Fekete nap a hétfő az Oroszországban működő nyugati vállalatoknak

2023. szeptember 04. 09:00

Ma lépett életbe az az orosz törvény, amely lehetővé teszi a nyugati vállalatok vagyonának lefoglalását és orosz tulajdonosoknak való átadását. Durván hangzik, de Putyin terve alapvetően a szankcionált orosz vagyonok visszaszerzésére irányul. Ha úgy tetszik: zsarol.

2023. szeptember 04. 09:00
PUTYIN, Vlagyimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Szeptember 4-én lép életbe Oroszországban az a jogszabály, amely a Kreml által „barátságtalannak” minősített államok vállalatainak a vagyonát kvázi lefoglalhatja és orosz kézbe adhatja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Oroszországban működő külföldi (elsősorban azon államok, amelyek szankciókat hoztak Moszkva ellen és céges vagyonokat zároltak) vállalatokba befektető  

 

orosz részvényesek kérvényezhetik az államtól, hogy a külföldi befektetőket zárja ki a tulajdonosi körből, átruházva nekik a részesedéseiket.  

 

Magyarán: mától, ha egy orosz társaság részvényesei be akarják kebelezni az egész vállalatot, vagy el akarják zavarni a külföldi befektetőket, törvényes lehetőségük van erre, elég csak egy kérvényt benyújtaniuk a bíróságra, az pedig lehetővé teszi, hogy az orosz tulajdonostársak átvegyék a külföldiek részesedését. 

A nyugati tulajdonosok ezzel elvesztik a jogukat a saját vállalataik felett, de még ennél is szorosabbra csomózzák a kötelet a nyakuk körül: nem adhatják el a részvényeiket más társaságoknak, megszűnik a szavazati joguk az elnökségben, de még a közgyűléseken sem jelenthetnek meg.  

 

A törvény azokat az oroszországi cégeket érinti, amelyeknek több mint 50 százalékos részesedésük van egy minimum 75 milliárd rubel (nagyjából 782 millió dollár) éves bevételű vállalatban, illetve legalább 4000 alkalmazottat foglalkoztatnak.  

 

Volt már rá precedens 

A törvénynek voltak előzményei. Putyin áprilisban aláírt rendelete tette lehetővé, hogy az orosz kormány gyakorlatilag einstandolja a német Uniper és a finn Fortum energiacég oroszországi részesedését, a nyáron pedig őket követte a francia Danone és a dán Carslberg sörgyártó orosz leányvállalatainak „államosítása”. 

A Kreml ezzel párhuzamosan minden követ megmozgat, hogy a nyugati cégek távozási szándékának keresztbe tegyen. Óriási bürokratikus rendszert hozott létre a folyamat kivitelezésének lassítására, 

 

 a külföldi vállalatok csak a kormány engedélyével távozhatnak (az ezt tárgyaló bizottság havonta mindössze egyszer ül össze, és komótosan megtárgyal 4-5 ügyet), valamint a vételár 10 százalékát kötelezően be kell fizetniük az államnak.  

 

Nem csoda, hogy egyes cégek inkább mínuszba írják le a teljes oroszországi jelenlétüket, csak szabadulhassanak végre: a Heineken a napokban például 1 euróért adta el az oroszoknak a teljes ottani részesedését. 

Vállalati túszdiplomácia 

Bármilyen furcsa, Putyin alapvetően nem azért írta alá a törvényt, mert mindenáron meg akarja szerezni a nyugati vállalatok oroszországi kitettségeit. A jogszabály valójában egy igen harsány jelzés a Nyugat felé, hogy létezhet win-win szituáció, mégpedig az, amikor mindenki békén hagyja a másikat.  

Néhány héttel ezelőtt  

 

az orosz kabinet megüzente a nyugati kormányoknak: az Oroszországban működő külföldi vállalatok visszakaphatják a vagyonukat, amennyiben a nyugati államokban működésképtelenné vált orosz cégek vagyonzárolását feloldják. 

 

Lefordítva: a Kreml a szankciók enyhítését követeli, különben a náluk ragadt nyugati vállalatok vagyonán áll bosszút.  

Új szintje ez a túszdiplomáciának, de valószínűleg teljesen hatástalan marad. Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat, amely az egész oroszellenes tevékenységét a szankciós politikára alapozta és alapozza, kiolvassza az orosz vagyonokat, eleget téve a Kreml kérésének. Bár Moszkva nyilván nem fogja futószalagon gyártani a nyugati cégek elleni eljárásokat, a szankciópártiak most joggal mutathatnak rá: „megmondtuk, hogy gyertek el onnan, nem tettétek, itt az eredménye”. 

Bár jelen pillanatban úgy tűnhet, hogy Moszkva így is, úgy is nyerni fog az új törvény kínálta lehetőségekkel (vagy a külföldiek vagyonát veszik el, vagy visszakapják a sajátjukat) a történet messze túlmutat az ukrajnai háborún és annak aktuális gazdasági hatásain. A befektetői bizalom ugyanis Putyin jelenlegi húzásával hosszú időre eltűnik Oroszországgal kapcsolatban.  

 

Nincs olyan beruházó, aki egy olyan országba vinné a vagyonát, ahol egyetlen rendelettel azt bármikor elvehetik tőle. 

 

Másfelől jól jelzi a Kreml eltökéltségét: immár nem érdeklik a következmények, és mindent egy lapra tesznek fel.  

 

A végleges szakítás a Nyugattal elkezdődött, és jelenleg visszafordíthatatlannak tűnik.  

 

Putyin hibát követett el, de ennek a hosszú távú következményeit nem ő fogja viselni, hanem a következő orosz nemzedékek. Ez még abban az esetben is így lesz, ha Oroszország megnyeri a háborút.  

Kapcsolódó: 

Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.
 

 

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. szeptember 05. 00:58
Mit tehetne ? A nyugat és az oroszok gazdasági kapcsolatainak már vége, a szankciók soha nem lesznek feloldva, nem adják vissza a lefoglalt orosz pénzeket és vagyontárgyakat a nyugatiak.
panyigai péter
2023. szeptember 04. 20:02
Elég lett volna állami kezelésbe venni azokat a részvényeket, a tulajdonjog meghagyásával. Ez lett volna az arányos válaszlépés. Hiba volt. Magyarország, ha jól tudom, szintén barátságtalannak minősül.
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 04. 19:54
>>> orbanegygeci-05m007h 0p3ra70r 2023. szeptember 04. 15:38 A cigany mentesseget kapott, mit sir a szad?! <<< Tezsvírem, akkor te mentes vagy!
Dunhill67
2023. szeptember 04. 18:37
már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna lépni...amikor a "fényességes" nyugat tette ezt az orosz MAGÁNvagyonokkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!