Kijev polgármestere: Örökké nem hazudhatunk a szövetségeseinknek és Ukrajna népének

2023. december 08. 18:42

Egy ponton túl semmiben nem fogunk különbözni Oroszországtól – fogalmazott Vitalij Klicsko.

2023. december 08. 18:42
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Széles körben ismert tény, hogy Vitalij Klicsko és Zelenszkij között utóbbi elnöki ciklusának kezdete óta feszült a viszony. Nem változtatott ezen a háború kitörése sem, sőt: a törésvonalak még jobban elmélyültek. Zelenszkij több ízben utalt már rá, hogy a kijevi polgármestert szívesebben látná a városháza kapuján kívül, de Klicsko sem tesz lakatot a szájára, amikor az elnökről kérdezik. – 

A napokban Kijev első polgára több interjút is adott, amelyekben szintén nem rejtette véka alá a véleményét. Udvariasan és diplomatikusan megjegyezte ugyan, hogy most mindenkinek az elnököt kell segítenie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a háború után minden politikusnak meg kell majd fizetnie a hibáiért, és ez alól Zelenszkij sem kivétel.  

Túlzott elnöki hatalom 

A Spiegelnek adott interjújában még tovább ment. Mint mondta, Ukrajna egyre inkább kezd egy autoriter, tekintélyelvű társadalommá válni, ahol az elnök a polgármestereket és az önkormányzatokat nem partnereknek, hanem a hatalom központosítását akadályozó tényezőknek tekinti.  

Egy ponton túl semmiben nem fogunk különbözni Oroszországtól, ahol minden egyetlen ember szeszélyén múlik 

– mondta Klicsko, kiemelve, hogy egyáltalán nincs meglepve az elnök népszerűségének csökkenésén. 

„Az emberek pontosan látják, hogy ki dolgozik hatékonyan és ki nem. Azt a mai napig nem tudják megemészteni, hogy az országot ennyire felkészületlenül érte a háború, hogy az oroszok annyira gyorsan elérték Kijevet, ahogyan azt sem felejtik, hogy Zelenszkij az utolsó pillanatig tagadta azt, hogy ilyesmi megtörténhet” – véleményezte az orosz támadás utáni időszak káoszát a polgármester, hozzátéve: az első hónapokban Ukrajna gyakorlatilag vezető nélkül maradt, és kizárólag a polgármesterek intézkedésein múlt, hogy a településeket nem érte még nagyobb emberi és anyagi veszteség. 

Egy másik interjúban Klicsko arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg főparancsnoka igazat mondott, amikor elismerte az ukrán ellenoffenzíva kudarcát. Mint mondta, súlyos hiba volt, hogy a kijevi vezetés ezért még Zaluzsnij tábornokot is kis híján oroszbarátnak nevezte, miközben Zelenszkij is ugyanúgy tisztában van a tényekkel, mint a hadsereg.  

Hazudhatunk euforikus híreket Ukrajna népének és a nyugati szövetségeseinknek is, de nem a végtelenségig 

–  vélekedett Kijev polgármestere. 

*** 

Fotó: MTI/EPA-LUSA/Andre Kosters

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evass816
2023. december 09. 05:05
Az a helyzet, hogy sosem lesztek olyanok, mint az oroszok. Gondolkozz picit! Ők kiktől függenek? És ti?? Kiktől nem...?
2023. december 09. 02:03 Szerkesztve
dehogynem. Mi baj lehet?? Minden segéllyel újabb milliárdokat loptok, ha pénzben jön, úgy a legjobb, ha fegyverben, akkor meg elpasszoljátok :) tőlem csinálhatnátok, ha nem a mi jussunkat lopnátok, de sajnos azt. Is.
2023. december 08. 23:50 Szerkesztve
Ez a cikk miért a gazdaság macronóm rovatba van sorolva? Amúgy meg Ukrajnának nem népe van, hanem népei, a szilézektől a bolgárokon át az albánokig, van vagy 22.
Csányi Gyuri
2023. december 08. 23:37
Őszinteségi roham. Kicsit megkésve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik