A legjobbak közt lehet a magyar növekedés már idén is

2024. január 05. 10:19

Az új évben 2,4, 2025-ben pedig már 3,6 százalékkal növekedhet a magyar GDP az EU előrejelzése szerint, ami a legdinamikusabban növekvő uniós gazdaságok közé sorol minket. Ám ezek a várakozások még óvatosak is, mert nem tükrözik a decemberben bejelentett magyar–EU-s megegyezést a források felszabadításáról. Íme a Makronóm Intézet várakozásai.

2024. január 05. 10:19

Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzőjének írása 

Az energiaválság nem egyformán érintette Európa gazdaságait, amit nemcsak a 2023-as, de a 2024-es és 2025-ös gazdasági bővülési előrejelzések is mutatnak.  

A 2023-as növekedési ütemeket tekintve megállapítható, hogy az energiaválságnak a gazdaságokra vonatkozó káros hatásai az egyes országokat aszimmetrikusan érintették (lásd az összefoglaló táblázatot). 

Amint az látható is, a jelentősebb energiahordozó-kapacitásokkal és/vagy alacsonyabb energiaintenzitással, illetve Oroszország felé való kitettséggel rendelkező országokat kevésbé érintették ezek a problémák. Hazánk több más országgal (például Csehországgal, Lengyelországgal, Ausztriával vagy Németországgal) egyetemben nem ebbe a körbe tartozott, ez pedig meg is látszik a 2023-as év visszafogott/csökkenő gazdasági teljesítményén. 

Mi várható a jövőben? 

A jövőre vonatkozóan azonban a javuló gazdasági környezetből (például csökkenő energiaárak, mérséklődő infláció és hasonlók) adódóan a 2023-as évnél jócskán kedvezőbb kép rajzolódik ki. A Pénzügyminisztérium 3,6 százalékos növekedést vár idénre december végi prognózisa szerint, és ez az ütem megegyezik a Makronóm Intézet december közepén publikált várakozásával.  

Az Európai Bizottság fent bemutatott, még ősszel készült előrejelzése ugyan ezeknél alacsonyabb bővüléssel kalkulál hazánk esetében, a 2024-es évre 2,4 százalékkal – az OECD várakozásaival megegyezően. Ez utóbbi prognózisok azonban novemberi keltezésűek, így  

nem számolhattak a decemberben bejelentett magyar megegyezéssel az uniós forrásokat illetően, amelyek már 2024-ben éreztetni fogják a hatásukat – többek között a vállalati és állami beruházások fellendülésének elősegítése révén 

Uniós szinten a Bizottság által várt növekedés belesimul a régiós országoknál előre jelzett bővülési ütemekbe a 2024-es év tekintetében, 2025-re vonatkozóan pedig  

Málta 4,2 százalékra várt növekedése után a második legmagasabb a Magyarországra vonatkozó 3,6 százalékos előrejelzés.  

Ez utóbbit jelentős mértékben alátámasztja a folyamatban lévő nagyvállalati beruházások megvalósítása, valamint fokozatos termőre fordulása. A Makronóm Intézet a Bizottság által vártnál kedvezőbben alakuló prognózisát nagyban alapozza a mérséklődő inflációs nyomásból fakadó reálbér-növekedés által indukált belső keresleti élénkülésre is.  

Fokozatosan javul a belső kereslet 

Látható, hogy az árak – azon belül is kiemelten az élelmiszerárak – elszállásának köszönhetően a lakosság visszafogta a fogyasztását, a nem létfontosságú eszközök, például a tartós fogyasztási cikkek beszerzését elhalasztotta – ezt támasztják alá a kiskereskedelmi adatok is.  

Ezzel egyidejűleg az inflációs helyzetből adódó szigorúbb kamatkörnyezet és bizonytalanság hatására megnőtt a megtakarítási hajlandóság, ami szintén a fogyasztás élénkülése ellen hatott. Ennek kiárazódása a pénzromlás szelídülésével – és a kamatkörnyezet mérséklődésével – azonban várhatóan időt vesz igénybe,  

2024 folyamán így nem egy ugrásszerű, hanem fokozatosan javuló belső keresletet várunk a lakossági oldalról. Ezt támogatják a minimálbér 15, illetve a garantált bérminimum 10 százalékos emelése által a versenyszférában indukált két számjegyű vállalati fizetésemelések is, már az év elejétől kezdődően.  

Ezzel együtt pedig egyrészt  

az uniós forrásoknak, másrészt a vállalati beruházások megtérülésének kedvezőbbé válásának – a hitelkamatok mérséklődésének is – hatására a beruházási aktivitás is fokozódik, ami szintén jelentős kedvező hatást gyakorol a gazdasági növekedésre. 

Mi alapozza meg a prognózist? 

A múlt évben a nagyobb mértékű recesszió elkerülése a nettó exportnak volt köszönhető. Az idén, bár a kivitel bővülése tovább élénkülhet, az import is erősödhet a belső kereslet emelkedésével, aminek eredményeként a nettó export növekedési hozzájárulása szerényebb lehet.  

A 3,6 százalékos növekedést váró GDP-prognózisunkat a 2024-es évre tehát mindhárom tétel, a fogyasztás, a beruházások és a nettó export várható alakulása is megalapozza. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SABOTAGE
2024. január 07. 08:51
A szaros propaganda gépezet beindult itt a mandin is!!! Hülyítsétek a sok birkát!!! Amíg ez a geci disznó van hatalmon, csak a lölő féléknél lesz gazdasági növekedés, vagyongyarapoddaás!!!!
Lajoss
2024. január 06. 11:33
A Bajnai 20e milliárdos adóssággal adta át az országot, most 53e milliárdnál tart az ország…kurva jó…🫢
Pelso j.
2024. január 05. 19:46
növekedés, hogyne. pl a költségvetési hiányban.
I feel the earth move under my feet
2024. január 05. 16:24
"robogo72I feel the earth move under my feet 2024. január 05. 13:24 • Szerkesztve A költségvetés durván 41eM forint. A most elengedett EU forrás 10,8M Eurox378=4,1eM forint. Az szinte pontosan 10%. Ha jöt volna a teljes forrás, akkor kb. 30%. Nagyon is jelentős pénzekről van szó. Jól számolok ?" A számolásod ott hibádzik, hogy ez nem egy évre szóló összeg ;) Nagyon felfelé kerekítve sem kapjuk meg az éves költségvetés 5%-át. Az elmúlt években az egyenlegünk nem érte el az 5 milliárd euró/év-et, olyan 1800 milliárd forintot tudtunk elkönyvelni.. ez meg ugye olyan 4.5%.. lófasz esti fényben..Bár ami jár, az jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!