyszer sem pozitív értelemben. A lőszerhiány például már olyan aggasztó méreteket öltött, ami az ország védelmi képességeit a nulla felé közelíti.

2024. április 24. 15:34
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A belga hadseregben újabban szó szerint súlyos problémának számít a személyi állomány testtömege, ám ez a gond szinte eltörpül a szűnni nem akaró lőszerhiány mellett.  

Pedig az ügyben már tavaly bilit borított a belga haderő nyugalmazott altábornagya, Marc Thys, aki rámutatott: ha csupán két hónapig támadnák Belgiumot, a védekezésre legalább 5-7 milliárd eurónyi lövedékre lenne szükség, szemben a mostani évi 150 milliós beszerzésekkel. 

Akkora a lőszerhiány, hogy ha kitörne a háború, pár óra múlva csak kövekkel tudnánk dobálni az ellenséget 

– mondta akkor, az aggodalma pedig nagyon is megalapozott volt. Az ukrajnai háborúban az országok rákényszerítették magukat (és másokat), hogy a lőszerkészleteik tetemes mennyiségét – különös tekintettel a NATO-szabvány 155 mm-es tüzérségi lövedékekre – Kijevnek postázzák. Sikeresen ki is ürítették a raktáraikat, ám a hiányzó muníciót pótolni a hadigyárak kapacitáshiánya miatt egyáltalán nem olyan egyszerű, mint az ajándékozás volt. Így fordulhatott elő, hogy Ukrajnával párhuzamosan egyes országok is kifogytak a tüzérségi lövedékekből: az EU-ban a jelek szerint a belgák sínylik meg legjobban a nagylelkűséget.  

Ha megdobnak 155-össel… 

Bár a kormány a közelmúltban húszéves megállapodást kötött az FN Herstal fegyvergyártóval, évekbe fog telni, hogy a villámgyorsan elosztogatott készleteket újra beszerezze.  

Erre a problémára immár konkrét adatokkal mutatott rá a napokban Theo Francken, az Új Flamand Szövetség (N-VA) párt képviselője, aki szerint a belgiumi lőszerkészletek mindössze 7 százalékát érik el a NATO által megkövetelt szintnek. (A szervezet előírja a tagállamainak, hogy bizonyos mennyiségű lőszertartalékuk legyen egy esetleges védelmi háború esetére.) 

Belgium már alig tud valamit Ukrajnának szállítani. Ha kitör egy háború Európában, a szövetségeseinknek nem segítség, csupán teher leszünk, akik a szomszédaiktól koldulnak. Ha azt is átadjuk, amink még van, akkor a gyakorlatok közben akár el is kezdhetjük kiabálni, hogy »bumm-bumm!«” 

A politikus dühösen fakadt ki De Croo miniszterelnökre is, aki néhány évvel ezelőtt ostoba ötletnek titulálta a Patriot-rendszerek beszerzésére tett javaslatot, majd rámutatott: senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az autokrata rezsimek nincsenek tisztában a Nyugat sebezhetőségével és gyengeségével. A beszélgetésre egyébként éppen a NATO április 17-i sajtótájékoztatója után került sor, ahol Jens Stoltenberg főtitkár arra próbálta meg rávenni a tagállamokat, hogy  

saját védelmi képességeik kapacitásigényét rendeljék alá Ukrajna érdekeinek, még akkor is, ha ezzel éppen a NATO-elvárást nem tudják teljesíteni.  

„Nem érjük el a minimális NATO-s szintet sem. Mindenki alszik, ami egyszerre fájdalmas és abszurd helyzet” – mondta az N-VA politikusa. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. április 26. 11:41
Elfuserált génkombináció ez a félig germán félig latin kelta korcs..
Sztrovacsek
2024. április 26. 11:21 Szerkesztve
"ha csupán két hónapig támadnák Belgiumot" Ha a tehén vajat szarna....(nem kellene köpülni) De két napig sem fogják. Mégis kik? A hollandok, a franciák, az angolok, a németek, vagy kik? Mire Belgiumig eljut egy ellenséges haderő - ami csak orosz lehet - régen rossz egész Európának. Ez pont olyan mint hogy vegyünk ezer darab hókotrót, mert ha egyszer leesik egy nagy hó, hát jusson minden utcába. Mellesleg van nekik 3 vadászbombázó század 2 harcászati vadászrepülő század 2 szállítószázad 1 helikopterszázad 3 oktató-kiképző század Ez kb 70 db F-16-os, meg az "apróságok". Úgyhogy be lehet fejezni az iyen érzékenyítő baromságok idézgetését, kedves mandi szerkesztők! Vajon mennyit kell túlórázni hogy minden országban találjatok egy nyugalmazott hülyét, aki a kedvetekre valót nyilatkozik!?
Mich99
2024. április 26. 11:21
De konferenciák megakadályozására talán még jók...
august
2024. április 24. 17:37
:)) Ez a cikk is mutatja azt, hogy mekkora nagy kamu az a nyugati propaganda, hogy ha Putyin győz, nem áll meg Ukrajnánál. Ugyanis ha ezt elhisszük, akkor a nyugati teljes vezérkara elmebeteg, és a saját országának az ellensége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!