Új programot dobott a piacra az OpenAI

2024. február 26. 15:23

Az OpenAI vállalat már eddig is nagy népszerűségnek örvendett a sikeres ChatGPT megjelenése óta. Azonban az új, Sora névre keresztelt programja képes valami olyat alkotni, amit a népszerű testvére nem.

2024. február 26. 15:23
Kaunas,,Lithuania,-,2023,,January,4:,Title:,Chatgpt,Artificial,Intelligence
Fekete Kíra

Szövegből videó 

A ChatGPT már nagyon sok mindenre képes. Kódot ír, beszél és képet is generál. Az OpenAI azonban nem elégedett meg ennyivel: olyan programot tervezett, ami meghaladja a ChatGPT képességeit – legalábbis egy bizonyos területen.  

A Sora egy szövegből videót generáló eszköz, amely mesterséges intelligencia (MI) segítségével akár 60 másodperces klipeket is készít szöveg vagy kép alapján. 

A Sora nyilvánosan egyelőre nem elérhető (az OpenAI elmondása szerint tárgyal majd a politikai döntéshozókkal és művészekkel, mielőtt hivatalosan kiadná az eszközt), és még sok mindent nem tudunk. A csütörtöki bejelentés óta azonban a vállalat megosztott néhányat a program által generált videókból, hogy megmutassa, mire képes. 

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman az X-en megkérte a felhasználókat, hogy küldjenek prompt ötleteket. Az azokból alkotott videók pedig nagyon valósághűek voltak, annak ellenére, hogy igen abszurd promptokat adtak meg a rendszernek. 

A cég részéről hozzátették, hogy bár az új eszköz nagyon ígéretes, még vannak hiányosságai. Például egy videóban „előfordulhat, hogy egy sütibe beleharapnak, de a sütin nem lesz harapásnyom”. 

A Sora lekörözte a többieket 

Az OpenAI Sorája azonban nem egyedüli versenyző ebben a szférában. A Google, a Meta és a Runway ML nevű startupcég is bemutatott már hasonló technológiát. Fred Havemeyer, a Macquarie amerikai MI- és szoftverkutatási részlegének a vezetője szerint a Sora indulása nagy előrelépés az iparág számára. 

A Sora által generált videók tehát már kevésbé mondanak ellent a fizikai törvényeknek és rugaszkodnak el a valóságtól, így ez a program már valóban komoly lehetőséget kínál azok számára, akik kiaknáznák ezt a területet – írja a The Seattle Times. 

Ez sem fenékig tejfel  

Bár a Sora képességei lenyűgözték a nézőket, a mesterséges intelligencia által generált videók etikai és társadalmi következményei miatt továbbra is aggódnak. Havemeyer a 2024-es amerikai elnökválasztást említette. Az új program ugyanis még egyszerűbbé teheti a hamis tartalmak gyártását, és a választásokhoz hasonló kritikus időszakokban a szokásosnál több generált tartalomra számíthatunk. 

A Sora bejelentésekor az OpenAI biztosította arról a leendő felhasználókat, hogy fontos biztonsági lépéseket tesz, mielőtt a Sora széles körben elérhetővé tenné. Állítása szerint több olyan szakemberrel is együtt dolgozik, akik szakértői a félretájékoztatásnak, a gyűlöletkeltő tartalmaknak és az elfogultságnak. Emellett kiemelték, hogy olyan programot is fejlesztenek, amely segít a félrevezető vagy generált tartalmak felismerésében. 

A program létrehozásának módjáról és a betanításhoz használt anyagokról nem sok információt osztott meg az alkotó cég. Azonban a korábbi jogvédelmi problémák miatt feltételezhető, hogy ez esetben körültekintőbben jártak el.  

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokrowatz-0
2024. február 26. 22:08
szóval nem dobta piacra, top újságírás.
Nehidd El
2024. február 26. 15:44
Sora sem érdemes.
Mandiner444hu
2024. február 26. 15:40
Sam Altman OpenAI vezér aberrált deviáns homoszexuális "házasságban" él. Termékei skálázása a mai nyugati liberális foss ideológia mellett történt. Elfogult részrehajló veszélyes az egyénre és a társadalomra nézve.
ousiv
2024. február 25. 13:36
ez újságírás? olyan 1 hetes hír...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!