Kiszivárgott: hamarosan erősebb lehet Kína tengeri flottája, mint az Egyesült Államoké

2023. szeptember 21. 16:53

Az amerikai haditengerészettől kiszivárgott hírszerzési adatokból kiderült, hogy Kína hajóépítési kapacitása meghaladja a 23,2 millió tonnát, ami 232-szer több, mint az Egyesült Államoké.

2023. szeptember 21. 16:53
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet elemzőjének írása 

A haditengerészet minden tengerparti ország védelmének a gerincét képezi a modern hadviselésben, mivel az óceánokon való mozgékonyság kulcskérdés, mind a kereskedelem, mind a védelem szempontjából. Ha megnézzük az amerikai haditengerészet flottáját, láthatjuk, hogy a világ élvonalába tartozik az atommeghajtású repülőgép-hordozóknak köszönhetően, amelyek kvázi mozgó repülőterekként funkcionálnak. Ez a fajta flotta lehetővé teszi, hogy nagyon rövid idő alatt a világ bármely pontján bármilyen veszélyt kezelni tudjon. 

Kína ezt próbálja lemásolni és bár a hidegháború idején és Mao vezetése alatt erre nem volt képes, végül elérte a célját, köszönhetően a Teng Hsziao-ping által az 1980-as években megálmodott „kínai típusú szocializmusnak” és a „szocialista piacgazdaságnak”, mivel így a gazdaság már összhangba került Peking ambícióival. 

A gazdaság megnyitását követően Kína dollármilliárdokat vonzott befektetések képében, lehetővé téve, hogy az ország a globális ellátási lánc egyik pillérévé váljon. Ez segítette abban, hogy közel monopolhelyzetbe kerüljön a globális piac bizonyos szegmenseiben. Az egész nyugati világ, beleértve az Egyesült Államokat is, nem vette figyelembe az ázsiai nagyhatalom katonai potenciálját, mivel az olcsó, de annál fonotsabb áruk beáramlása miatt túlzottan függővé váltak Kínától. 

De a koronavírus-világjárvány óta minden megváltozott. Kína, illetve a Nyugat kapcsolata a pandémia és az ázsiai nagyhatalom Oroszországnak a háborúban nyújtott titkos segítségnyújtása miatt megromlott. Eközben Kína Tajvannal kapcsolatos szándékai is egyértelművé váltak. 

Ezt követően különböző jelentések láttak napvilágot Kína Népi Felszabadító Hadseregének és Haditengerészetének rövid, illetve hosszú távú háborúkra való képességéről.  

Néhány kiszivárgott hírszerzési értékelés a kínaiak pontos erejét is feltárta. 

Nemrég a The War Zone online blog szerint egy amerikai haditengerészeti tájékoztató prezentációjának egy része bukkant fel az interneten. A prezentáció a „PLAN vs. USN Naval Force Laydown” címet viselte, és úgy tűnt, hogy „nem titkosított” jelzéssel látták el.  

A US Navy Intelligence prezentációs dia szerint a kínai hajóépítési képesség 232-szer nagyobb, mint az Egyesült Államoké.