A Nyugat tervez, a Hamasz végez – ellehetetlenülni látszik az India–Közel-Kelet–Európa gazdasági folyosó

2023. november 08. 23:07

A kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésre szánták válaszul az Indiát, a Közel-Keletet és Európát összekötő kereskedelmi folyosót. Az útvonal óriási lehetőségeket nyithat meg, ám számos kihívás tornyosul a megvalósulás előtt. Úgy tűnik, az izraeli–palesztin konfliktus fellángolása mindent borított.

2023. november 08. 23:07
null

Mihálovics Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Idén tíz éve, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette az Egy övezet, egy út kezdeményezést. A projekt földrajzi kiterjedése folyamatosan változott, az eurázsiai fókuszból Afrikára, Óceániára, Latin-­Amerikára és az Északi-sarkvidékre is kiterjedt. Az eredeti gazdasági célon, az infrastruktúra­fejlesztésen túl olyan zászlóshajóvá vált, amelynek farvizén számos oktatási, környezetvédelmi és technológiai csereprogram zajlik világszerte.

A cél egy olyan kereskedelmi útvonal létrehozása, amely összeköti Indiát, az Egyesült Arab Emírségeket, Szaúd-Arábiát, Jordániát, Izraelt és Európát”

Az eltelt évtizedben a gazdasági és diplomáciai hatalom globális megoszlásában elmozdulás történt, az USA primátusa megingott. Ez kedvezett a kínai projekt terjeszkedésének. A nyugati fejlesztésfinanszírozás alternatívájaként létrejövő kezdeményezés történelmi súlya 2023-ból nézve tagadhatatlan: nemcsak a kínai politika Hszi-korszakának, hanem egy szélesebb körű paradigmaváltásnak is a jelképévé vált – nevezetesen, hogy Peking miként látja a helyét a nemzetközi térben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. november 09. 02:33
Izrael -Palesztin háborúhoz semmi közünk ebből nem lesz baj , nem szabad beleavatkozni . Egymásközt a két ország rendezze. Zsidók is magukat konfliktusoktól távol tartják inkább elmenekülnek , lásd az euban a zsidóüldözést . ,, Újabb terrorpárti tüntetést tiltottak be Budapesten A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta egy gyűlés megtartását, amelyet a Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus kapcsán jelentettek be - közölték a rendőrség honlapján szerdán, hozzáfűzve: alappal lehet attól tartani, hogy a rendezvény erőszakhoz vezetne. hasonló megmozdulások Európa és a világ számos városában erőszakba torkolltak a közelmúltban, így alappal lehet attól tartani, hogy ez Magyarországon is veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot és a jelenlévők testi épségét, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását,,.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!