Harmincezerrel többen dolgoznak hazánkban, mint egy éve

2024. március 27. 11:44

Tovább javulnak a magyar foglalkoztatási adatok. A februári számok szerint 4,723 millióan dolgoztak, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék.

2024. március 27. 11:44

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzőjének kommentárja

A foglalkoztatás továbbra is magas szinten áll, februárban 4,723 millió főt tett ki, míg a magasabb megbízhatóságú háromhavi mozgóátlag a téli hónapokban 4,721 millió fő volt – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentését kommentálva Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője. 

Havi ingadozás 

Ez 31 ezer fős bővülés a megelőző év azonos időszakához képest. A növekedés teljes egészében a hazai elsődleges munkaerőpiacon ment végbe, miközben a külföldi telephelyen dolgozók és a közfoglalkoztatottak száma érdemben nem változott – állapította meg a szakértő. 

A dolgozók számában megfigyelhető havi ingadozás alapvetően szezonális hatásnak tekinthető, a foglalkoztatás összességében stagnálást mutat tavaly június óta. Ebben a gyengébb gazdasági teljesítmény játszik szerepet, a tavalyi év második felében ugyanis a külső kereslet kedvezőtlen alakulása vetette vissza a gazdasági teljesítményt. Makroszinten ugyanakkor ennek nem volt munkaerőpiaci hatása, a vállalatok igyekeztek megtartani meglévő munkavállalóikat, figyelembe véve, hogy a gazdasági növekedés ismételt beindulásával és a munkaerőhiány várható fokozódásával nehezebben találhatnak majd új dolgozót – vélte az elemző. 

A munkanélküliségi ráta emelkedése így elsősorban  az aktivitás növekedésének számlájára írható.  

A megélhetési költségek növekedése, valamint az ukrajnai menekültek megjelenése a magyar munkaerőpiacon az aktivitás fokozódásának irányába hat, és ez a visszafogott munkaerő-kereslettel együtt a munkanélküliségi ráta kismértékű emelkedését eredményezi. 

Ugyanakkor a téli hónapokban mért 4,7 százalékos munkanélküliségi ráta még mindig nem kiemelkedő, sőt hosszabb távon az aktivitás fokozódása a rendelkezésre álló munkaerő-állomány bővítésével kedvező hatást gyakorolhat a növekedési kilátásokra.  

Az idén beindul a növekedés 

Előrejelzésünk szerint a foglalkoztatottak száma az idei évben tovább emelkedhet – állapította meg Molnár Daniel. A tavalyi év kismértékű gazdasági visszaesése ellenére sem csökkent a foglalkoztatás, míg idén a növekedés beindulásával megjelenő munkaerő-kereslet támogathatja a munkaerőpiacot.  

A munkanélküliségi ráta így az idén 4,1 százalék lehet, jövőre pedig várakozásaink szerint 3,8 százalékra mérséklődhet. A Makronóm Intézet munkatársa úgy vélte, hogy a foglalkoztatás bővülésének legnagyobb korlátját egyre inkább a kedvezőtlen demográfiai folyamatok jelenthetik, ezzel együtt is van még munkaerő-tartalék a magyar gazdaságban. Leginkább a legmagasabb aktivitási rátával rendelkező uniós országok adataival összehasonlítva elsősorban a nők, a 25 éven aluliak, kisebb mértékben az 55 év felettiek, valamint az alacsonyan képzettek körében.  

Az ő aktivizálásukhoz ugyanakkor szükség van képzési programokra is,  

illetve az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő) szélesebb körű elterjedésére. Ebben jelentős segítséget nyújthatnak a Nemzetgazdasági Minisztérium által bejelentett támogatási programok, mint az Ifjúsági Garancia Plusz program – zárult a szakértő kommentárja. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­g­ö­s­­ ­l­­á­­­n­y­­o­­k­­ ­­v­­á­­r­n­­a­­k­ ­­­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
MaBaker
2024. március 27. 18:37
És 30ezernél több vagy kevesebb vendégmunkás érkezett?
lauderstenonis-2
2024. március 27. 13:52
És idén vagy 60 ezerrel fognak többen dolgozni, mint 2023-ban dolgoztak. Mivel 65 ezer gazdasági migráns betelepítésére adott idénre engedélyt a pedofidesz kormány.
Melós
2024. március 27. 13:41
Apukám is 75 évesen még dolgozna, ha nem bénult volna le. A ledolgozott ideje és a keresete alapján több, mint dupla nyugdíj járt volna neki, mint amennyit kap, és pihenhetett volna. Csak hát a fidesz lenyúlta. Ha puccs lesz, ő is megy a motoros tolószékkel segíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!