A franciák joggal érvelnek amellett, hogy az ukrán termékeknek nem kell megfelelniük az európai minőségi szabványoknak, a baromfitenyésztésnél például a szigorú európai állatjóléti előírásoknak.
Tény, hogy Európában a gazdálkodóknak magasabbak a kiadásai, mint Ukrajnában, így nehéz versenyezniük.
Európában általában családi vállalkozások végzik a baromfitenyésztést, ahol egy családi cég átlagosan 40-50 ezer csirkét nevel. Nekik kellene versenyezniük azokkal a más méretkategóriában dolgozó ukrán vállalkozásokkal, amelyek átlagosan 1,8 millió csirkét nevelnek.
A francia csirke előállítása legalább a duplájába kerül. A legnagyobb költségtétel a takarmány, amihez az ukránoknak ott az olcsó gabonafeleslegük. A kiscsibék nevelésekor sok energiára van szükség, ami Ukrajnában szintén olcsóbb, illetve a munkaerőköltségeket sem lehet összehasonlítani. Mindez láthatóan még a drága, keltetéshez szükséges tojások költségeit is kompenzálja, amelyeket Ukrajna kénytelen importálni.
A franciák persze nem csak a kultikus, mondhatni túlárazott fajtáikat féltik, mint amilyen a Label Rouge, Bresse, Saint-Sauveur vagy a Janzé. Erre amúgy is megvan a kereslet. Az olcsó baromfihúst inkább a közétkeztetésben, a menzákon használják.