Ukrajna még 14 milliárd dollárt kér az USA-tól, de nem biztos, hogy megkapja

2023. szeptember 13. 10:52

Az ukránok is tisztában vannak vele, hogy az elnökválasztási kampány kezdetével a bőségszaru is kifogyhat.

2023. szeptember 13. 10:52
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Ukrajnának jövőre 12-14 milliárd dollárra lesz szüksége Washingtontól, hogy az államot továbbra is lélegeztetőgépen tudja tartani, és a kiadásait valamiből fedezni tudja.  

A Bloomberg beszámolója szerint most a kijevi vezetés is tisztában van vele, hogy az újabb segély elérése nem fog olyan könnyen menni, mint tavaly és az idén. Szergej Marcsenko ukrán pénzügyminiszter szerint folyamatosan tárgyalnak Washingtonnal, ám a párbeszédben jelenleg egyre szaporodnak a bizonytalan területek, és egyáltalán nincs garancia rá, hogy Ukrajna megkapja a kért összeget. 

Most adjatok neki 

Ukrajna az idei évre már 10 milliárd dollárnyi segélyt kapott az Egyesült Államoktól. Kijev még vár további 3 milliárdot, hogy a költségvetési hiányát valamennyire be tudja foldozni. Tekintve, hogy a Nyugat által a háború menetét megfordító eseményként várt ellenoffenzíva egyáltalán nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, Ukrajna arra készül, hogy gazdaságilag sem tud majd előrelépést produkálni, ezért ugyanúgy kénytelen a donorországokra támaszkodni anyagilag, mint az idén. 

Joe Biden elnök a kongresszushoz 24 milliárd dollárnyi katonai és pénzügyi támogatásról szóló javaslatot nyújtott be, kérdéses azonban, hogy a választási kampányt kezdő, a képviselőházat uraló republikánusok mennyire tekintik a Fehér Házért folyó küzdelem részének az ukrajnai háborút, és a folyamatos pénzátömlesztést. McCarthy képviselőházi elnök mindenesetre máris jelezte: behatóan fogja tanulmányozni az elnöki indítványokat a segélyekről, és minden részletre kiterjedően mérlegelni fogja, szükséges-e annak elfogadása az USA nemzetbiztonságának érdekében. 

Eközben az új ukrán védelmi miniszter, a korrupciós gyanú miatt eltávolított Reznyikov utódja máris a védelmi kiadások növelését indítványozza. Rusztem Umerov tárcavezető szerint a büdzsét még az idén 6,8 milliárd dollárral kell növelni az elakadt ellenoffenzíva miatt. Pénzügyminiszter kollégája, Marcsenko az amerikai segélyek körül kialakult bizonytalanság miatt óvatosan úgy fogalmazott: nem biztos benne, hogy fedezni tudják az igényeit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mennyibe kerül Ukrajna lélegeztetőgépen tartása?

Az ország gyakorlatilag csődben van, a hiteleit nem tudja fizetni, az államadóssága várhatóan a GDP 100 százaléka lesz. Ukrajna pénzügyileg és gazdaságilag vegetál, ezt az állapotot azonban nem lehet hosszabb ideig mesterségesen fenntartani.

Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. szeptember 14. 10:19
Akkor azt mondja a FED-ben a főcsávó: "14 milliárd? Az hány nulla?" ENTER... :P
adrás
2023. szeptember 13. 19:23
Szép össze illő pár egyik devi másik meg elvakult saját népe gyilkosa! és koldusa.
Nasi12
2023. szeptember 13. 18:03
A héten ennyit kér. Jövö héten majd többet. Hadd fusson csak a nyugat a pénze után. Majd azt mondtam Z penisze után. Egy kottára.
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 13. 17:11
Ennyit a töretlen támogatásról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!