Volt CIA igazgató: Izraelnek is lehet saját Black Hawk Downja 

2023. október 21. 15:30

David Petraeus tábornok szerint a szárazföldi offenzívára készülő izraeli hadsereg nem árt, ha tanulmányozza a Black Hawk Down című film alaptörténetét, amikor az amerikai katonák egyenlőtlen városi harcra kényszerültek Szomáliában.

2023. október 21. 15:30
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Politicónak adott interjút a CIA volt igazgatója, az Irakot és Afganisztánt is megjárt David Petraeus tábornok. Mint mondta, amennyiben Izrael a Gázai övezet szárazföldi megszállása mellett dönt, a földi pokol várja majd a katonákat egy évekig tartó háborúban. A tábornok a lehetségesen kialakuló helyzetet úgy jellemezte, mint egy „Mogadishut, amelyet szteroidokkal pumpáltak tele”

A szélesebb közvélemény a Black Hawk Down című filmből ismerheti elsősorban a Mogadishu-történetet. 1993. október 3-án egy félresikerült amerikai akcióban Szomáliában egy Ranger-osztag ragadt Mogadishu központjában, így a tervezett rajtaütés hamarosan mentőakcióba és tragikus mészárlásba csapott át. A „Rangerek napján” tizennyolc amerikai katonát gyilkoltak meg a feldühödött helyi fegyveresek és civilek. 

Vég nélküli városi harc 

Petraeus szerint nagy az esély arra, hogy az izraeli hadsereg hasonló szituációban találja magát, amikor megszállja a Gázai övezetet. Ha a Hamász olyan találékony lesz a védekezésben, mint amilyenek a szomáliaiak voltak anno, akkor minden eszközt be fognak vetni, az öngyilkos merénylőktől kezdve a rögtönzött pokolgépeken és a csapdákon át a váratlan rajtaütésekig. A városi környezet a legnehezebb próbatétel a megszállók számára – mondta a tábornok, aki személyes tapasztalataira támaszkodva alkotott véleményt. 

A CIA volt igazgatója számos nagyvárosi hadműveletben irányított amerikai csapatokat.  

Egy ilyen ellenállást nem lehet legyőzni egy-két év alatt. Láthattuk Irakban és Afganisztánban, hogy még egy évtized sem elég hozzájuk 

 – mondta, hozzátéve: Izraelnek újabb kihívást okoz majd, hogy amikor legyőzi a Hamászt, megszilárdítson egy új rendszert az ellenséges környezetben. 

 

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan 
 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. október 22. 00:32
Ne szaladjunk ennyire előre, mert még a maradék kedvük is elpárolog az egésztől. Szerintem ennek az amerikai invalidus tábornoknak a tanácsaira van a legkevésbé szüksége az inváziós erőknek. Így se nagyon akaródzik nekik bemenni a hiénák kotorékába.
need-info
2023. október 21. 23:23
Le kell dobni szépen oda egy mini atombombát, aztán le van tudva az egész gyorsan. Minek itt baszódni ennyit? Gyorsan, precízen kiírtani mindenkit.
europész
2023. október 21. 21:43
Izraelben nem amerikas mesefilmbol tanulnak harcolni.
Martell 2
2023. október 21. 21:35
Téved az amerikai, a zsidók egyszerűen ki fogják űzni a palesztinokat Gázából, az ott maradt Hamasz harcosokkal így könnyebb lesz nekik végezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!